Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam z racji z tego że wychodzi za niedługo cyberpunk a ja mam nienajlepszy komputer,chciałbym się zapytać co mam w nim wymienić i na co żeby grać w nia przynajmniej na niskich/średnich ustawieniach.

Także 

Win 10 64 bit

Procesor Intel (R) Core(TM) i5-6600 CPU 3.30GHz  3.31GHz

Karta graficzna geforce GTX 960

Pamięc ram 8gb 

No nie ukrywam nie znam się ale najlepiej chyba jakbym został przy nvidi i intelu 

@edit

Zasilacz CHIEFTEC GPS-700A8 700W ATX 

a RAM to Kingston 4GB DDR4 HYPERX FURY (2666MHz -niewiem czy to się przyda bo się nie znam zbytnio 😂)

Płyta główna MSI Z170-A

Budżet to tak 1100-1400(Bo ten budżet to nad sama kartą , chyba że jeszcze inny procesor ma być?

Nie licząc ramu ale ram to dokupić pewnie ten sam co mam?

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Procek masz ok. Wymiana gpu zwiększy wydajność najbardziej, ale ramu też pasowałoby dorzucić kolejne 8GB. 

Jaki masz zasilacz i budżet na ten upgrade?

Edytowane przez Kaori.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Bez oficjalnych wymagań można wróżyć z fusów. Do tego procesora grafika to max 1660 SUPER, nic lepszego. RAM 1x8GB czy 2x4GB? Jaką płytę główną oraz zasilacz posiadasz (modele), oraz jaki budżet posiadasz?

Opublikowano

Dokładnie, aktualnie bez wymagań można mało powiedzieć, druga sprawa to sama gra. Rozbudowa wiąże się z wymiana całej platformy, nawet w przypadku intel. Chyba że pójdziesz w procesor i7, choć to będzie mało sensowne.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

• Aive zmienił(a) tytuł na Podzespoły do Cyberpunka
Opublikowano

@Kaori.

@Anhin

@Gajwer

Zasilacz CHIEFTEC GPS-700A8 700W ATX 

a RAM to Kingston 4GB DDR4 HYPERX FURY (2666MHz -niewiem czy to się przyda bo się nie znam zbytnio 😂)

Płyta główna MSI Z170-A

Budżet to tak 1100-1400(Bo ten budżet to nad sama kartą , chyba że jeszcze inny procesor ma być?

Nie licząc ramu ale ram to dokupić pewnie ten sam co mam?

giphy.gif

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.07.2020 o 18:47, Gajwer napisał:

W tym budżecie Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING OC 6GB GDDR6 tylko już nawet ta grafika będzie ograniczana przez procesor.

To plus do tego lepszy procek czy gorszą grafike i pod nią procek?

@edit 

Albo lpsze pytanie do tej karty jaki procek najlpeszy by był? ale też podobna cena

@Gajwer

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano
Dnia 28.07.2020 o 19:42, Wefaj napisał:

To plus do tego lepszy procek czy gorszą grafike i pod nią procek?

@edit 

Albo lpsze pytanie do tej karty jaki procek najlpeszy by był? ale też podobna cena

@Gajwer

Celowałbym w AMD, aczkolwiek tutaj przyjdzie wymienić ram i płytę główną, to już wiekszy koszt.

Opublikowano

@Gajwer 

Właśnie nie chce tego wymieniać 😕 

@Anhin 

1.A może być ta karta graficzna co podał Anhin i procek i7?albo lepiej jakiś i5 ?

2.bo i7 za drogie a używany to dlaczego taki tani?taka duża różnica?

giphy.gif

Opublikowano
  1. Żadna i5 nie ma sensu, bo to 4/4, a i7 to 4/8. Pod i7 można brać mocniejsze GPU.
  2. Szukaj okazji jak chcesz ulepszać procesor. Intele 6 i 7 generacji mają już po 4/5 lat na karku, więc nie opłaca ich się kupować w cenach po 600/700 zł. Procesory AMD spowodowały to, że sensowniej jest zmieniać platformę niż kupować w zawyżonych cenach stare Intele, ale jeleni na to nie brakuje.
Opublikowano (edytowane)

@Anhin

@Gajwer

@Kaori.

To już nw opyla mi się pod tą kartę Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING OC 6GB GDDR6 dokupić jakąś i-7?

2.Czy kompletnie nie opyla mi się tego kupować (zaznaczam od razu że innych podzespołów nie chce wymieniać typu płyta główna chce zostać przy nvidi gt i intelu)

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano

Prędzej i później tak Cię to czeka, analizowałeś, jaki jest koszt procesorów i7?

Opublikowano

@Gajwer

Narazie chce wydać mniej pieniedzy tylko po to żeby zagrać w cyberpunka więc jak bym wybrał tą kartę  Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING OC 6GB GDDR6 to jaki procesor styknie na nią jakaś i 7 czy jakiś mniejszy?

giphy.gif

Opublikowano

Jak już ulepszać to do i7 (do 7. gen trzeba zaktualizować BIOS/UEFI), do Twojej i5 max co bym wkładał to GTX 1660 SUPER. Może być bottleneck, ale nie jakiś ogromny, wszystko zależy od wymagań dotyczących procesora. Po prostu 4 wątki to już za mało do wydajniejszych GPU.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Anhin1.Bol myśle bo mam czas zeby kupic i7 muszę cos jeszce dokupic?

