Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] ExploitPatch - łatka na exploity nbt i timestamp dla armanimation

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, plugin (mam na dzieje) fixuje wiekszosc exploit nbt poprzez sprawdzanie kazdej listy, kazdego tagu - i ich wielkosci - zbyt duze wielkosci = kick

github: https://github.com/yooniks/casual-exploitpatch plik jar: klik do githuba, releases

Można dodać jeszcze swój "checker" nbt do aktualnych w bardzo łatwy sposób, dorobić inny connectioncloser (defaultowy zamyka polaczenie poprzez nowego taska, bo w async nie moge tego zrobic)

Fix pod arm-animation przydatny tylko (chyba) ponizej 1.11 (cos kolo tego) bo na wyzszych wersjach juz jest dawno timestamp pod armanimation.

Tak samo z block-placem, jak bedzie walilo errory od klikania ppm to wylaczyc block-place w configu trzeba, bo pakiet nie zawiera itemstacka w wyzszych wersjach

Mogłbym zamiast sprawdzania nbt po prostu walnąć tam zastepowanie nowego itemu innym, z usunietym nbt (tylko te same atrybuty, nazwa, lore itd) ale niektore serwery dodaja jakies potrzebnych rzeczy do nbt w itemach, wiec takie usuwanie nie mialoby troche sensu

Opublikowano
1 godzinę temu, єяιρѕσи napisał:

Link do githuba nie działa :)

Ty masz tylko taki problem.

Dzięki za łatki :)

4Headzik

Opublikowano
11 godzin temu, AlexsanderARG napisał:

@renexo

No raczej nie bo u mnie tez nie działa ^^

Zapomniałem dodać - Nie działa dlatego że na końcu linku jest )

15 godzin temu, єяιρѕσи napisał:

Link do githuba nie działa :)

Poprawione ;)

W razie nowych exploitów zapraszam na pv z logami, fixne za darmo.

Opublikowano

:/ ok pytanko
jak dziala ten nbt expolit ?, gracz ma mozliwosci zmiany nbt przemiotow ? co z customowymi nbt ?

(nie do konca orientuje sie w nbt) nbt moze miec złozoną struktore jak ja sprawdzasz ?

Opublikowano
23 godziny temu, damianq20 napisał:

:/ ok pytanko
jak dziala ten nbt expolit ?, gracz ma mozliwosci zmiany nbt przemiotow ? co z customowymi nbt ?

(nie do konca orientuje sie w nbt) nbt moze miec złozoną struktore jak ja sprawdzasz ?

Zazwyczaj takie nbt exploity działają tak, że gracz wysyła pakiet (najcześciej z jakiegoś klienta w "proxy", przez takie proxy mozna laczyc sie na inne serwery, protocol jest identyczny jak zwyklego gracza, tylko ze na tym proxy mozesz sobie wpisac np. komende jakas i po prostu to sprawdzasz w proxy i jezeli wiadomosc to xxx to wysylasz jakies tam pakiety do serwera do ktorego jest podlaczony gracz na proxy), pakiet - np. windowclick i w nim po prostu itemstack z ogromnym nbt, np. ksiazka z 45000 stronami (w normalnym kliencie podczas tworzenia ksiazki mozna utworzyc tylko 50 stron) i gracz nie musi posiadac tego itemu w ekwipunku, serwer to i tak czyta, az sie po prostu przeciaza, np:

private ItemStack createBigBook() {
    final List<Tag> pages = new ArrayList<>();
    for (int i = 0; i < 45000; i++)
      pages.add(new StringTag("hello world"));

final ListTag list = new ListTag("pages", pages);
    final CompoundTag book = new CompoundTag("");
    book.put(list);

return new ItemStack(386, 1, 0, book);
  }

a w pluginie po prostu sprawdzam wielkość takich list i tagów i to powinno pomóc, testowalem pelno exploitów i ładnie blokuje, tutaj jakis payload: https://pastebin.com/6qzieTyx, niestety nie chcialo mi sie bawic w sprawdzanie tego co gracz wysyla w payloadzie podczas edycji ksiazki bo za duzo roboty i na innych wersjach wywalalo mi bledy, a na innych dzialalo - wiec po prostu od razu zablokowalem podpisywanie i edycje ksiazek (tutaj moj bardzo stary projekt https://github.com/yooniks/SuperProxy/blob/master/src/main/java/xyz/yooniks/proxy/helper/PacketHelper.java kod porazka, no ale jakos tam dziala mniej wiecej)

