Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt serwera Minecraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam do Was pytanie. Czy graliście kiedyś na serwerach Craftboard? Jestem starym wyjadaczem tego serwera, więc chciałbym o to was zapytać. A jeśli tak, to podobała Wam się mechanika gry tego serwera i czy jeśli nadal by istniał, to gralibyście na nim? Przejdę od razu do rzeczy. Skoro iż Craftboard nie istnieje a przeglądając ostatnio YouTube zauważyłem, że wiele graczy rozpaczało nad tym, że nie ma już starego dobrego Craftboarda. Więc przychodzę do Was z pomysłem, nad którym dużo myślałem wraz z moimi kumplami i jednym kumplem, który przegrał tam równie dobrze tyle samo godzin co ja. Planujemy odtworzyć wizję serwera, jakim był Craftboard. Będą na nim te same pluginy co na Craftboard. Będzie wyglądał on niemalże identycznie 1:1. Mapy, wyglądy pluginów itp. Nie chcemy zrzynać i wybijać się na tym. Chcemy stworzyć serwer dla graczy, którzy po latach wróciliby nadal na "Craftboard" i nadal cieszyli się jego rozgrywką na całkowicie nowym silniku niż 1.5.2. Chcemy postawić ów serwer na silniku w przedziale 1.7 - 1.8. Piszcie nam swoje sugestie czy byłby to dobry pomysł. Na serwerze byłaby aktywna oraz miła administracja, która zawsze spieszyłaby z pomocą potrzebującym graczom, którzy byliby na serwerze nowi a również, jak i starym wyjadaczom jak wspomniałem wyżej.

A więc tak, mam nadzieję, że wszyscy mnie dobrze zrozumieli. Chcemy odtworzyć serwer Craftboard, aby inni się nim cieszyli jak za starych lat. Kupno VIP oraz inne rzeczy z Itemshopu byłyby przeznaczane tylko i wyłącznie na potrzeby serwera, aby mógł on być uruchomiony przez cały okres. Nie chcemy się wybić na Was, jako iż również nam brakuje starego dobrego Craftboardu.

Liczymy na Wasze sugestie, oraz pytania, dotyczące ów pomysłu przedstawionego powyżej, oraz zapraszamy do wspólnej dyskusji na jego temat.

448af8ced075a.png

Opublikowano
6 minut temu, Vejper napisał:

i nadal cieszyli się jego rozgrywką na całkowicie nowym silniku

6 minut temu, Vejper napisał:

1.7 - 1.8.

1.8 ma już jakieś 5 lat ? 

Taki serwer nie wypali, dzisiaj gracze są zbyt leniwi. Grałem na tym serwerze i był to typowy serwer pod pieniądze. Jako zwykły gracz było bardzo ciężko, jeśli niemożliwe coś osiągnąć, a kto zapłacił, to miał wszystko i z każdym wygrywał. Jeśli zrobicie taki serwer, to poleci hejt, bo tam było do kupienia za SMSy jakieś 30 rzeczy, VIP, monety, bronie, zbroje, amulety ? 

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

• dawidex335 zmienił(a) tytuł na Projekt Serwera Minecraft [1.7-1.8]
Opublikowano

Wiem, że jest stare. Lecz Craftboard mimo tego był ceniony wśród graczy którzy tam grali. W 2014 roku grało na nim po 200 osób dziennie. Był też pod pieniądze ale pieniądze z tego serwera a przynajmniej większość było na utrzymanie tych wszystkich serwerów które hostował właściciel. Super bronie dało się osiągnąć bez wykupywania rzeczy. W bodajże 2 dni wykopałem w kopalni Excalibura czyli najdroższą broń która była tam na serwerze. Nie było to jakoś zbyt trudne biorąc fakt że kopałem w kopalni zwykłej bez VIP oraz innych dodatków które mogły zostać wykupione za realne pieniądze.

448af8ced075a.png

Opublikowano
5 minut temu, Vejper napisał:

Wiem, że jest stare. Lecz Craftboard mimo tego był ceniony wśród graczy którzy tam grali. W 2014 roku grało na nim po 200 osób dziennie. Był też pod pieniądze ale pieniądze z tego serwera a przynajmniej większość było na utrzymanie tych wszystkich serwerów które hostował właściciel. Super bronie dało się osiągnąć bez wykupywania rzeczy. W bodajże 2 dni wykopałem w kopalni Excalibura czyli najdroższą broń która była tam na serwerze. Nie było to jakoś zbyt trudne biorąc fakt że kopałem w kopalni zwykłej bez VIP oraz innych dodatków które mogły zostać wykupione za realne pieniądze.

