Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

logo.png

Twórcy największego na świecie serwera do gry Minecraft - Hypixel tworzą nową grę opartą na założeniach Minecrafta, rozbudowaną o rozległe systemy role-play, mini-gry, natywne wsparcie dla modów. Produkcja powstaje we współpracy z Riot Games od 2015 roku. Premiera jest przewidziana na 2019 rok. Już teraz można się zapisać do bety na stronie: Hytale.com 

Wyrusz w podróż przygodową i kreatywną! Hytale łączy cechy produkcji sandbox z głębią gry RPG, zanurz się w proceduralnie generowanym świecie, w którym wieże i głębokie lochy oferująbogate nagrody. Zaprojektowany z myślą o kreatywnych graczach, silnik Hytale obsługuje wszystko, od budowania zamku przez pisanie skryptów i dowolne dostosowanie świata za pomocą łatwych w użyciu i potężnych narzędzi.

Przygoda

Przemierzając każdy wygenerowany krajobraz, będziesz dzielić historię świata poprzez scenki zręcznościowo-przygodowe. Możesz napotkać wieżę maga wypełnioną potworami, zejść do podziemnej pieczary lub wziąć na siebie kolosalnego bossa. Przy wielu różnych scenariuszach dostępnych na starcie żadne dwie przygody nie będą takie same.

Hytale obsługuje wiele różnych stylów gry. Niezależnie od tego, czy myślisz o sobie jako o osadniku, poszukiwaczu przygód, czy rzemieślniku, będziesz miał dużo do zrobienia, gdy będziesz podążać przez historię. Co najważniejsze, tryb przygodowy można grać w trybie kooperacji: zebrać grupę przyjaciół i połączyć swoje umiejętności, aby wspólnie pozostawić ślad w świecie.

W świecie Hytale żyją stwory duże i małe, od drapieżników po potężne potwory. Każda strefa ma swoją unikalną przyrodę, a niebezpieczne stworzenia strzegą najpotężniejszych przedmiotów w grze.

5c11640fa8abd90012df93e5_hytale_inventory.jpg

Przeżyj chwile magii i spektaklu w locie: rwące rzeki wyrzeźbią tunele przez góry, spadając do starożytnych jaskiń oraz bulgoczące gorące źródła rojące się od niebezpieczeństw natury.

Mini-gry i zabawa przez internet!

Od ponad pięciu lat tworzymy najpopularniejsze gry. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym graczem serwerów Hypixel, Hytale jest najlepszym możliwym nowym doświadczeniem zarówno dla graczy, jak i twórców.

• Stworzyliśmy Hytale z nowoczesnym systemem anty-cheatowym co oznacza grę dla wielu graczy sprawiedliwszą i przyjemniejszą.
  • Potężne narzędzia dające twórcom minigry więcej swobody niż kiedykolwiek.
  • Pełna kontrola nad położeniem kamery, zasobami gier i podstawową mechaniką.
  • Nasz własny niestandardowy silnik gry zaprojektowany pod kątem najwyższej wydajności na szerokiej gamie komputerów.

Wprowadź młodszych graczy do gry dzięki kompleksowemu zestawowi opcjonalnych narzędzi, które pozwalają rodzicom kontrolować dostęp do gry online i niestandardowych treści.

Swobodne dostosowywanie postaci pozwala ubierać się tak, jak lubisz, od nowoczesnego stylu po chropowaty ekwipunek. Wyraź siebie dzięki tysiącom przedmiotów!

minigames--4-model.png

• Będzie wiele różnych oficjalnych serwerów Hytale.
  • Gracze mogą również tworzyć własne serwery społecznościowe!
  • Nasz adres serwera może być udostępniony i dostępny dla wszystkich. 

5c11640fa8abd90012df93e2_character_creation.jpg

Nowoczesne narzędzia do modyfikacji świata gry!

Hytale zawiera kompleksową kolekcję narzędzi, które zapewniają graczom większą kreatywność niż kiedykolwiek, od tworzenia modeli i animacji po tworzenie filmów, skryptów w grze i - oczywiście - budowanie klockami.

