Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Portal Tech / Kanał YT

Jenqy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

Piszę do Was z dość nietypowym pytaniem.

Na samym wstępie chciałem zaznaczyć, że od dłuższego czasu interesuję się technologią, a w szczególności telefonami i smartfonami. Mam też dość niezłe umiejętności pisarskie (pisanie recenzji, newsów itp...). Od niedawna myślę o założeniu swojej strony internetowej (takiego bloga), albo kanału YouTube. Działalność tej strony/kanału polegała by głównie na recenzjonowaniu telefonów, porównywaniu smartfonów, a także publikowaniu nowinek ze świata mobilnej technologii. I tutaj mam pytanie: Lepiej na początku założyć swojego bloga/serwis, w którym będę pisał newsy i recenzję telefonów, czy od razu kanał na YouTubie? Następne pytanie: Jak już założę tą stronę, albo kanał to czy istnieją jakieś firmy, z którymi dogadam się na początku swojej działalności (małe zasięgi, praktycznie zerowe), żeby wysyłały mi jakiś sprzęt do testów? Bo osobiście mam dwa fajne telefony, które mógłbym zrecenzować (S9+, OP 5T), ale jak już zrecenzuje owe telefony, to nic mi nie zostanie, a niestety nie mam pokaźnych zasobów pieniędzy, żeby kupować najnowsze modele.

Wiem, że budowanie swojej społeczności i zasięgów trochę trwa, ale jakoś trzeba zacząć.

Opublikowano

Osobie bez zasięgów nie ma co liczyć na jakiś sprzęt do testów za darmo. Firmy umieją liczyć, coś takiego im się po prostu nie będzie opłacać. Najpierw musisz zdobyć widzów/czytelników, dopiero potem możesz o czymś takim myśleć. 

Co do tego czy zacząć od kanału yt czy bloga, to myślę, że jedno nie wyklucza drugiego, możesz robić 2 rzeczy jednocześnie. To może nawet przyspieszyć twój rozwój. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Jedyną opcją jaką widzę jest wypożyczanie sprzętu, wiadomo że nie jest to najlepszy wybór no bo jednak telefony były wcześniej używane, ale na czas rozwoju powinno wystarczyć, plusem są jednak stosunkowo niskie ceny, bo takiego iPhona Xs wypożyczysz już za 65 pln / dzień (przykład). 

Opublikowano

Wydaje mi się że na początek nie jest to opłacalne. Napisałeś sam że nie posiadasz "sporej" ilości gotówki by recenzować nowsze telefonu są oczywiście takie typu strony jak kolega u góry napisał ale tez musisz liczyć się z tym że przed wypożyczeniem musisz wpłacić kaucje. Poniżej przedstawię ci typowe wypożyczenie Iphone X z pewnej stronki: 

DjVzR0y.jpg

Jak sam widzisz, dzień wypożyczenia iPhone X to koszt 60zł + 30zł przesyłka oraz dodatkowo 4000 ZŁOTYCH kaucji co prawda kiedy zwrócisz telefon oddają ci normalnie kaucje ale czy będziesz miał ciągle na koncie 4000/5000zł by wpłacać kaucje i wypożyczać coraz to nowsze telefony plus płacić dodatkowe 65zł (jeśli szybko nagrasz odcinek o tym telefonie i odeślesz następnego dnia)?

PS. Tak jeszcze sprawdziłem z ciekawości Iphone XR tutaj już dopłacasz 4700zł.

eN2kpDS.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...