Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Różna prędkość internetu na telefonie i PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio porobiłem testy internetu i zaciekawiła mnie pewna rzecz:

image.png

image.png

1 test wykonany na PC

2 test wykonany na telefonie (Xiaomi mi 8 lite)

Wie może ktoś skąd ta różnica? W komputerze używam dosyć startej, małej karty na USB, z tego co wiem obsługuje tylko wifi 2,4ghz, więc obstawiałem że może być to wina karty która nie obsługuje 5ghz. Zrobiłem jeszcze inny pomiar z użyciem Tetheringu USB, jednak wynik również jest dużo słabszy niż pomiar z telefonu, co mi się wydaje dosyć dziwne, bo wtedy chyba telefon robi za karte sieciową, to czemu prędkości tu i tu miały by być inne? Internet LTE z orange, Router Huawei B535-232 z anteną zewnętrzną.

Wszystkie testy wykonane jeden po drugim

Pomiar z Tetheringu:

image.png

#1  MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H CPU: Intel CORE i5-4460 GPU:  Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming RAM: G.Skill DDR3 8GB RipjawsX 1600MHz CL7  

PSU: Thermaltake Smart SE 630W HDD: WD Caviar Blue 1TB SSD: ADATA Premier Pro SP920 CASE: Raijintek Arcadia Monitory: Iiyama E2481HS

#2  MOBO: Gigabyte B450 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 5 2600 GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

PSU: SilentiumPC Vero M2 600W  SSD: SSD Silicon Power Ace A55 512GB CASE: SilentiumPC Regnum RG4T  Monitory: Acer Nitro VG240YUbmiipx

Opublikowano

Powodów może być kilka: brak 5GHz, jakość i siła sygnału, ale także wpięcie karty sieciowej w stary port USB/port USB do ładowania może się okazać, że to właśnie tu leży przyczyna problemu, a nie w samej karcie czy internecie. 

Opublikowano

Wszystkie pomiaru robione z tego samego miejsca( jakieś 5 metrów od routera w linii prostej) Sygnał wifi 4-5 kresek. Wszystko podłączone pod USB 3.0 z przodu peceta. Po kablu nie mam jak sprawdzić, bo by trzeba było jakieś 15 metrów kabla żeby to puścić do peceta, a routera nie przeniosę, bo znowu kable od anteny zewnętrznej będą za krótkie. więc nawet nie mam za bardzo możliwości sprawdzenia jakby to chodziło. Zresztą 15 metrów kabla nie spowoduje również jakichś spadków?

#1  MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H CPU: Intel CORE i5-4460 GPU:  Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming RAM: G.Skill DDR3 8GB RipjawsX 1600MHz CL7  

PSU: Thermaltake Smart SE 630W HDD: WD Caviar Blue 1TB SSD: ADATA Premier Pro SP920 CASE: Raijintek Arcadia Monitory: Iiyama E2481HS

#2  MOBO: Gigabyte B450 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 5 2600 GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

PSU: SilentiumPC Vero M2 600W  SSD: SSD Silicon Power Ace A55 512GB CASE: SilentiumPC Regnum RG4T  Monitory: Acer Nitro VG240YUbmiipx

Opublikowano

No to wina tylko Twojej karty sieciowej, co do kabla to wiadomo że pewne spadki występują jednak przy takiej odległości będą minimalne biorąc pod uwagę że zarówno Cat 5e jak i 6 jako maksymalną zalecaną w specyfikacji długość mają 100 m więc 15 nie będzie problemem. 

•  carbonx zmienił(a) tytuł na Różna prędkość internetu na telefonie i PC
Opublikowano

Lepiej kupić 5e czy 6? patrze na allegro i jeden i drugi 20-metrowy można kupić za 20 dychy

Opublikowano

To wina twojej karty sieciowej, na usb nie jest w stanie zapewnić maksymalnej transmisji ponieważ ogranicza ją wąskie gardło, którym jest usb.

1 godzinę temu, carbonx napisał:

No to wina tylko Twojej karty sieciowej, co do kabla to wiadomo że pewne spadki występują jednak przy takiej odległości będą minimalne biorąc pod uwagę że zarówno Cat 5e jak i 6 jako maksymalną zalecaną w specyfikacji długość mają 100 m więc 15 nie będzie problemem. 

To gwarantowane 100metrów to długość przy której transmisja może się odbyć normalnie bez żadnych wzmacniaczy sygnału. 5e do 3m osiąga Gigabit, więc jeśli ma te 15 metrów to lepiej niech kupi kat 6.

Opublikowano
27 minut temu, _sectasy napisał:

na usb nie jest w stanie zapewnić maksymalnej transmisji ponieważ ogranicza ją wąskie gardło, którym jest usb.

Z której strony USB 3.0 jest wąskim gardłem? Bez problemu można na nim osiągnąć stabilną transmisje na poziomie 300-400 mbps, chyba że chodziło Ci o coś innego. 

29 minut temu, _sectasy napisał:

5e do 3m osiąga Gigabit

Skąd wziąłeś takie dane? Bo jest to totalna nieprawda - no chyba że mówimy o jakimś możliwe najtańszym kablu z Chin, który nie ma certyfikacji. Normalne Caty 5e bez problemu mogą być wykorzystywane do gigabitowych połączeń na o wiele dłuższych dystansach. 

53 minuty temu, cotrzot napisał:

Lepiej kupić 5e czy 6? patrze na allegro i jeden i drugi 20-metrowy można kupić za 20 dychy

No ceny są mocno zbliżone, w Twoim przypadku różnicy dużej nie będzie, natomiast wiadomo że z definicji Cat 6 jest lepszy, więc możesz go śmiało brać. 

Opublikowano
1 minutę temu, carbonx napisał:

Z której strony USB 3.0 jest wąskim gardłem? Bez problemu można na nim osiągnąć stabilną transmisje na poziomie 300-400 mbps, chyba że chodziło Ci o coś innego. 

Skąd wziąłeś takie dane? Bo jest to totalna nieprawda - no chyba że mówimy o jakimś możliwe najtańszym kablu z Chin, który nie ma certyfikacji. Normalne Caty 5e bez problemu mogą być wykorzystywane do gigabitowych połączeń na o wiele dłuższych dystansach. 

No ceny są mocno zbliżone, w Twoim przypadku różnicy dużej nie będzie, natomiast wiadomo że z definicji Cat 6 jest lepszy, więc możesz go śmiało brać. 

Chodziło mi o to, że podaje zbyt małe napięcie do karty i z tego powodu karta aż tak sprawnie nie funkcjonuje, racja dając jej więcej jest w stanie uzyskać lepsze prędkości.

Dane wziąłem z własnego doświadczenia i testów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...