Oferujemy cały zestaw opcji specjalnie dla producentów animacji z gier. Twórz, zapisuj i ładuj sceny za pomocą wszystkich modeli znajdującyh się w Hytale. Twórz niestandardowe animacje i dodawaj dodatki do swoich postaci. Kontroluj klatki kluczowe za pomocą splajnów 3D - i nie tylko!

Dostarczamy wszystkie te same narzędzia, które stworzyliśmy, aby stworzyć grę: więc jeśli coś widzisz, możesz to edytować!

tools--4-screenshot.png

Hytale jest dostarczany wraz z Hytale Model Maker, spektakularnym zestawem opartym na przeglądarce narzędzi do modelowania 3D, teksturowania i animacji. Współpracuj z innymi w czasie rzeczywistym, dostosowuj postacie i przedmioty oraz importuj swoje prace bezpośrednio do Hytale!

Pisz i uruchamiaj własne skrypty w grze i obserwuj, jak świat wokół Ciebie zmienia się! Od graczy po twórców, każdy czerpie korzyści z większej swobody, jaką zapewniamy.

Hytale to kulminacja wszystkiego, co kochamy w grach, i czego nie byliśmy w stanie zrobić przez lata.

Nie możemy się doczekać, aby wyruszyć w tę podróż razem z tobą.

7.jpg

9.jpg

24.jpg

Opublikowano

Riot nie tworzy tej gry razem z innym studiem tylko jest wsparciem dla firmy Hypixel Studios, więc pewnie im tam pomogli przy jakiś małych sprawach i to dopiero w 2k18. Jeśli Riot miałby już stworzyć jakąś inną grę po Lidze Legend to zrobiliby ją sami. Tak czy inaczej gierka fajnie się zapowiada.

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

@Sneakysu Użyłem może trochę za dużego skrótu myślowego, fakt jest taki, że rzeczywiście RIOT przyłączył się do tego projektu dopiero w tym roku. W sumie według mnie - słusznie. Jeśli nie będą za mocno ingerować w jakieś mikropłatności, zbędne dodatki, które będą utrudniały tylko rozgrywkę to jestem jak najbardziej za. W mojej opinii Hytale powinien bazować na płatności pay-to-play bez dodatkowych płatności w grze, tak jak to ma miejsce w zwykłym Minecrafcie. 

Opublikowano
Dnia 16.12.2018 o 11:19, Damian napisał:

@Sneakysu Użyłem może trochę za dużego skrótu myślowego, fakt jest taki, że rzeczywiście RIOT przyłączył się do tego projektu dopiero w tym roku. W sumie według mnie - słusznie. Jeśli nie będą za mocno ingerować w jakieś mikropłatności, zbędne dodatki, które będą utrudniały tylko rozgrywkę to jestem jak najbardziej za. W mojej opinii Hytale powinien bazować na płatności pay-to-play bez dodatkowych płatności w grze, tak jak to ma miejsce w zwykłym Minecrafcie. 

A to Riot słynie z pay2win? o.O

Opublikowano

@Sneakysu Słynie z gry napakowanej mikropłatności od waluty po skinach kończąc. I nigdzie nie pisałem o p2w bo nie wiem na jakiej zasadzie miałoby to być realizowane w Hytale, ale o napakowaniu gry samymi płatnościami. Wolę kupić raz porządnie grę i mieć wszystko za darmo - tak jak to było w przypadku Minecrafta.

Opublikowano
5 godzin temu, Damian napisał:

@Sneakysu Słynie z gry napakowanej mikropłatności od waluty po skinach kończąc. I nigdzie nie pisałem o p2w bo nie wiem na jakiej zasadzie miałoby to być realizowane w Hytale, ale o napakowaniu gry samymi płatnościami. Wolę kupić raz porządnie grę i mieć wszystko za darmo - tak jak to było w przypadku Minecrafta.

