Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Schemat blokowy

kurekkurek2

Pytanie

Opublikowano

Należy wczytać tekst zakończony znakiem $. Obliczyć liczbę wszystkich znaków, cyfr, liter w wskazanym tekście.

Nie wiem kompletnie jak do tego się zabrać, jak narysować schemat blokowy tego zadania. Podpowiecie coś?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@nycaffjs autorowi chodziło o schemat blokowy - czyli schemat przedstawiający kolejne czynności w algorytmie, a nie konkretny skrypt. 

Wracając do pytania, tu masz rozpoczęty przykład, myślę że dalej sobie poradzisz, a jeśli nie to zadawaj konkretne pytania:  diagram.png

Opublikowano
Dnia 2.04.2020 o 12:57, carbonx napisał:

@nycaffjs autorowi chodziło o schemat blokowy - czyli schemat przedstawiający kolejne czynności w algorytmie, a nie konkretny skrypt. 

Wracając do pytania, tu masz rozpoczęty przykład, myślę że dalej sobie poradzisz, a jeśli nie to zadawaj konkretne pytania:  diagram.png

Proszę nauczyć się czytać, to miało ułatwić konwersje logiczną kodu źródłowego do popularnych standardów schematów blokowych używając jedynie rozkazów zgodnych z podstawowymi regułami aby zachować największą spójność.

Jestem programistą, zaufaj mi :)

Opublikowano

Napisałem dla ciebie możliwie jak najprostszy przykład w JavaScript:

var tekst = "m/pc*foru**m123$"
if(tekst.slice(-1) == "$") {
var znaki = tekst.split("*").length - 1 + tekst.split("/").length - 1
var cyfry = tekst.split("0").length - 1 + tekst.split("1").length - 1 + tekst.split("2").length - 1 + tekst.split("3").length - 1 + tekst.split("4").length - 1 + tekst.split("5").length - 1 + tekst.split("6").length - 1 + tekst.split("7").length - 1 + tekst.split("8").length - 1 + tekst.split("9").length - 1
var litery = tekst.length-cyfry-znaki
alert(cyfry)
alert(znaki)
alert(litery)
}

Jedyne co musisz przekonwertować do twojego schematu blokowego to funkcję slice, split oraz length. Każdą z nich możesz zrealizować za pomocą pętli oraz wskaźników.

Jestem programistą, zaufaj mi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...