Nie ma sensu kopiować serwera, który istniał, tym bardziej takiego, który był pod pieniądze.

Zrób ze swoimi kolegami, o których pisałeś własną serwerownię, nawet pod 1.8, bo na tej właśnie wersji też ludzie grają..

@edit 1.8.9 to ostatnia wersja, na której jeszcze pvp nie zepsuli, więc tym bardziej polecam.

Opublikowano

Niestety teraz większa część społeczności siedzi na serwerach EasyHC lub Minigames. Ciężko będzie Ci się przebić a Ci którzy grali na tym starym Craftboard mogą już poprostu nie grać. Tak czy inaczej życzę Ci powodzenia i będę śledził postępy w rozwoju projektu.

Opublikowano

Nie za bardzo orientuję się jakie teraz tryby są głównie na "topie" i gracze je uwielbiają i grają godzinami na tych trybach, jeśli orientujecie się w miarę to podsunelibyście nam jakieś pomysły na przyszłość tego serwera?

448af8ced075a.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Vejper napisał:

Nie za bardzo orientuję się jakie teraz tryby są głównie na "topie" i gracze je uwielbiają i grają godzinami na tych trybach, jeśli orientujecie się w miarę to podsunelibyście nam jakieś pomysły na przyszłość tego serwera?

Może spróbuj klasyczny survival, z frakcjami, mobareną, kopalniami na spawnie, survivalgames, myślę, że to by mogło się udać ? 

Opublikowano
2 minuty temu, dawidex335 napisał:

Może spróbuj klasyczny survival, z frakcjami, mobareną, kopalniami na spawnie, survivalgames, myślę, że to by mogło się udać ? 

Nie za bardzo takie coś by przeszło ? Już prędzej przeszedłby ten pomysł z Craftboardem niż to co wymieniłeś wyżej. Takie serwery tego typu niestety, również są nudne.

448af8ced075a.png

Opublikowano
2 minuty temu, Ekrahb napisał:

Zrób serwer creative, na działkach, oczywiście. Dodatkowo darmowy WorldEdit dla graczy, z ograniczeniami, żeby Ci zasobów nie pozjadali i serwera nie wywalili. Genialny pomysł.

Nie odrzucam twojego pomysłu ale na razie odsuwam go na bok ponieważ wiele jest takich serwerów a również są hostingi darmowych sewerów Minecraft gdzie każdy gracz nawet początkujący może zrobić sobie takie coś. Mineserwer ma owy tryb i z tego co się orientuję gra tam niewiele osób a wręcz bardzo mała ilość. Chciałem zrobić Serwer Freebuild ale ogarnięcie na niego pluginów itd jest bardzo trudne.

448af8ced075a.png

Opublikowano
21 minut temu, Vejper napisał:

Nie odrzucam twojego pomysłu ale na razie odsuwam go na bok ponieważ wiele jest takich serwerów a również są hostingi darmowych sewerów Minecraft gdzie każdy gracz nawet początkujący może zrobić sobie takie coś. Mineserwer ma owy tryb i z tego co się orientuję gra tam niewiele osób a wręcz bardzo mała ilość. Chciałem zrobić Serwer Freebuild ale ogarnięcie na niego pluginów itd jest bardzo trudne.

Jestem administratorem jednej z wiekszych siecii serwerów w Polsce i u nas najwięcej osób zazwyczaj jest na creative ? 

Czasami w okolicach 100, a zazwyczaj jak już jest mniej graczy to od 60 do 80.

Opublikowano

Ale macie za to pewnie bardzo dobrą reklamę serwera, dużo popularnych YouTuberów którzy ją zareklamowali itd. A taki serwer od zera ciężko rozreklamować. Bardzo ciężko. Raz miałem serwer to upadł po 2 miesiącach bo grało na nim max 10 osób dziennie a bardzo się wysililiśmy aby zareklamować ten serwer. Rekord to był 49 osób ale to już taki na prawdę rekord. Ale to byli tylko gracze tymczasowi którzy weszli i wyszli. A nie stali.

