Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Weryfikacja kompatybilności zestawu

PoszukujacyWDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, złożyłem sobie komputer i chciałbym spytać czy wszystko pasuje i co o tym myślicie, z góry dzięki za odpowiedzi:)

A więc póki co plan specyfikacji wygląda tak:

Obudowa: Sharkoon TG6 RGB

Procesor: AMD Ryzen 7 3700X

Płyta glowna: MSI B450M-A PRO MAX

Ram: GeIL ValueRAM 32GB DDR4-2666

Karta graficzna: NVIDIA RTX 2070 8GB

1 dysk: Toshiba - DT01ACA100 - 1TB

2 dysk: SSD M.2 500GB Samsung 970 Evo

Zasilacz:600 Watt Cooler Master

Dodatkowo w zestawie miałbym 300 Mbps Asus WiFi USB Stick V2

4 lata gwarancji

A komputer z tym zestawem kosztowałby mnie 1630 euro, a właśnie w tym przedziale cenowym chciałbym się zamknąć, co sądzicie o tych podzespołach?

Edit/

Części nie mogą być używane, 

Zestaw planuje kupić do miesiąca

Monitor planuje na pewno 144hz

Komputer ma służyć do gier np Cyberpunk 2077 jak i do VR

System to będzie standard Windows 10

Sklep w którym składam kompa oferuje możliwość podkręcenia zespołów lecz nie wiem na jakiej zasadzie to robią.

Opublikowano
  1. 32 GB RAMU i 2666? Dodatkowo firmy nieznanej w Polsce?  Płyta mATX od MSI, ich BIOS jak dla mnie jest do kitu a sam rozmiar płytki nie będzie się dobrze prezentować w tej obudowie. 
  2. Jakie chłodzenie? Skoro Ryzen 7 3700X to coś musi go chłodzić, a te ich podstawowe (lepsze od intela tak czy siak) przy podkręceniu nie zawsze wyrabia.
  3. Gwarancja to producenta, te sklepowe to taki pikuś.

Mógłbyś podać link do tego sklepu, najlepiej konfiguracji?

Osobiście powiem tak, komputera nie składałbym ze sklepu jeśli nie potrafisz go sam złożyć. Ceny w sklepach są różne, a Allegro lub Amazon oferują znacznie lepsze ceny.

* To są tylko rady, nie jestem profesjonalnym ekspertem.

Opublikowano

Strona to gamepc.nl

https://gamepc.nl/game-pc-kopen/amd-game-pc-info

Strona oferuje możliwość wybrania sobie kompatybilnych podzespołów w różnych cenach, słusznie zauważyłeś że się nie znam dlatego bardzo pasuje mi taka opcja, lecz wiedziałem że warto spytac tez tutaj:D

Problem jest tez taki ze ciężko aktualnie o zamówienie czegokolwiek z Polski dlatego komputer musze składać na holenderskich stronach co nie jest takie proste.

Co do gwaranacji okej warto wiedzieć.

Chłodzenie? W opisie zestawu napisali że te podstawowe powinno wystarczyć, dodatkowo chciałem się zabezpieczyć właśnie ta obudowa bo ma 3 frontowe wiatraki

Opublikowano

GeiL nieznaną firmą w Polsce? Chyba dla kogoś, kto interesuje się sprzętem komputerowym od niedawna. Jest co najwyżej mało popularną firmą aktualnie w naszym kraju.

1. Obudowa piekarnik, w podobnych cenach są lepsze obudowy.
  2. MOBO - bardzo słaba sekcja zasilania, dodatkowo nie jest chłodzona pasywnie. Przy OC zdechnie bardzo szybko.
  3. Za wolna pamięć RAM - minimum to 3000/3200 MHz, sweetspot to 3600 MHz.
  4. RTX 2070 - jeśli to nie jest jakiś fajny model w dobrej cenie to nie bierz. Taniej i porównywalnie wydajnościowo jest RTX 2060 SUPER - polecam sprawdzone modele, a nie jakieś budżetówki do tego piekarnika od Sharkoona.
  5. Samsung 970 - jeśli cena nie jest dobra to przepłacanie za dysk, taniej a porównywalnie masz Corsair MP510, PNY CS3030 czy Silicon Power P34A80.
  6. Zasilacz - 600W CoolerMastera, a model?

Przejrzałem stronę - strona typu "budujemy składaki, uczyliśmy się od specjalistów z allegro".

Opublikowano
8 minut temu, PoszukujacyWDZ napisał:

Problem jest tez taki ze ciężko aktualnie o zamówienie czegokolwiek z Polski dlatego komputer musze składać na holenderskich stronach co nie jest takie proste.

Podałem tylko przykłady, na pewno macie tam swoje holenderskie allegro ewentualnie Amazona.

8 minut temu, PoszukujacyWDZ napisał:

Chłodzenie? W opisie zestawu napisali że te podstawowe powinno wystarczyć, dodatkowo chciałem się zabezpieczyć właśnie ta obudowa bo ma 3 frontowe wiatraki

Jeśli nie zamierzasz go podkręcać to może i starczy. Te sklepowe podkręcenia są czasem i dobre, pytanie czy warte swojej ceny. Warto też uważać bo często robią je automatycznie poprzez BIOS/Aplikacje co czasem powoduje błędy.

Do czego planujesz używać komputera? Po RAMie mógłbym powiedzieć, że nie pod gry.

Cytat

GeiL nieznaną firmą w Polsce? Chyba dla kogoś, kto interesuje się sprzętem komputerowym od niedawna. Jest co najwyżej mało popularną firmą aktualnie w naszym kraju.

Trochę czasu komputery składam, jednak nigdy o nich nie słyszałem w formie masowej. Przyznam rację.

Opublikowano

Okej wychodzi na to ze ta konfiguracja ani w ogóle strona internetowa to nie najlepsze rozwiązanie. Wychodzi na to ze musze założyć nowy temat z prośbą o złożenie komputera, dziekuje KamilKosiakPL i Anhin za pomoc, ten temat chyba mogę uznać za zakonczony

Opublikowano

Masz taki zestaw - generalnie zbudowany na podstawie cen i dostępności towaru w sklepie AZERTY (nie wiem jaką ma renomę, musisz sobie opinie przejrzeć w internecie): https://nl.pcpartpicker.com/user/anhin/saved/sLqXbv

• AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450 Tomahawk MAX
  • Scythe Mugen 5
  • G.Skill Trident Z Neo RGB (2x8GB) 3600 MHz CL16
  • ASUS RTX 2070 SUPER ROG Strix Advanced 8GB
  • PNY CS3030 1TB NVMe
  • Seasonic Focus GX 750W
  • Fractal Design Meshify C TG

Wszystko ze sobą kompatybilne, jak masz jakieś uwagi to daj znać. GPU posiada USB typu C, więc VR stoi otworem.

• Aive zmienił(a) tytuł na Weryfikacja kompatybilności zestawu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...