Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mikrolagi w grze

kajtek3925

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko mam pewien problem otóż gram sobie w FInal Fantasy XV na takim sprzęcie:

Motherboard: MSI Z370M PRO AC
CPU: Intel Core i7-8700
GPU: MSI GTX 1070 Ti Gaming 8GB
RAM: 16GB DDR4-2400Mhz Crucial Ball
Power: Be quiet! Pure Power 700W 80+ Silver
Cooler: Be quiet! Dark Rock 3
Casing: Be quiet! Dark Base 700 window
SSD: 250GB Crucial MX500
HDD: 2TB WD20EZRZ Blue 

I tu zaczyna się mały nieduży problem podczas grania mam ustawione na stałe 60fps i vsync. Odczuwam czasem tak jakby mikroprzycięcie w grze. Można powiedzieć ze dzieje się tak podczas walki, gdzie akcja w tej grze jest naprawdę dynamiczna podczas pojedynków. Czasem też odczuwam jakiś tak lekki spadek fps poniżej 60 podczas eksploringu czy to pójścia do miasta itp. Monitor mam 60Hz. Grałem równięz bez vsync ale mam wrażenie ze na włączonym chodzi to lepiej. Wszystkie sterowniki aktualizowałem ręcznie jak i BIOS, format również robiłem. Komputer był kupiony w grudniu zeszłego roku. Gwarancja bodajże na rok czy 2 lata. Nie wiem od czego to zależy... Grając W Wiedźmina 3 to nawet takich rzeczy nie było, w Tekkena tez gram i nie mam zastrzeżeń, Rust póki co też smiga, CS;GO też

P.S dodam ze gram na najwyższych i gra płynnie chodzi tylko jak mówię czasem coś go zwarpi. Czy to wina monitora i za małe odświeżanie na tą grę czy co? Czy może dysk coś nie wyrabia.

I apropo co myślicie o sprzęcie wszystko, czy ten zestaw jest dobrze złożony?

Opublikowano

Dobra na SSD to jedynie jest szybsze wczytywanie ale mniejsza, w opcjach gry wyłączyłem wsparcie od NVIDIA m.in. symulację realistycznej trawy, miękkie cienie i ambient occlusion. FPSy wskoczyły, ale najczęściej spadały kiedy miałem włączoną realistyczną trawę w obszarach gdzie było jej pełno. No cóż chyba tak muszę grać, a wydaje mi się że to słaba optymalizacja gry. Ale dziwne to jest że kupisz taki komputer a nawet na full nie pociągnie... bo są dropy ?

P.S może i po tych ustawieniach stałe fps mam ale podczas walki znowu mdli lekko tą grę. Sa wyjatki ze tego nie ma. Jakieś porady ? ... 

Opublikowano

Z tego co wiem, to do tych wszystkich wodotrysków NVIDII potrzebna była chyba 1080Ti, aby zapewnić odpowiednią płynność, a trawa zawsze katowała karty graficzne.

Nie wiem kto Ci składał komputer, ale wkładanie pamięci o taktowaniu 2400 MHz do takiego komputera to idiotyzm w czystej postaci, jak już nie debilizm i brak podstawowej wiedzy. Ten filmik dobitnie to pokazuje:

Opublikowano

Możliwe że tak, natomiast nie narzekam na granie w inne gry itp. bo wszystko śmiga, będzie kiedyś trzeba to RAM podrasuje. Natomiast w tej grze jest problem ze stutteringiem nie u mnie ale jak i większości graczy. Gra chodzi płynnie to prawda ale tak jak mówiłem są te mikroprzycięcia podczas trybu walki. Aktualnie pobieram innego update z konsoli steama. 

P.S Podobno ten problem tylko występuje na steamie. Jak ten stary patch nie pomoże to sie poddaje... 

Myślę że temat do zamknięcia.

https://steamcommunity.com/app/637650/discussions/0/1643166649092348875/

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...