Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup PC do 4.5k

TajemnikTV

Rekomendowane odpowiedzi

•  carbonx zmienił(a) tytuł na PC do 4.5K
Opublikowano

Przepłacasz za GPU, wystarczyłby Sapphire Pulse. Jak wyżej, jeśli miałbyś zamiar pobawić się w OC pamięci, to Ballistixy są bezkonkurencyjne, na Amazonie stoją często po ~350 zł.

Ogólnie x-kom cenowo jest dalej w środku pandemii, taki zestaw w owocowym może Cie zadowolić: https://www.morele.net/inventory/info/f524d4bf/

• AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450-A PRO MAX
  • Patriot Viper 4 (2x8GB) 3200MHz CL16
  • Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC
  • Silicon Power P34A80 512GB NVMe
  • SPC Supremo M2 550W
  • SPC Regnum RG6V TG

Sprzęt pod 1080p/1440p. Za miesiąc dokupujesz chłodzenie (Fortis 3 lub coś podobnego) i możesz kręcić procesor.

Opublikowano

@Anhin Czyli ten zestaw bylby najlepszym wyborem na dzien dzisiejszy, w tej cenie? Zastanawiam sie czy go juz dzisiaj. Chyba ze ma sie cos wydarzyc w swiecie gamingu, co spowodowaloby spadek cen w najblizym tygodniu - Myslisz ze mogloby sie cos takiego wydarzyc? 

Co do RAMow - 3200 przy czerwonych to dobry wybor? Slyszalem ze do procesorow AMD najlepiej sie komponuja ramy z wysokim taktowaniem. 

Orientujesz sie moze jak wyglada teraz montaz u owocowych? Slyszalem duzo niepochlebnych opinii na ich temat. 

Dla mnie, przynajmniej poki co, 1080p wystarczy calkowicie. 

@EDIT: W OC obawiam/preferowalbym nie bawic sie z powodu strachu i/lub braku doswiadczenia. 

Opublikowano

No zestaw na ten moment jest bardzo dobry w tej cenie według mnie. Generalnie żadnych premier nie będzie, aktualnie jest spadek kursu dolara, co przekłada się na niższe ceny, prócz x-komu. Dolar może dalej spadać, albo znowu wyskoczyć do góry co będzie oznaczało wzrost cen.

Do Ryzena minimum to 3000MHz, jakbyś kręcił to wtedy warto brać Ballistixy, jak chcesz możesz dopłacać do 3600MHz. Poradników na reddicie jest kilka, do tego istnieje kalkulator dla laików - nie jest to jakieś super trudne, ale o wiele bardziej czasochłonne niż OC procesora.

Kompletnie nie wiem jak wygląda teraz montaż w owocowym, ani żadnym sklepie, kwiatki zdarzają się w owocowym i w x-komie. Podstawowa zasada jest taka, by sprawdzić, czy wszystko jest ok zanim się w ogóle komputer podłączy do prądu.

Opublikowano

Będzie w porządku jak najbardziej, zauważalna różnica będzie na korzyść GoodRAM. Zawsze będziesz mógł się pobawić i spróbować zejść z timingami.

Można także brać Patriot Viper Steel (2x8GB) 3733MHz CL17 - nie powinno być problemu z profilem A-XMP. Kości zapewne Hynix CJR/DJR, ale czasami trafiały się B-Die.

Opublikowano

RX 5700 XT plasuje się między RTX 2060S/RTX 2070 a RTX 2070S jeśli chodzi o wydajność. Ten Windforce 2X co podlinkowałeś to słaba konstrukcje ogółem - często piszczące cewki, głośny i gorący (szczególnie w obudowach ze słabym przepływem powietrza) oraz z tego co mi wiadomo plastikowy backplate - karta jest w aż 3 rewizjach. W owocowym zapewne sprzedawana jest rev. 3, która na 90% posiada plastikowy backplate, metalowy backplate posiadała wersja Windforce 3X. Jeśli chcesz uparcie coś od NVIDII to Gigabyte RTX 2060 SUPER Gaming OC. Generalnie RTX 2060S to powinny brać osoby, którym zależy na enkoderze NVENC.

Opublikowano

Co do coolera CPU - Warto teraz przyoszczedzic to 150 PLN? Czytalem ze osoby maja po 50/60*C jak komputer jest bezczynny. Nie zalezy mi na cichej pracy a na wydajnosci i bezpieczenstwie sprzetu - Zeby przypadkiem nic sie nie usmazylo po wlaczeniu jakiejs gry. 

Opublikowano

Kwestia funduszy, jak za miesiąc/dwa dokupisz chłodzenie to nic się nie stanie. Skoki temperatur wynikają z budowy procesora, nawet z lepszym chłodzeniem będą skoki w idle temperatur/napięcia.

• Aive zmienił(a) tytuł na Zakup PC do 4.5k

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...