Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Częsty blue screen w Windows 7/10

MMMMMM.....

Pytanie

Opublikowano

Witam 

Mam Problem z windowsem 7. Od paru tygodni Wyskakuje mi oto taki błąd. Otóż wyskakuje mi ten błąd może 2,3 razy w dniu.

Bardzo bym prosił o pomoc jak można rozwiązać ten problem, z czego to wynika.

Dziękuje.

20200505_093841.jpg

20200505_094004.jpg

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy error jest ten sam, tzn. "Page Fault In Nonpaged Area"? Jeśli tak to najpierw przeprowadź skan dysku, a później systemu plików korzystając z tych komend:

chkdsk /f /r
sfc /scannow

jeśli korzystasz z HDD, może to zająć dłuższą chwilę. 

Opublikowano
41 minut temu, carbonx napisał:

Czy error jest ten sam, tzn. "Page Fault In Nonpaged Area"? Jeśli tak to najpierw przeprowadź skan dysku, a później systemu plików korzystając z tych komend:

chkdsk /f /r

sfc /scannow

jeśli korzystasz z HDD, może to zająć dłuższą chwilę. 

mi cały czas wyskakuje Page Fault In Nonpaged Area i dzięki zobaczy te skanowanie 😄 

Opublikowano

Chkdsk może pomóc, ale System File Checker nie pomoże, bo jeśli błąd jest identyczny, to odwołuje się do niekompatybilnego oprogramowania (np. zewnętrzny antywirus) lub uszkodzonego sterownika. Jeśli Windows 10 został zainstalowany na czysto, a nie jako aktualizacja z Windows 7 to wykluczyłbym problem z oprogramowaniem, a skupił się na diagnostyce sprzętowej.

Na pierwszy ogień sprawdziłbym pamięć RAM za pomocą MemTestu i organoleptycznie (podmiana pamięci na inne, wyjęcie jednej kości, zmiana banków). Innymi winowajcami oprócz pamięci RAM może być dysk twardy lub płyta główna.

Opublikowano

Ile masz pamięci ram? Zwiększ rozmiar pliku pagefile w systemie. 

Komputer - Właściwości > Zaawansowane ustawienia systemy  > Wydajność > Zaawansowane  Zaznacz opcje "Automatycznie zarządza rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków."

Myślę, że to powinno rozwiązac twój problem.

2 godziny temu, Royz napisał:

Niestety to nie rozwiąże jego problemu, u niego kod błędu jest to 0x50 (PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA) a z linku 0x116 (VIDEO_TDR_ ERROR)

Opublikowano

Nie miałem na myśli systemowego memtestu, tylko za pomocą MemTest86.

Jeśli masz więcej niż 2 moduły pamięci RAM, to możesz również wyjąć jeden z nich i sprawdzić, czy problem powtarza się na jednym module.

Dysk też polecam sprawdzić nie tylko wbudowanym chkdsk, ale jeszcze HD Tune.

Opublikowano

Dobra skoro było to zaznaczone, odznacz i wyłącz całkowicie pagefile. Zdaj pózniej relacje czy się poprawiło czy nie.

Opublikowano

Anhin ok robiłem właśnie memtestem86 i mam jeden moduł pamięci ram i zobacze chkdsk i HD tune 🙂

Wyniki są takie z chkdsk

//duże zdjęcia wstawiamy w spoilery ~ @carbonx

Spoiler

Bez tytułu 2.png

Bez tytułu.png

Opublikowano

Czemu wróciłeś na niewspieraną już 7 z tej 10, którą instalowałeś wcześniej?

Generalnie jak instalujesz takie bzdety jak XFast USB to się nie dziwie, że masz problemy. Napisałem wcześniej, że błąd może powodować niekompatybilne oprogramowanie.

Opublikowano

Windows 7 nie jest wpieranym oprogramowaniem co zdecydowania utrudnia diagnozowanie przyczyny tego problemu. Zainstaluj sobie legalną, pobraną ze strony Microsoftu wersję W10, a jak nie masz na razie kasy na zakup licencji to jej po prostu nie aktywuj, będziesz miał znak wodny na pulpicie i tyle, wykluczy nam to wtedy opcję że przyczyną był soft. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...