Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

N3ONx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podkręciłem mój procesor i5 9600kf do stałego 4,6GHz na napięciu też stałym 1,27V.

Temperatury jednak tego procesora podczas 10 minutego OCCT na średnich pakietach sięgają do 81 stopni.

Chłodzenie to grandis2 więc myślę, że dość mocny sprzęt.

Teraz pytanie od czego może zależeć ta temperatura ?

Chłodzenie wydmuchuje powietrze w górę obudowy gdzie jest kratka jednak wentylatory są zamontowane w środku chłodzenia oraz na górze chłodzenia ponieważ u dołu jest karta graficzna i jest malutko miejsca. 

Pasty użyłem tej w zestawie z chłodzeniem czyli Pectum PT-2. Chodzenie na pewno dobrze dolega do procesora.

Czy poprostu trafił mi się procesor z glutem czy może coś jest nie tak ?

Proszę o pomoc 🙂

Opublikowano

Taka temperatura wynika z dziwnego montażu chłodzenia niż standardowe - chłodzenie zamiast pobierać powietrze z frontu i wydmuchiwać je w stronę wylotu to zbiera nagrzane powietrze znad GPU, dodatkowo ułożenie wentylatorów nie sprzyja efektywnemu chłodzeniu.

Zamontuj to chłodzenie "po bożemu" i wtedy sprawdź jak wyglądają temperatury - powinny być niższe. W obudowach o słabym obiegu powietrza warto posiadać 2 wentylatory na froncie i 1 z tyłu.

Opublikowano

Czekam na paste termoprzewodzącą Grizzly Kronaut i bedziemy poprawiać chłodzenie, co do wentylatorów to jest jeden z tyłu i jeden od góry.

Opublikowano

Popraw montaż chłodzenia, a wentylator z góry obudowy przenieś na front, jako wentylator dolotowy. Ma być minimum 1 na froncie (najlepiej 2) i jeden z tyłu, wentylatory na topie obudowy są opcjonalne.

Po całym zabiegu temperatury powinny pozwolić na większe OC.

Opublikowano

Czyli wentylator na przodzie obudowy ma wdmuchiwać powietrze do środka obudowy, a tylni wydmuchiwać, dobrze rozumiem ?

Opublikowano

Po wymianie pasty na Grizzly Kryonaut, poprawieniu chłodzenia i przestawieniu wentylatora temperatury w 10 min OCCT na średnich pakietach oscylują między 68 - 73 stopni.

Więcej chyba nic nie zrobię ale mimo  to zbiłem temperaturę o jakieś 10 stopni 😄

Dzięki za pomoc 🙂

Opublikowano

W tej obudowie co masz ciężko o super temperatury - dołóż sobie w przyszłości drugi wentylator na front. Możesz też sprawdzić jakie temperatury będą np. w prime95 (blend) lub RealBenchu. Generalnie możesz dalej kręcić, jeśli chcesz.

Opublikowano

Maksymalna temperatura tego procesora to 100*C, natomiast zbliżanie się do takich wyników jest absolutnie niezalecane i negatywnie wpływa na żywotność procesora, generalnie takim bezpiecznym limitem, który nie będzie miał negatywnego wpływu na CPU jest 85*C.

Opublikowano

Przy Intelach (6 i 8 rdzeni) radzę stosować zasadę 85/90 stopni przy napięciu 1.35/1.36V, przy napięciach w okolicach 1.4V to już max 70/80 stopni. W Twoim przypadku 85 stopni/1.35V będzie ok i tego bym się trzymał.

Opublikowano

Póki co jest 4,7GHz na napięciu 1,29V wyżej wywala blue screen przy OCCT, a napięcia nie chcę już zwiększać bo temperatury to około 74 stopnie i chyba jednak dobrze jest sobie zostawić te 10 stopni zapasu gdyby pasta miała wyschnąć itd.

Co o tym myślicie ?

Opublikowano

Jak pasta zacznie schnąć to za szybko tego nie odczujesz, a ta zapewne wyschnie dopiero za rok. Sprawdź jak w grach wyglądają temperatury, bo te powinny być niższe niż w stress teście.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...