A co to takiego kupić skina za prawdziwe pieniądze który i tak nic nie daje prócz zmiany wyglądu postaci? Jedni kupują bo chcą drudzy nie i tyle, żadnej przewagi to nie daje, więc chyba lepiej już mieć takie mikropłatności niż mikropłatności p2w gdzie za gotówke możesz kupić lepszą broń itp. Gra musi się jakoś utrzymywać, więc takie mikropłatności są jak najbardziej wskazane. 

Opublikowano

@Sneakysu Może w grach MOBA to działa, ale Hytale to pełnoprawna produkcja w której Gracze raczej by nie chcieli takich zagrywek (co widać po komentarzach na zagranicznych forach). Tak jak w Minecrafcie - kupujesz grę, możesz sobie ustawić dowolnego skina i dowolnie modyfikować świat.

Ba! Nawet to jest świetny odsiew młodocianych, którzy niejednokrotnie pokazują swoją odwrotną inteligencję w grach. Jeśli Hytale będzie płatny to będą w niego grali Ci co się produkcją na prawdę zainteresują. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Temat przeniesiony do Minecrafta, mamy nadzieje, że tutaj będzie się cieszył większym zainteresowaniem.

Na betę co prawda będziemy musieli jeszcze poczekać, ale już staramy się zbierać community na forum. Więc serdecznie zapraszam do dyskusji, bo rośnie nam poważna konkurencja dla mc ;)

Opublikowano

Cały czas wychodzą różne artykuły na stronie Hytale, polecam sprawdzać,  https://www.hytale.com/   przedwczoraj wyszedł o tworzeniu modeli - jak można się domyśleć, narzędzie zostanie oddanie w ręce graczy. Ja już się nie mogę doczekać i z tego powodu stworzyłem film opowiadający o wszystkim co aktualnie wiemy o Hytale :)

"Moja pasja to... moje życie to, to tworzywo co wnika w tętnice, tym oddycham i stawiam krzyżyki wróżbitom co wczesne wróżyli mi znicze"

Opublikowano

Mnie jakoś hype na Minecrafta ominął, jakoś nigdy mnie pikselowe klocki nie urzekły, ale później grałem w kilka "klonów", tutaj zapisałem się do bety, zobaczymy co z tego będzie :D

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Mi osobiście się ta gra podoba. W minecraft granie na singe player mnie strasznie nudzi, po zapowiedziach prawie jestem pewny, że poświęcę na to wiele godzin. Dodatkowym atutem jest to, że będzie można tworzyć serwery. Mam nadzieję, ze community w Polsce rozwinie się na tyle, że będzie można przeżyć z wieloma innymi graczami dziesiątki godzin, poznając mapę i eksplorujac mapę. Fajnie by było, gdyby społeczność była tak dobrze rozwinięta, jak w minecrafcie kilka lat temu :)

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Opublikowano

Śledzę grę od samego początku i po tym ponad miesiącu od ogłoszenia premiery moje emocje trochę już się ostudziły w stosunku do Hytale. Ludzie nad wyraz próbują zrobić z tej gry pogromcę Minecrafta i doszukują się różnych, nawet jeszcze nieogłoszonych rzeczy. Ocenimy, gdy nadejdzie czas premiery, a ta wątpię żeby nastąpiła w tym roku bo widać, że przerosła ich popularność Hytale i teraz nie chcą tego zepsuć. 

Zaniepokoił mnie fakt moderacji listy serwerów, która będzie istniała w wbudowanej wyszukiwarce w grze. Ciekawi mnie, na ile sobie pozwolą ingerować w twórczość właścicieli serwerów oraz na ile zablokują monetyzacje takich społeczności, bo nikt im za darmo serwerów na dłuższą metę nie będzie robił. 

Opublikowano

Jestem ciekaw jak się ten projekt rozwinie, gdyby faktycznie projekt nie wypalił, cały tej hype na tę grę zamieniłby się pewnie w krytykę, a studio by dostało

po pupci. Teraz trzeba oczekiwać na betę a wiemy raczej, że nie zobaczymy w przeciągu najbliższych kilku miesięcy.

