Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Soczewki kontaktowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Właśnie kończę szkołę. Posiadam wadę wzroku. Z ostatniej ławki posiadam problem z odczytaniem tego, co znajduje się na projektorze.  Nie byłem jeszcze ani razu u okulisty. Mam zamiar pójść do niego po "zdawkach kwietniowych". Nie mam zamiaru nosić okularów, ponieważ ograniczają pole widzenia i ich po prostu nie lubię. Myślałem o soczewkach kontaktowych, iż nie ograniczą mnie w każdej dziedzinie. Mógłbym bez problemu i z ostatniej ławki czytać z projektora i być aktywny fizycznie i grać w piłkę bez rozmazanego obrazu. Jak się idzie do okulisty bada w tym przypadku mnie i mówi jaką mam wadę, i nie wiem czy od razu przepisuje okulary, czy pyta o wybór między okularami a soczewkami. Czy jak nie wiem przypisuje mi okulary to mam powiedzieć że chce soczewki czy jak to jest bo naprawdę nie wiem. Proszę o pomoc.

Opublikowano
13 minut temu, Biter. napisał:

Jak się umawiasz do okulisty, to z góry mówisz, że chcesz soczewki. Zrobią Ci tam badania, nauczą zakładać i w sumie tyle.

To musze na ich stronie zobaczyć i zadzwonić i się umówić czy jak przyjadę to rej kliniki to tam się rejestruje i mówię o soczewkach 

Opublikowano
35 minut temu, xVarmond napisał:

To musze na ich stronie zobaczyć i zadzwonić i się umówić czy jak przyjadę to rej kliniki to tam się rejestruje i mówię o soczewkach 

Jak już wejdziesz do lekarza to mu o tym powiesz. Nie musisz nic sprawdzać na stronie internetowej. Każdy okulista wie co to soczewki, więc nie musisz wcześniej o tym mówić. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
19 minut temu, 9Jarek9 napisał:

Jak już wejdziesz do lekarza to mu o tym powiesz. Nie musisz nic sprawdzać na stronie internetowej. Każdy okulista wie co to soczewki, więc nie musisz wcześniej o tym mówić. 

Podsumowując wchodzę do lekarza. I mówię, że proszę o soczewki czy coś w tym stylu ?

1 godzinę temu, Biter. napisał:

Jak się umawiasz do okulisty, to z góry mówisz, że chcesz soczewki. Zrobią Ci tam badania, nauczą zakładać i w sumie tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, xVarmond napisał:

Podsumowując wchodzę do lekarza. I mówię, że proszę o soczewki czy coś w tym stylu ?

Zależy czy idziesz prywatnie czy publicznie. NFZ nie refunduje badania na soczewki, więc zawsze warto się spytać ;)

Opublikowano

Ze swojego doświadczenia wiem, że najlepiej iść sobie do jakiegoś Vision Express czy Lynx. Zrobią Ci tam na początku standardowe badania w celu określenia wady, a następnie dobiorą Ci dobre soczewki. Jeżeli zdecydujesz się od razu na ich zakup za badanie nic nie zapłacisz (lub zapłacisz jakieś grosze w stylu 9 PLN). Jeśli umawiasz się na wizytę (już niezależnie gdzie) warto wspomnieć o soczewkach, bo standardowe badanie wzroku to max. 10-15 min, natomiast przy soczewkach schodzi się dłużej (dobranie, nauka wkładania/zdejmowania).

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jedno  nie wyklucza drugiego. Sam obecnie noszę zarówno soczewki jak i okulary. Soczewki przydaja się:

zimą bo okulary paruja

podczas dni deszczowych

jak rowniez podczas uprawiania sportu

Ostatnio jednak częściej wybieram okulary. Mam tendencję do łzawienia oczu tak wiec tradycyjne okulary są dla mnie wygodniejsze. W domu również wygodniej mi w okularach. Najlepiej byłoby jeśli wybrałbyś się do jakiegoś dobrego protetyka wzroku i niech wybierze Ci oprawki i moc soczewek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 4.08.2019 o 16:10, krak8228 napisał:

Słyszałem o gościu, który zapomniał zdjąć na noc soczewki i rano mu się przykleiły  do oczu. ?

Noszę soczewki na zmianę z okularami. Nieraz po ciężkim dniu zmęczony zasypiałem w soczewkach (jednodniowych, nie mówiąc o tym, że są soczewki night&day) i nigdy nie zdarzyło mi się takie coś jak opisujesz. Jakaś bujda.

Co do tematu. Zamiast do okulisty polecam iść do optometrysty. Są to specjaliści stricte nastawieni na korekcję wzroku, a nie leczenie chorób oczu. Jeżeli trafisz do dobrego gabinetu optometrystycznego, to prócz standardowych badań zrobią ci jeszcze parę dodatkowych(bezbolesne oczywiście), które pozwolą w pełni dobrać soczewki do twoich oczu. Jednakże polecam wyrobić i okulary i soczewki. Czasami po męczącym dniu, albo jak jesteś alergikiem to już w ogóle, uwierz mi, że będziesz czekał aż w końcu zdejmiesz soczewki i założysz bryle. Dodatkowo jak jesteś alergikiem albo często oczy Cię swędzą, pieką lub w ogóle masz suche, to polecam soczewki jednodniowe i krople do oczu (na alergie) Zabak. Jakbyś miał jakieś pytania czy wątpliwości to wal śmiało.

>B.

fiR919k.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...