Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ram nie wspolpracuje z XP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.. otoz mam komputer z 4 gb ramu DRR 2 ale windows XP wykrywa tylko 3 gb.... Vista natomiast wykryje wszystko.. nakladki nie pomagaja wiec czy jest sposob edycji jakichs plikow aby XP wykrywal 4 gb ramu niz 3 gb ?

1376572695-U638369.png

sygna by forfiter007

Opublikowano

Jaką masz ver Xp'ka? x64 czy może x32? Z tego co pamiętam wersja x64 wykrywa więcej ram'u niż ta x32.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

32bitów obsługuje bodajże 3.5 GB a 64 powyżej ale jest mniej programów na 64 ale zapewne niedługo to się zmieni

Opublikowano

Musisz miec 64 bitowa wersje windowsa (x64), zakladam ze majac 4gb ddr2, Twoj procesor obsluguje x64. co do programow, programy 32 bitowe bez problemu Ci pojda, ofc jezeli program by byl napisany pod 64 bity, bedzie chodzic znacznie szybciej. jedynie co, to sterowniki musisz miec pod wersje 64 bitowa, ale z tym juz nie ma problemu.

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

A jeżeli będę miał 11 GB RAM, to chyba będę musiał już skorzystać z Visty.

Co prawda, wszyscy narzekali na nią, że zła itp. ale da się przyzwyczaić, to samo było z XP przecież na początku ...

Ludzi chcących poprawić sobie nastrój można podzielić na dwie kategorie. Niektórzy szukają kogoś bardziej zdołowanego od nich, by samemu poczuć się lepiej. Inni kierują wzrok ku czemuś ogromnemu, by sobie uświadomić, że ich problemy są bez znaczenia. ~ Madao

Malzahar, Thresh, Klinika pytań oczywistych

Opublikowano
Musisz miec 64 bitowa wersje windowsa (x64), zakladam ze majac 4gb ddr2, Twoj procesor obsluguje x64.

niestety nie 4 ale 3 gb a tu jest problem... i gdzie sprawdzic to (x64)

1376572695-U638369.png

sygna by forfiter007

Opublikowano
niestety nie 4 ale 3 gb a tu jest problem... i gdzie sprawdzic to (x64)

Ściagnij sobie program cpuinfo . Przy Windowsie xp x64 bedzie Ci wykazywalo 4gb, jednak nie polecam bo system jest gorszy od visty.

pozdro

Opublikowano

Vista > XP ;p sciagnij viste x64 sobie od razu, duzo lepsza niz xp jezeli masz odpowiedniego kompa

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

ale crysis i tak Ci nie pójdzie na full detalach ;] A miałeś xp na tym kompie bo chyba raczej nie -.- jak mówisz, że lepiej śmiga albo nie grasz w gry.

Weteran
Opublikowano

@UP Testowałem juz wszystkie systemy od Microsoftu.. Mam procka x64 i 4 gb ramu. A więc tak:

XP 32-bitowy - wykrywa mniej ramu, gry chodziły mi nieco gorzej niż na viście.

XP 64-bitowy - popierdolony system, po pierwsze po angielsku (mi to nie przeszkadza, w sumie to i tak można ściągnąć mui), ale najgorsze w nim jest to, że mi połowy sprzętu nie wykrył

Vista 32-bitowa - no comment

Vista x64 Ultimate PL - wg. mnie najlepszy z tych wszystkich systemów. Wszystko chodzi ładnie, pięknie i bez żadnych błędów.

Reszta (98, 2000) - porażka :)

...

Weteran
Opublikowano

UP wyobraź sobie, że wiem... ;/ Przykład: do głupiej kamery nie było sterowników pod xp 64, a pod viste 64 były.. Do głupiej drukarki nie było pod xp 64, a vista ją sama wykryła i zainstalowała. Dalej.. Chociażby telefon.. Też oczywiście go nie wykryło..

...

Opublikowano
UP wyobraź sobie, że wiem... ;/ Przykład: do głupiej kamery nie było sterowników pod xp 64, a pod viste 64 były.. Do głupiej drukarki nie było pod xp 64, a vista ją sama wykryła i zainstalowała. Dalej.. Chociażby telefon.. Też oczywiście go nie wykryło..

Potwierdzam w 100% opinie o win xp 64bit, bo używam go od marca i w chwili obecnej nie mogę go przeinstalować... jestem na niego skazany. Sterowników jest mało a jak są to bywają niedopracowane... np moja drugarka się nie wyłącza na x64. Jest problem z codecami, nie ma dedykowanych dla win xp 64bit a te z visty i xp raz działają a raz nie. Niektóre pluginy do firefoxa nie działają z tych podstawowych. Pluginy typu flash do IE potrafią też odmówić posłuszeństwa. Wszelkiego rodzaju oprogramowanie , które jest mniej popularne np. sterowniki do telefonów typu nokia nie zainstalują się. Często wyskakują błędy "Musisz mieć system nowszy od win xp sp1"... a przecież mam sp3 :) Problemy są do tego stopnia wkurwiające, że nawet oprogramowanie microsoftu typu Visio nie chce chodzić bez wyłączenia spool service... przez co nie da się drukować bez ponownego jej włączenia. Windows XP x64 wygląda na zapomniany system , który nie jest już supportowany.

Co do Visty 64bit... to jest zajebiście wolna w stosunku do win xp 32bit... bez względu jaki sprzęt posiadasz.

Ogólnie taka kaszana jakich mało... można o tym pisać dużo.

Weteran
Opublikowano

Hmmm załóżmy, że masz 4 sloty i bardzo dużo kasy to i z 32 GB możesz mieć, a nawet więcej..

...