Miło również, że sam Notch jest w różowym humorze i pochwala całą akcję. (Tak myślę, po tym wpisie na Twitterze)

Opublikowano

Poniżej przetłumaczone przeze mnie blogi dotyczące muzyki oraz generowania się świata. 

CZoc1KJ.png

Spoiler

Cześć wszystkim! Dzisiaj minął dokładnie miesiąc od oficjalnego ogłoszenia Hytale. W związku z tym warto odnieść się do kilku najczęstszych pytań, które nam zadajecie. Zanim do tego dojdziemy, chcielibyśmy abyście jeszcze bardziej posmakowali ścieżki dźwiękowej Hytale - stworzonej przez naszego kompozytora, Oscara Garvina.

Mamy nadzieję, że spodobają wam się te dwa utwory! Stanowią one tylko niewielką próbkę pełnego soundtracku Hytale.

Po pierwsze, niedomówieniem jest stwierdzenie, że reakcja społeczności nas przerosła. Naszym wewnętrznym celem było osiągnięcie około 250 000 wyświetleń w pierwszym tygodniu po ogłoszeniu gry, przy czym 1 000 000 to był nasz najlepiej zakładany scenariusz. Po miesiącu zdołaliśmy zebrać 32 milionów wyświetleń pierwszego zwiastuna! Ta większa niż oczekiwana ilość uwagi ze strony odbiorców (graczy) spowodowała kilka problemów, które obecnie rozwiązujemy.

Na przykład, zamiast otrzymywać kilkadziesiąt aplikacji do naszego zespołu - w pierwszym miesiącu, otrzymaliśmy ich ponad 900. W odpowiedzi na tak przytłaczającą ilość zgłoszeń do naszej ekipy musieliśmy wdrożyć nowe oprogramowanie, które pomoże nam obsłużyć taką liczbę aplikacji. Oczywiście, jest to niewiarygodnie szczęśliwa sytuacja. Wielu z nas pracowało nad różnymi projektami, lecz żaden z nich nie zgromadził aż tyle uwagi co Hytale w ciągu zaledwie miesiąca. Widzimy ten entuzjazm społeczności, który manifestuje się na różne sposoby - poprzez fanart, filmy analityczne i grupy społeczności - to jest niezwykle poruszające. Jako grupa programistów skupionych na społeczności, czerpanie energii ze wsparcia ludzi wspiera nasz rozwój i jest dobrym wyznacznikiem słuszności podejmowanych decyzji. Bez względu na to, jak wiele uwagi przyciągnie zwiastun, nic nie jest ważniejsze od rozwoju samej gry. Naszym celem jest osiągnięcie zdrowej równowagi między aktualizowaniem gry, a jej rozwojem!
Biorąc to pod uwagę, przejdźmy do niektórych z najczęściej zadawanych pytań.

Kiedy beta?!?
To zdecydowanie pytanie numer jeden! Mówiąc krótko, nie mamy dokładnego harmonogramu, który można jeszcze opublikować - ale możemy śmiało powiedzieć, że beta nie będzie miała swojej premiery w ciągu najbliższych kilku miesięcy. W miarę rozwoju projektu bez wątpienia uzyskamy jaśniejszy obraz osi czasu. Niektórzy członkowie społeczności spekulowali, że beta rozpocznie się wkrótce po ogłoszeniu - nawet w styczniu. Jednak możesz również wiedzieć, że kiedy ogłosiliśmy grę, ogłosiliśmy również, że Hytale otrzymał znaczną inwestycję. Głównym powodem, dla którego szukaliśmy tej inwestycji, było umożliwienie nam rozwoju Hytale bez uszczerbku dla naszych standardów jako programistów lub waszych standardów jako graczy. Chcemy uniknąć odczuwania presji, tylko po to żeby wydać grę za wcześnie. Nie mniej jednak, finansowanie od naszych sponsorów oznacza, że możemy rozwijać Hytale w taki sposób, w jaki chcemy. Z perspektywy czasu na pewno będziemy mogli powiedzieć więcej o naszym harmonogramie prac. Możesz być pewien, że kiedy zbliżymy się do wersji beta, damy Ci znać. Ciężko pracujemy!