448af8ced075a.png

Opublikowano

Właśnie, ale żeby uzyskać tych stałych graczy, serwer musi być taki, z którego by nie uciekali :)

Nie komentuje Twojego doświadczenia, ale serwer trza zrobić tak, aby gracz się nie zniechęcał jakimiś błędami, od razu po wejściu na niego.

Creative + WorldEdit to dobry sposób na reklamę serwera. W społeczności jest wiele budowniczych, którzy po prostu omijają jakieś rekrutacje na taką rangę na serwerach. WorldEdit dla budowniczych to coś dobrego. Znajdziesz budowniczych dodatkowo, serwer będzie miał dużo graczy, zmienisz dostępność WorldEdit tylko dla VIP, który tam kosztuje przykładowo 4-5 zł/tydzień czy coś takiego, żeby nie przepłacali, i jedziesz dalej z trybami.

Opublikowano
2 minuty temu, Ekrahb napisał:

Właśnie, ale żeby uzyskać tych stałych graczy, serwer musi być taki, z którego by nie uciekali ?

Nie komentuje Twojego doświadczenia, ale serwer trza zrobić tak, aby gracz się nie zniechęcał jakimiś błędami, od razu po wejściu na niego.

Creative + WorldEdit to dobry sposób na reklamę serwera. W społeczności jest wiele budowniczych, którzy po prostu omijają jakieś rekrutacje na taką rangę na serwerach. WorldEdit dla budowniczych to coś dobrego. Znajdziesz budowniczych dodatkowo, serwer będzie miał dużo graczy, zmienisz dostępność WorldEdit tylko dla VIP, który tam kosztuje przykładowo 4-5 zł/tydzień czy coś takiego, żeby nie przepłacali, i jedziesz dalej z trybami.

Właśnie, ale żeby uzyskać tych stałych graczy, serwer musi być taki, z którego by nie uciekali ?

A jakiś skuteczny sposób na uzyskanie pierwszych 15-20 osób na serwerze pomijając reklamy serwera na YouTube bo to Standard?

a i PS. Działki ofcourse?

448af8ced075a.png

Opublikowano

Wszystko tak naprawdę zależy od tego ile masz funduszy. Niestety jeżeli o coś chodzi to zawsze o te pieniądze.. Serwer Creative może zbyt wiele nie zarobić ale z drugiej strony nie będzie on jakoś specjalnie zasobożerny. Najgorszym czynnikiem jest reklama. Bez popularnych Youtuberów będzie bardzo ciężko i serwer początkowo może świecić pustkami. Grunt to się nie zniechęcać, pokazać klasę i dobrze wykonaną robotę a gracze sami przyjdą.

Opublikowano
4 minuty temu, flourke napisał:

Wszystko tak naprawdę zależy od tego ile masz funduszy. Niestety jeżeli o coś chodzi to zawsze o te pieniądze.. Serwer Creative może zbyt wiele nie zarobić ale z drugiej strony nie będzie on jakoś specjalnie zasobożerny. Najgorszym czynnikiem jest reklama. Bez popularnych Youtuberów będzie bardzo ciężko i serwer początkowo może świecić pustkami. Grunt to się nie zniechęcać, pokazać klasę i dobrze wykonaną robotę a gracze sami przyjdą.

Ewentualnie wiele osób o małych nawet subskrypcjach typu 100-500 + wiele tagów w opisie dla lepszego zasięgu? A co ze stronkami typu mclista.** które tez maja listy serwerów minecraft? Tak samo reklama na MPCForum i innych forach związanych z Minecraftem gdzie jest dozwolona reklamacja serwerów? ?

448af8ced075a.png

Opublikowano
Przed chwilą, Vejper napisał:

Ewentualnie wiele osób o małych nawet subskrypcjach typu 100-500 + wiele tagów w opisie dla lepszego zasięgu? A co ze stronkami typu mclista.** które tez maja listy serwerów minecraft? Tak samo reklama na MPCForum i innych forach związanych z Minecraftem gdzie jest dozwolona reklamacja serwerów? ?

