Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór laptopa do +/- 3500 zł

Pitagoras333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zakupu laptopa (chciał bym to zrobić w przeciągu dwóch tygodni), Nie ustalam budżetu na sztywno na np 3000zł, bo wiadomo, jak mogę uzyskać fajny przyrost wydajności dokładając 100 czy 200zł, to jestem skłonny to zrobić, jednak tych 3500 wolał bym nie przekraczać. Komputer kupuję z myślą o studiach, natomiast chciał bym też sobie w coś pograć w wolnej chwili. Będzie służył głównie do programowania w Visual Studio, i do poszukiwania informacji w internecie (fajnie gdyby dało radę na nim pracować mając otwarte >30 kart w przeglądarce, co w przypadku mojego obecnego sprzętu wiąże  się z średnim komfortem xD ), no i chciał bym też sobie zagrać w jakieś nowsze gierki, Przeszukując internety wpadłem na taki sprzęcik, i wygląda ciekawie:

https://www.x-kom.pl/p/470380-notebook-laptop-15-6-hp-pavilion-power-i5-8300h-8gb-240-1tb-gtx1050ti.html#Opis

Zależy mi aby laptop posiadał dysk ssd. Cena odnosi się do sprzętu bez systemu. Z tego co się orientuję, podobnie cenowo wyjdę np rezygnując z 1050ti na rzecz 1050, ale za to zamiast 8gb ramu dając 16, lub z zamiast i5, dać i7 8750H, nie wiem która kombinacja będzie najlepsza, czekam na porady i propozycje innych sprzętów ;)

• Aive zmienił(a) tytuł na Wybór laptopa do +/-3500 zł
  • Aive zmienił(a) tytuł na Wybór laptopa do +/- 3500 zł
Opublikowano

Tak, laptop posiada wolny slot na dodatkową kość ram. Maksymalnie możesz rozbudować ram do 16 GB.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

W działaniu systemu to tyle  co różnica w odejściu od laptopa i przejściu się do łazienki i zapaleniu światła czy w nalaniu piwa do szklanki.  W jednym przypadku już załaduje system w drugim będzie kończyć ładować ,  czyli praktycznie żadna różnica. 
Jeśli nie operujesz na dużych plikach np edycja audio/video , grafika, cad/cam  itp  a lapka używasz na co dzień albo czasami do gier to  różnicy nie zauważysz wcale poza `wzrostem kosztów zakupu szybszego dysku.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Różnica jest lecz w dyskach PCIe choć w domowych warunkach czy też gry nie zauważysz tego.

Opublikowano

On ma jedno wyjście na jacka 3.5mm, jak w sumie chyba większość teraźniejszych laptopów, a co jeśli będę chciał sobie podłączyć oddzielnie słuchawki i mikrofon? Da radę jakiś rozgałęźnik ogarnąć czy coś w tym stylu?

Opublikowano

Powinien być w zestawie, jak nie to trzeba odpowiedniego poszukać  albo najlepiej zaopatrzyć sie w słuchawki/mikrofon USB. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Większość z tych wskazanych u góry to są przejściówki na podwójny jack lecz wyjście dźwięku nie mikron, więc nie będzie to działać.

Są przejściówki Delock minijack 3,5mm 4-pin -> 2x 3,5mm stereo + mikrofon lecz bardzo różnie bywa z kompatybilnością, szczególnie z tymi najtańszymi jest problem.

Ewentualnie rozwiązaniem jest tania karta muzyczna pod usb, nie jest to duży koszt.

Opublikowano

Nie był bym taki hop do przodu, może działać nie musi. W laptopach jest dużo problem z kompatybilnością takich przejściówek. 
Oczywiście nie mówię że nie, za taką cenę można próbować, najwyżej się zwróci.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zakup sprzętu mi się trochę przeciągnął w czasie, także dopiero teraz się za to biorę, i mam kolejne pytanie. Jak do powyższego laptopa wezmę opcję z systemem, to, czy będzie on już zainstalowany, a jeśli tak, to czy wgrają mi go na ssd czy muszę dać jakiś komentarz przy zamawianiu, że system ma być na ssd ?

Opublikowano
13 minut temu, Pitagoras333 napisał:

Zakup sprzętu mi się trochę przeciągnął w czasie, także dopiero teraz się za to biorę, i mam kolejne pytanie. Jak do powyższego laptopa wezmę opcję z systemem, to, czy będzie on już zainstalowany, a jeśli tak, to czy wgrają mi go na ssd czy muszę dać jakiś komentarz przy zamawianiu, że system ma być na ssd ?

Jeśli studiujesz to zapewne masz Microsoft Imagine w wyższym pakiecie, a tam jest Win10 Pro, w takim przypadku nie ma sensu dopłacać 400-500zł do systemu.

Opublikowano

@Jakub Tak właśnie myślałem, dlatego pierwotnie miało być bez systemu ale się okazało, że moja uczelnia obecnie nie ma z Microsoftem żadnej umowy podpisanej przez co dostępu do sytemu nie mam. Ani nawet do pakietu office xD

Opublikowano

Laptop stoi u mnie na biurku, wszystko fajnie, ale w specyfikacji na stronie sklepu w polu "Dołączone oprogramowanie" mam napisane: "Partycja recovery (opcja przywrócenia systemu z dysku)" Ale nie widzę tu żadnej partycji utworzonej o takiej nazwie, wie ktoś o co chodzi ? Dodam, że zamawiałem 2 różne laptopy oba z systemem Windows 10 (jeden pro drugi home) i na tym drugim faktycznie jest utworzona partycja RECOVERY.

Poza tym czemu kupiłem z Windows 10, a z tyłu mam naklejkę "Windows 8.1 Pro" ?

Opublikowano

Fizycznie jej nie zobaczysz, w google wpisz model i ukryta partycja recevory wyjdzie Ci masa filmów itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...