Jakie języki programowania i skryptowe używa Hytale?
Staramy się, aby ten blog nie miał charakteru technicznego. Możemy jednak powiedzieć, że wkrótce omówione zostaną niektóre koncepcje dotyczące tworzenia modów i zawartości w bardziej technicznym blogu.

Dlaczego nie ma oficjalnych Discordów/subredditów/for dyskusyjnych?
Mamy dwa powody, których połączenie sprawiło, że nie mamy jeszcze takich oficjalnych miejsc zrzeszających społeczność. Po pierwsze, naprawdę chcemy skupić się na rozwoju gry i to jest nasz priorytet numer jeden. Utrzymywanie oficjalnego Discorda, subreddita i for dyskusyjnych generuje więcej pracy, niż można się domyślić, i może odwrócić naszą uwagę od rozwoju. Gdybyśmy byli w posiadaniu takich miejsc, chcielibyśmy się upewnić, że spędzamy odpowiedni czas na ich opiece. W tej chwili lepiej wykorzystać ten czas na grę. Po drugie, ponieważ beta będzie trwała jakiś czas, nie chcemy, aby nasi najwięksi fani wypalali się. Jest to efekt, który zaobserwowaliśmy wcześniej w innych grach: niebezpieczny scenariusz jest taki, że ludzie najbardziej podekscytowani Hytale kończą się męczeniem podczas czekania. Jest to coś, o czym chcemy pamiętać. Oczywiście nadal słuchamy opinii. Czytamy wszystko, co jest wysyłane na nasze konta w mediach społecznościowych, subredditach fanów i nieoficjalnych Discordach. Nawet jeśli oficjalnie nie udzieliliśmy odpowiedzi na niektóre z tematów, opinie są dla nas cenne. Ostatnia uwaga jest taka, że chociaż ogólnie jesteśmy zadowoleni z zasobów, które udostępnia społeczność, należy pamiętać, że jeśli coś nie pochodzi bezpośrednio od nas, nie jest to oficjalne. Uważaj na niepoprawne informacje i clickbaity!

Czy wkrótce pojawią się nowe oferty pracy w zespole?
Tak! Kończymy integrację nowego, fantazyjnego oprogramowania, które pozwoli nam obsłużyć dużą liczbę aplikacji, którą otrzymujemy. Powinniśmy to zrobić w przyszłym tygodniu i będziemy informować o kolejnych propozycjach ról jakie możesz pełnić w naszym zespole. Jeśli jesteś osobą, która złożyła już wniosek - możesz otrzymać od nas wiadomość e-mail z prośbą o ponowne złożenie wniosku przy użyciu nowego systemu. Przepraszamy za wszelkie niedogodności.\

Czy istnieje tryb swobodnego budowania lub kreatywnego budowania?
Tak! W zwiastunie było o tym małe przebłyski, ale istnieje też pełny zestaw opcjonalnych narzędzi do budowania, które są dostępne w tym trybie. Narzędzia te zostały opracowane w bezpośrednim związku z naszym zespołem, z których każdy ma głębokie doświadczenie w budowaniu klockowych map. Z pewnością jest wystarczająco dużo narzędzi do budowania, aby zrobić na ten temat post na blogu w przyszłości.

E-mail z potwierdzeniem rejestracji w wersji beta
Nasz pierwotny plan polegał na wyskakującym potwierdzeniu na stronie internetowej, aby potwierdzić rejestrację w  wersji beta. Jednak nie otrzymanie wiadomości e-mail dodatkowo doprowadziło do nieoczekiwanego zamieszania. Skala liczby rejestracji w wersji beta również stanowiła dla nas nowy problem do rozwiązania. W następnym tygodniu przechodzimy na nowy system, aby kolejne rejestracje zawierały wiarygodne potwierdzenie e-mailem wysyłane wraz z rejestracją do wersji beta. Dla tych, którzy zakończyli już proces rejestracji, nie są potrzebne dalsze działania. Oprócz pierwszego biuletynu otrzymasz również potwierdzenie, że została zarejestrowana Twoja rejestracja.

