Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak używać baterii w laptopie?

Marcino231

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno kupiłem sobie laptopa Dell Inspiron 5577 i zastanawiam się jak używać jego baterii i zasilacza, aby posłużyły jak najdłużej. Poczytałem trochę w internecie, ale chciałbym tę wiedzę skonfrontować z bardziej doświadczonymi. Czy jeżeli będę trzymał laptopa podłączonego przez większość czasu do zasilania przy ustawionym progu ładowania do 85%, to nie wpłynie to na pogorszenie się pracy baterii? Czy lepiej ładować do 100% i podłączać jeśli poziom naładowania spadnie do 20%? Laptop będzie służył głównie do programów inżynierskich jak AutoCAD i Inventor i czasem do grania w gry, przeglądania internetu i innych "codziennych" czynności.

Opublikowano

Laptop nie będzie ładował baterii po osiągnięciu 100%, więc spokojnie możesz go ciągle trzymać pod  ładowarką dla lepszej wydajności (laptop na baterii ogranicza moc obliczeniową celem wydłużenia życia beterii 0 tą funkcję można gdzieś wyłączyć).

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Warto robić "cykle" baterii i nie trzymać go ciągle na ładowarce, jednakże schodzenie poniżej 15% również nie jest sprzyjające. Nie ma co się ciągle tylko martwić o to. Dobrze jest jednak po osiągnięciu 100% odłączenie od ładowarki, oraz nie zostawianie laptopa na noc podłączonego do prądu.

Opublikowano

Jak widać twoje pojęcie pod względem obsługi baterii przez laptop jest zerowe, po osiągnięciu 100% odcinane jest ładowanie i laptop działa tylko na zasilaniu sieciowym. Bezsensem jest wypinanie laptopa z zasilania. 

Nowe baterie to litowo polimirowe zestawy dla których cykle ładowania nie mają znaczenia , tak samo nie ma znaczenia kompletne rozładowanie.   Można w każdej chwili podładować albo dopuścić do kompletnego rozładowania baterii.  

Nie jest tylko zalecane zostawianie baterii w kompletnym rozładowaniu więc jak przez dłuższy czas będzie się nie używało laptopa czy wypinało baterie należy je naładować. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...