Fora internetowe jak najbardziej. Musisz zadbać o odpowiednią szatę graficzną bo to przykuwa wzrok potencjalnych graczy. Jeżeli chodzi o te listy to sam nie wiem... Szczerze mówiąc ja nigdy z tego nie korzystalem. Zastanów się w jaki sposób Ty poznałeś te Polskie serwery i spróbuj pójść tą samą drogą reklamy.

Opublikowano

Jestem dobrym grafikiem a razem z moim kolegą na pewno damy radę pod względem grafiki. Zajmuję się już grafiką w co prawda GIMP od 2 lat ale na dość profesjonalnym poziomie jeśli chodzi o loga lub bannery.

Jakieś jeszcze tipy co mógłbym ulepszyć pod względem tego serwera Creative aby był on pod swoim względem "unikalny" ? a i jakie mniej więcej permisje mam ograniczyć do worldedita bo tak średnio z permisjami. Ostatnio kiedy tak już na poważnie i profesjonalnie robiłem jakiekolwiek pluginy na serwer było 4 lata temu. Muszę sobie jeszcze wszystko przypomnieć. Aczkolwiek zapraszam do dalszej dyskusji ?

448af8ced075a.png

Opublikowano
3 minuty temu, Vejper napisał:

Jestem dobrym grafikiem a razem z moim kolegą na pewno damy radę pod względem grafiki. Zajmuję się już grafiką w co prawda GIMP od 2 lat ale na dość profesjonalnym poziomie jeśli chodzi o loga lub bannery.

Jako, że też bawię się w graficę to dodam jedno.. Koniecznie przejdź na Photoshop'a a rozwiniesz skrzydła kolego :D.

Opublikowano
Przed chwilą, flourke napisał:

Jako, że też bawię się w graficę to dodam jedno.. Koniecznie przejdź na Photoshop'a a rozwiniesz skrzydła kolego :D.

Gimp a Photoshop mają podobne opcje. Bardziej odpowiada mi GIMP ? Jest łatwiejszy do ogarnięcia i przejrzysty dla początkujących osób. Photoshopa jakoś zbytnio nie mogę ogarnąć. Nie idzie mi to po prostu.

448af8ced075a.png

Opublikowano

Skoro bawisz się w Gimpie od 2 lat to nie jesteś taki znowuż początkowujący. Ale rozumiem każdy ma swoje upodobania.. Tak czy siak polecam Ci przesiadkę na Photoshop'a. Jest masa poradników w internecie a najlepszą nauką jest poprostu bawienie się w tym programie :D.

Opublikowano

Rozważę twoją decyzje. Lecz na razie zostaję przy tym gdzie czuję się jak ryba w wodzie ? A ten server to oczywiście na działkach? Ładny spawn i teleporty na działki tak? ?

448af8ced075a.png

Opublikowano
11 minut temu, Vejper napisał:

a i jakie mniej więcej permisje mam ograniczyć do worldedita bo tak średnio z permisjami. Ostatnio kiedy tak już na poważnie i profesjonalnie robiłem jakiekolwiek pluginy na serwer było 4 lata temu. Muszę sobie jeszcze wszystko przypomnieć. Aczkolwiek zapraszam do dalszej dyskusji ?

Emm, powiem Ci tak. Permisje też ogranicz, takowe znajdziesz tutaj https://wiki.sk89q.com/wiki/WorldEdit/Permissions

Mówiąc o ograniczeniach, miałem na myśli ograniczenie, ile bloków gracz może uzupełnić za jednym zamachem komendą //set, i tymi podobnymi.

Przed chwilą, Vejper napisał:

Rozważę twoją decyzje. Lecz na razie zostaję przy tym gdzie czuję się jak ryba w wodzie ? A ten server to oczywiście na działkach? Ładny spawn i teleporty na działki tak? ?

Dokładnie.

Opublikowano
Przed chwilą, Ekrahb napisał:

Emm, powiem Ci tak. Permisje też ogranicz, takowe znajdziesz tutaj https://wiki.sk89q.com/wiki/WorldEdit/Permissions

Mówiąc o ograniczeniach, miałem na myśli ograniczenie, ile bloków gracz może uzupełnić za jednym zamachem komendą //set, i tymi podobnymi.

Ograniczenia na bloki itd. również znajdę na tej stronie co podałeś? ?

448af8ced075a.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...