Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Nigdy bym nie brał Vengeance LPX 3200MHz CL16 za takie pieniądze, gdy istnieją lepsze alternatywy, które już linkowałem. Jeśli chcesz brać to warto połączyć ten procesor z Ballistixami i kręcić pamięć ile się da. GPU nadal jedna z większych suszarek na rynku, nie oczekuj od tej konstrukcji żadnej kultury pracy pod względem temperatur i głośności. W proline pewnie ceny za ten zestaw będą niższe, Amazon to nadal pierwszy wybór jeśli chcesz kupować Ballistixy. Do tej i5 wystarczy Fera 3.

Edytowane przez Anhin
Opublikowano

Jeśli masz zamiar parować ten procesor z RTX 2060 to sobie odpuść zakup lub celuj w wydajniejsze GPU, bo nie wykorzystasz potencjału procesora. Osobiście wolałbym już iść w i5-10600K/KF + mocne GPU niż budować platformę na wymarłej podstawce, pod RTX 2060 to ta i5-10400F + Z490 + OC RAM - będzie to najsensowniejszy wybór.

Chłodzenia - Grandis 3Gelid Phantom, Mugen 5Macho rev. B, Macho rev. C. Pilnuj tylko kompatybilności z wysokimi modułami RAM, ale takie Ballistixy są kompatybilne z większością chłodzeń.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin

Dobra no to biorę to co napisałeś na gorze ale podlinkuj mi ram bo ni cholery ni moge znalesc

2.I to ten procek https://www.x-kom.pl/p/564455-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-10600k.html?gclid=EAIaIQobChMIqeqQhKmP7AIVjNd3Ch15zgl2EAQYAyABEgLkZfD_BwE 2.

to mogę wymienić za tego 10400 nie wymieniając innych rzeczy typu chlodzenie? Co to za różnica 

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej - i5-10600K tylko jak sparujesz ją z wydajniejszym GPU niż RTX 2060. Koszyki z i5-10400F, SPC Fera 3, MSI Z490-A PRO oraz GoodRAM IRDM Pro (2x8GB) 3600MHz CL17 - wybierz sklep wedle uznania:

x-kom: https://www.x-kom.pl/lista/brbkggdfx

morele: https://www.morele.net/inventory/info/14462d19/

proline: https://proline.pl/koszyk/b3f764a8

Opublikowano

Parowanie i5-10600K/KF, czyli z założenia procesora do OC z RTX 2060 nie jest optymalnym wyborem, ze względu na to, że i5-10600K/KF powinno parować się z kartami wydajniejszymi niż RTX 2060, osobiście parowałbym i5-10600K/KF z kartami pokroju RX 5700 XT lub RTX 2070 SUPER, ale tutaj pozostawiam Ci wolną rękę do wyboru.

Opublikowano

Wybuchnąć nie powinien, ale Twój zasilacz to gorszy od budżetowego Vero L3. Nadal zachęcam do i5-10400F, jest to optymalny procesor pod RTX 2060. MSI Z490-A PRO pozwoli Ci w przyszłości posadzić mocniejsze procesory jeśli zajdzie taka konieczność.

Najrozsądniejszym krokiem będzie poczekanie co pokaże AMD w przypadku Zen 3 oraz RDNA2. Aktualny miesiąc nie jest najlepszym na zakupy sprzętu ze względu na premiery.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Anhin

1.W tym procku i5-10400F mozna jakos podkrecic te taktowanie? bo pisze cos tryb turbo 

Częstotliwość maksymalna Turbo [GHz] 4.3

2.Czy wystarczy na cyberpunka?

3.To do tego mocniejszego procka i5-10600K mam kupic lepszy zasilacz?

