Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Współpraca przy poważnym projekcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Post może być trochę długi ze względu na to że będzie pełny różnych moich osobistych wywodów. Mają one na celu przybliżenie sytuacji, zamiarów i celu jakie się rodzą w mojej głowie i dlaczego. Zachęcam do przeczytania.

Byłem kiedyś zajawkowym graczem metina. Grałem dużo na PLU od momentu kiedy to serwer nazywał się jeszcze 01. POLAND. W ostateczności skończyłem grę dużo później na Grymuarze. Mój nick nie ma tutaj żadnego znaczenia. Grałem grałem grałem... naprawdę zainwestowałem w tę grę dużo czasu. W końcu przerzuciłem się na serwery prywatne zajarany tym że mogę w dzień wbić LVL zrobić EQ i grać... No właśnie. Serwer za serwerem robiłem to samo... WBIJASZ LVL ROBISZ EQ i PISZESZ " CHO NA SOLO " Ta gra sprowadzała się tylko do tych trzech aspektów. Wiem że nie ma co tutaj porównywać metina do innych gier tego typu ale standardowy metin2 oferuje bardzo mało. ( LVL > EQ > PVP ). Dlatego też zauważyłem że twórcy serwerów prywatnych postanowili tak jakby sztucznie przedłużyć play gry dodając nowe zbroje setowe oraz bronie na coraz wyższy lvl. Do tego pojawiały się mapy które ja nazywam " FLAT " żeby wbijać wyższy lvl który jest niezbędny na założenie nowych broni czy zbroi... Mapy te oferowały.. Hmmm jakby to powiedzieć... No widać że robione na odpierdziel... Jedna textura 3 obiekty i Horda mobów żeby pelerynować i machać z konia... Albo mapy typu 500000 metinów gdzie się expi bijąc od metina do metina przy okazji dopiąc jakieś ulepszacze. Widać że twórcy serwerów prywatnych nie dawali w to ani grama serduszka 😄 To było dla mnie gwóźdź do trumny na wiele lat... Przestałem grać całkowicie. Poźniej tylko słyszałem co się na tych serwerach prywatnych dzieje od znajomych którzy grają do dziś. Kolorwe stroje... Pokemony jakieś biegające... Stokrotki, motylki, pluszaki, jednorożce... xDDD Ludzie zrobili z tej gry coś żałosnego a najciekawszym faktem jest to, że to działa. Dzieci w to grają wyciągając z portfeli rodziców pieniążki. Znów gracze zatęsknili za normalnym metinem bez tych kolorowych pysiaczków mysiaczków i powstały serwery klasyczne które cieszą się dość dobrą popularnością i to się ceni. Jednak dla mnie to jeszcze nie jest to... Dlatego postanowiłem spróbować swoich sił i pokombinować cokolwiek z metinem.

Zrobiłem kilka ciekawych funkcji które dość spoko działają dla przykładu: Wejście w lawę zadaje obrażenia. Nie mam pojęcia czy ktoś takie coś kiedyś zrobił i czy w ogóle to dla kogoś ma sens jednak dla mnie to pokazuje nowe rozwiązania dla całej gry 🙂 . Przeglądałem te pliki pewnie jak większość z was i śmiało można stwierdzić że cały ten YMIR czy jak to się tam nazywa nie dokończył nigdy tej gry. To że mapy w grze są w folderach season1 czy season2 rozwala mi głowę. Widać że twórcy mieli jakoś plan który się nie powiódł gra miała być jakoś paczowana dzielona na kontenty czy coś... Mapy na wojny królestw... na których zapewne warunkiem wygranej miało być zniszczenie lub obrona kamieni CHUNJO JINNO SHINSO. Jakieś ukryte przejścia ( mowie tu o mapach ) To wszystko sugeruje że metin jest projektem który z jakichś przyczyn które są dla mnie niewiadome jest NIE DOKOŃCZONY. Jednak nikt nigdy go nie dokończył i ja też tego nie chcę zrobić.

Jestem po technikum informatycznym w którym to na lekcjach zawodowych grało się w CSa 1.6 w warcrafta III i quakea3 arene... Nie mam żadnego dyplomu więc informatyk ze mnie żaden. Chcę stworzyć serwer, albo raczej całkiem inną grę na silniku metina jednak samemu nie jestem w stanie zrealizować tak dużego projektu. Nie chce zdradzać szczegółów ani pomysłów bo zawsze ktoś może je wykorzystać na swoim serwerku wiadoma sprawa 😄 Napewno zmieniłbym system expienia w grze oraz itemizacji. Nie było by spamienia w peleryny... Nie było by spamienia w potiony leczenia aż tak... Każdy item by miał swoją wartość. Chodzi mi tutaj o to, żeby można było experymentować z EQ na maxymalnym poziomie a nie że truta jest najlepsza i koniec. Dla niektórych może się to wydawać dziwne bo znają tylko takiego metina w jakiego grają  jednak dla mnie jest to coś naprawdę ekscytującego. Co do map... W grze nie istniała by żadna mapa z klasycznego metina. Wszystko było by inne i chętnie zrobię wszystkie mapy sam bo potrafię... Od zawsze robiłem mapy do różnych gierek, rysowałem je, planowałem więc mam do tego głowę że tak to ujmę. Gdzie moje umiejętności kuleją w programistyce? Hmmm... Napewno ciężko by mi było zmienić bonusy w grze lub dodać nowe. Ciężko by mi było dodać nowe okna do interface, Ciężko by mi było zmodyfikować skile lub dodać nowe. Gdybym przegrzebał te pliki dokładniej pewnie bym to metodą prób i błędów zrobił ale żywcem by mi życia na to nie starczyło... Napisać questy? Dam radę... Metin ma wiele mechanik, już napisanych kodów, które można naprawdę wykorzystać w bardzo ciekawy sposób. Potrzebna jest tylko wyobraźnia. Doooobra przejdźmy dalej.

Czy waszym zdaniem taki serwer albo raczej taka gra miałaby miejsce bytu dla graczy? Byłoby to coś na zasadzie MOD'u progresywnego do metina.  Czy lepiej zrobić kolorowe pokemony na zwykłych plikach terenzo i zarabiać jakieś grosze na dzieciaczkach ;( Mam nadzieję że gdzieś tam istnieją jeszcze ludzie którzy chcieli by pograć w trochę poważniejszą wersje metina. Co o tym wszystkim sądzicie?

No i tak jak dział mówi - Współpraca... Czy ktoś chciałby wziąć udział w realizacji tego projektu wkładając w niego trochę swojego serduszka?

PS: Kontakt na PW <---- 

Pozdrawiam.

• Aive zmienił(a) tytuł na Współpraca przy poważnym projekcie
  • Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...