Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z wydajnością gry na dobrym komputerze - spadki FPS

Aplay.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem użytkownikiem laptopa Lenovo Legion Y520 ze specyfikacjami:

i5-7300HQ 2.5GHz up to 3.5GHz / RX560 4GB / 8GB RAM 

i mam problem z płynnym graniem w minecrafta. Gra w dodatku siedzi na SSD. Wchodzę w mc po paru miesiącach i nagle tak z 30fps, w ustawieniach wszystko git, nie mam żadnych limitów fps, gra odpalona na dobrym gpu.. Brak shaderów (chociaż i z nimi powinno być 60+ conajmniej). Co jest nie tak, że na takich specyfikacjach chodzi tak słabo? 

To chyba nie jest normalne, że najnowszy Wiedźmin czy GTA V chodzą płynnie a minecraft wiele gorzej od nich? 

#LenovoLegion Team

Specjalista
Opublikowano

Ostatnio też naprawiałem taki problem u kogoś. Wystarczyła instalacja najnowszej wersji Javy od nowa. Gra działa jak nowe. Tylko że w moim wypadku dodatkowo, co jakiś czas pokazywał się błąd o złej alokacji pamięci.

Opublikowano
45 minut temu, PGS napisał:

Ostatnio też naprawiałem taki problem u kogoś. Wystarczyła instalacja najnowszej wersji Javy od nowa. Gra działa jak nowe. Tylko że w moim wypadku dodatkowo, co jakiś czas pokazywał się błąd o złej alokacji pamięci.

Przeinstalowałem Jave, ogólnie gram na najnowszej wersji + optifine, wysokie detale ustawione i jest od 30 do tak 160fps. Jak szybko się przemieszczam itp. to dosyć duże spadki, a mam może renderowanie mapy na 9 ustawione, przy takim sprzęcie chyba nie powinno tak ciągnąć fpsów..

@PGS

Teraz ogólnie chciałem sobie pobrać shaderki, choć nie wiem czy pogram płynnie.. i generalnie najbardziej wymagalne ustawienia shaderów GTX960 ciągnie od 65 do 110fps (tak podaje autor shaderów). GTX960 to mniej więcej podobna półka jak RX560 na pewno moja karta nie jest gorsza, więc nie wiem, co jest nie tak z tymi fpsami.. 

#LenovoLegion Team

• Marosking zmienił(a) tytuł na Problem z wydajnością gry na dobrym komputerze - spadki FPS
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...