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano
  1. Nie można, jest zablokowany. Turbo do 4.3GHz jest dla One-Core, boost dla All-Core jest niższy i wynosi 4.0/4.1GHz. Można trochę poprawić wydajność zwiększając limity PL1 i PL2. Płyta Z490 jest tylko po to, żeby ruszyła wyżej taktowana pamięć.
  2. Wystarczy bez problemu do Cyberpunka i innych gier.
  3. Do mocnego GPU na pewno, do CPU niekoniecznie.

Jak już pisałem wcześniej - do RTX 2060 najlepszym wyborem będzie i5-10400F, 95% gier na rynku siedzi na GPU. Płyta, którą Ci zaproponowałem pozwoli Ci bez przeszkód posadzić i5-10600K i się nie ugotuje po OC, jednakże nadal jest to budżetowe MOBO. Gdybyś planował brać mocniejsze GPU to wtedy dochodzi wymiana zasilacza, oraz można myśleć o i5-10600K (i lepszym chłodzeniu do niego).

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Nie warto to tych Corsairów za takie pieniądze, skoro w podobnej cenie są GoodRamy IRDM Pro 3600MHz to jak najbardziej warto brać. Jeśli się upierać przy 3200MHz CL16 to brałbym na Twoim miejscu Ballistixy i bym je kręcił do 3600Mhz - poradników do Intela na ten moment trochę jest.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Anhin Takie pytanko można pobrać cyberpunka przed premiera i jak wyjdzie to dodadza jakiegos patcha zeby ją uruchomić czy trzeba czekac do premiery?

giphy.gif

Opublikowano

@Anhin

Nie chce mi się tworzyć nowego tematu wiec dalej tu teraz potrzebuje monitor. 

Tylko musi mieć gsync ale niewiem cY warto przepłacać czy wziasc kontabilyjnego freesynca z gsynciem

Takie monitory mają rację bytu? CY nie działają np jak typowy gsync? Ten mi wpadł w oko

giphy.gif

Opublikowano

Nie ma linku, ani budżetu. Generalnie nie ma sensu wydawać pieniędzy na monitor z modułem G-Sync, spora część monitorów z Freesync z powodzeniem obsługuje G-Sync.

Opublikowano

@AnhinWięc tak chyba ips czy tn bez roznicy ale no nw

Więc zastanawiam się nad tym acer https://www.x-kom.pl/p/543371-monitor-led-24-acer-nitro-vg252qpbmiipx-czarny-hdr.html#Specyfikacja

lub tym https://www.x-kom.pl/p/505626-monitor-led-24-asus-vg248qg-gaming.html#Specyfikacja

bo na aoc nie pisze G-Sync Compatible.

A  takie pytanie o co chopdzi z displayport? ten asus nie działa tak przez display port? wogole co to jest

giphy.gif

Opublikowano

IPS to lepsze kolory, jak nie jesteś graczem competitive to lepszym wyborem będzie IPS. Acer Nitro VG252QP oraz AOC 24G2U obsługują G-Sync. DisplayPort to złącze video, G-Sync na monitorach Freesync działa wyłącznie poprzez DisplayPort.

Opublikowano

@Anhin A ten monitor? też ma gsync? https://www.x-kom.pl/p/505626-monitor-led-24-asus-vg248qg-gaming.html#Specyfikacja

2.ips JEST DLA jakich graczy? ja wsm gram głównie w csa i np cyberpunka bede sobie nagrywał ale mi i tak zbytnio na kolorkach nie zależychyba że naprawde lepioej sie gra w takie gry jak np cyberpunk

giphy.gif

Opublikowano

G-Sync będzie bez problemu działał, oczywiście poprzez kabel DisplayPort. Jeśli chcesz możesz brać TN'ke. TN'ki powinni brać głównie gracze, którzy nie grają w nic innego tylko w fpsy i to już na zaawansowanym poziomie. Różnic w inputlagu przeciętny użytkownik nie odczuje między TN a IPS. Oczywiście wszystkie slogany "Czas reakcji 0.5ms, 1ms" traktuj jako marketingowy bełkot.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

giphy.gif