2.Czy do cyberpunka nie bede musiał kupowac i7 i takie pytankoi tak chociaz zeby na srednich zagrac to co trzeba?

giphy.gif

Opublikowano
  1. Chłodzenie, które będzie w stanie wychłodzić ten procesor - Fortis 3 dla przykładu lub coś wydajniejszego. Nadal jednak jestem zdania, że inwestycja w trupa to pudrowanie trupa i lepiej jest uzbierać na nową platformę.
  2. Trzeba poznać wymagania gry, których CD Projekt RED nie ujawnił na ten moment. Może w najbliższy piątek poznamy wymagania.
Opublikowano (edytowane)

@Anhin No niestety do tego czasu na innego kompa nie zdąrze raczej uzbierać a tak to będzie dobre połączenie ?

Intel core i 7 https://www.euro.com.pl/procesory/intel-core-i7-9700k-3-6ghz-12mb-box.bhtml?gclid=CjwKCAjw-5v7BRAmEiwAJ3DpuBJTju_0qb2nKRtaiQGbtdCk8IIWVzTYOgm4BYiSyOBCb7elvJRsghoC-CwQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

oraz karta graficzna gtx geforce 1660 super  zeby odpalic chociaz cyberpunka w 60 fps na srednich lub niskich?( no i oczywiscie dokupie ten fortis 3)

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano

Z 1660 SUPER według oficjalnych wymagań to ta gra pójdzie na wysokich detalach bez funkcji opracowanych wyłącznie dla RTX. Wymagania śmiesznie niskie więc albo tak perfekcyjnie tę grę zoptymalizowali, albo gra dostała downgrade grafiki.

Wiesz, że do 9700K potrzebujesz nowej płyty oraz odpowiedniej szybkości pamięci RAM? Pomijam fakt nieopłacalności tego procesora ze względu na lepszą 10. generację i ciekawszą alternatywę w postaci AMD, oraz tego, że ten procesor by się nudził przy 1660 SUPER.

Opublikowano

@Anhin

Japierdole teraz ogarnąłem tą jebaną płyte.

Kupuje ten ram https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-cmk16gx4m2b3200c16-771745/

Tą grafikę https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2060-oc-6gb-gddr6-gv-n2060oc-6gd-2-0-5801846/

I takie pytanie czy mój procek da rade do cyberpunka? wraz z tym co dokupuje Intel (R) Core(TM) i5-6600 CPU 3.30GHz  3.31GHz 

Czy muszę jakiś lepszy procek ale tak żeby jebanej płyty nie dokupować

giphy.gif

Opublikowano

Gra nie wyszła, ale na i5 6600 bez problemu gra odpali, ale jak już wcześniej pisałem do Twojego procesora GTX 1660 SUPER to maks, inaczej grafika będzie duszona wydajnością procesora. Dodatkowo ta wersja RTX 2060 to suszarka z trybem grzejnik.

Generalnie na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad czymś takim: https://proline.pl/koszyk/04e153d6

Ewentualnie tańszy R3 3100 i do tego RX 5600 XT/RTX 2060.

Opublikowano (edytowane)

1.To co podesłałeś do tego innego procka to moge sobie wjebać tą karte graficnza co wczesniej wysłałem? https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2060-oc-6gb-gddr6-gv-n2060oc-6gd-2-0-5801846/

2.Albo bez wymiany płyty głównej dać ten procek i7 6700k wszedłby raczej w nią i do tego ta karta? https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2060-oc-6gb-gddr6-gv-n2060oc-6gd-2-0-5801846/ 

3.I co było by lepsze?

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano
  1. Tak, po co miałbym proponować procesory, które nie podołają RTX 2060 lub wydajniejszej karcie graficznej?
  2. Pisałem już wcześniej, że i7 6600/6600K/7700/7700K możesz bez problemu brać, do 7. generacji zapewne będziesz musiał zaktualizować UEFI.
  3. Oczywiście, że nowa platforma będzie lepsza, ale wybór należy do Ciebie.
Opublikowano (edytowane)

@Anhin

Dobra ten zestawik co podałeś plus ta karta https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2060-oc-6gb-gddr6-gv-n2060oc-6gd-2-0-5801846/

Będzie przynajmniej na niskich cyberpunk?

Edytowane przez Wefaj

giphy.gif

Opublikowano

Przejrzałeś wymagania Cyberpunka? Z R5 3600, 16GB RAM oraz RTX 2060 pograsz na wysokich/ultra, jest szansa nawet na komfortową grę z Ray Tracingiem wraz z DLSS w 1080p.

Więc tak:

• CPU: R5 3600 - proline (899 zł) lub Amazon (ok. 887 zł)
  • MOBO: MSI B450-A PRO MAX - proline (385 zł) lub Amazon (ok. 395 zł)
  • RAM: GoodRAM IRDM Pro (2x8GB) 3600MHz CL17 - proline (315 zł) lub alternatywnie do OC Crucial Ballistix (2x8GB) 3200MHz CL16 - Amazon (ok. 285 zł)
  • GPU: Gigabyte RTX 2060 Windforce OC - proline (1399 zł) lub EVGA RTX 2060 KO Gaming - Amazon (ok. 1380 zł)

Amazon na każdy podzespół posiada darmową wysyłkę, wybór sklepu zostawiam Tobie, możesz brać z tych, co zaproponowałem, mieszać czy jak tam chcesz. Upewnij się, że GPU bez problemu zmieści się w Twojej obudowie. Do tego możesz dokupić Fere 3 lub Fortisa 3.