Opublikowano

exploit z ksiazka jest naprawiony na najnowszych wersjach ...
- jesli serwer przyjmuje od gracza np przedmiot ze zmienionymi nbt to można zrobic strukturę danych i ukryc kilka/kilkaset pustych stringow wiec algorytm z ktorego ty kozystasz sie nie sprawdzi :/
- kolejna sprawa to ze nie wydaje mi sie aby byla jakakolwiek mozliwosc ingerencji w nbt z zewnatrz :l, wszystkim zarzadza serwer , jesli bylo by inaczej to pierwszy lepszy cheat pozwalal by na dodawania przedmiotow z nieba czy chociazby ich enchantowanie , a sama opcja przekazania "nbt" poprzez protokol do serwera to ulatwienie zycia moderom , czy innym cudom jak np spoutcraft.

z ksiazka to akurat przyklad nietrafiony :l , bo ksiazka ma wlasny pakiet i na nim opieral sie caly crash""

Opublikowano
19 godzin temu, damianq20 napisał:

exploit z ksiazka jest naprawiony na najnowszych wersjach ...
- jesli serwer przyjmuje od gracza np przedmiot ze zmienionymi nbt to można zrobic strukturę danych i ukryc kilka/kilkaset pustych stringow wiec algorytm z ktorego ty kozystasz sie nie sprawdzi :/
- kolejna sprawa to ze nie wydaje mi sie aby byla jakakolwiek mozliwosc ingerencji w nbt z zewnatrz :l, wszystkim zarzadza serwer , jesli bylo by inaczej to pierwszy lepszy cheat pozwalal by na dodawania przedmiotow z nieba czy chociazby ich enchantowanie , a sama opcja przekazania "nbt" poprzez protokol do serwera to ulatwienie zycia moderom , czy innym cudom jak np spoutcraft.

z ksiazka to akurat przyklad nietrafiony :l , bo ksiazka ma wlasny pakiet i na nim opieral sie caly crash""

Cytat

bo ksiazka ma wlasny pakiet 

tak, ale jest dopiero od 1.13, no ale to samo mozna zrobic z np. beaconem, ogromne lore mu walnac do display, sprawdzi sie, testowane kilka proxy (nawet te "najlepsze"), no nei wiem jak tu nbt da sie ukryc, jestem ciekaw jak ktos zrobi to i nagra jak to obchodzi

Cytat

wszystkim zarzadza serwer , jesli bylo by inaczej to pierwszy lepszy cheat pozwalal by na dodawania przedmiotow z nieba czy chociazby ich enchantowanie ,

Opublikowano

dalej nie wiem jak to dziala :l , ani nie rozumie wiec w to nie wierze :*

fakt mozna wyslac nbt tagi w pakiecie ale (pakiet ma swoja dlugosc ktorej nie nadpiszesz ) nbt ktore wysyla gracz nie jest brane pod uwage przez serwer (i tu moge sie mylić choć jest to malo prawdopodobne)

teraz mozliwosci jak to dziala
1 wysyla mase sprzecznych (losowych) pakietow od zarzadzania okienkiem eq
2 tworzy wiele fake userow ktorzy robia to samo co w pkt 1.

i to jest na tyle jesli chcesz wykrzaczyc serwer bukkitowy

beaconem tez nie wykrzaczysz https://wiki.vg/Protocol#Set_Beacon_Effect

chyba ze inny sposob

zawsze sa 2 sposoby aby wykrzaczyc za pomoca pakietow , wyslac ich za wiele , wyslac takie ktorych server nie jest w stanie zinterpretowac , tak jak w przypadku nieszczesnych edycji ksiazek gdzie serwer"" przyjmowal z gory poprawna ilosc stron w ksiazce

wystarczylo dac wieksza ilosc stron i bum serwer nie wiedzial co sie dzieje

chociaz czekaj bo ty piszesz o lore (nazwe) beacon jaka mozna nadac znacznikiem , hmm tutaj sam nie wiem , ale dalej obstawiam ze gracz i tak nie ma wplywu na nbt przedmiotow po stronie serwera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...