Czy Linux będzie obsługiwany?
W tej chwili nie planujemy oficjalnie obsługiwać klienta gry w systemie Linux. Możemy jednak potwierdzić, że serwer Hytale'a będzie działał na większości dystrybucji Linuksa (więcej szczegółów, później).

W jakich językach będzie wydany Hytale?
Hytale będzie zawierać wiele języków - nie mamy aktualnie informacji, jakie to będą języki i kiedy się pojawią. W przeszłości korzystaliśmy z crowdsourcowanych tłumaczeń społecznościowych, które przynosiły dobre efekty. To jest rozwiązanie, które rozważamy ponownie. Wielu ludzi nieoficjalnie tłumaczy nasze posty na inne języki i chcemy po prostu zająć, tę krótką chwilę aby podziękować wszystkim tym, którzy to robią. To było naprawdę pomocne.

Czy gra będzie wspierana po wersji beta, gdy zostanie w pełni wydana?
Tak. Przez wiele lat planujemy wspierać grę dzięki nowym funkcjom, aktualizacjom zawartościom i innym elementom rozgrywki.

Nieskończone generowanie się mapy
Zauważyliśmy, że od zeszłego tygodnia, gdy pojawił się post o generatorze świata w Hytale - gracze wysnuli kilka błędnych wniosków dotyczących sposobu działania mapy, uważamy, że dzieje się tak dlatego, że koncepcja "stref" przedstawiała świat w postaci plasterków. Chcemy wyjaśnić, że strefy nie są rozmieszczone jak koncentryczne okręgi. Można było pomyśleć o świecie w formie tradycyjnej mapy świata. Mapa jednak generuje się w nieskończoność, proceduralnie tak jak wszystkie jej normalne funkcje, z wyjątkiem kilku schematów zawierające treść fabuły.

Czy odtwarzacz wideo obsługuje YouTube i/lub Twitch?
Odtwarzacz wideo jest przeznaczony głównie do serwisów YouTube i Twitch. W celach prezentacji gry nie byliśmy jednak świadomi wymagań, które musieliśmy spełnić, aby pokazać odtwarzacz YouTube w zwiastunie - dlatego zdecydowaliśmy się użyć naszego własnego, niestandardowego odtwarzacza wideo. Jest to kolejna funkcja, która bez wątpienia dostanie kiedyś swój blog.

Do zobaczenia w następnym blogu - a tymczasem ciesz się muzyką!

Tekst jest tłumaczeniem oficjalnego wpisu na blogu Hytale.
https://hytale.com/news/2019/1/music-track-preview-looking-back-at-the-announcement-and-an-faq-update?fbclid=IwAR2miFayc_YHl1ppTT1vhNsb939fsZi_HRQJRvA5CqivbCVQ7_MZtFDY4eo

blog_cover_5c2fc72077b784001878472f_cove

Spoiler

Dzisiaj chcielibyśmy zaprezentować Wam pierwsze informacje dotyczące systemu generowania się świata w Hytale: technologię, która leży u podstaw każdego obszaru, który odkryjesz podczas eksplorowania świata w trybie przygody. Jak możecie się spodziewać, mamy wiele do pokazania - więc szybko przejdźmy do rzeczy! Najpierw jednak krótka uwaga: aby skupić się na świecie i unikać spoilerów, na większości zrzutów ekranu wyłączaliśmy zwierzęta oraz wrogie moby.

Świat Orbis

5c2fc7ee77b7840018784731_1_world_slices_

Ten obrazek koncepcyjny jest jednym z pierwszych, który stworzyliśmy, gdy rozpoczął się rozwój Hytale. Przedstawia cztery strefy tworzące planetę Orbis, w której rozgrywa się większość fabuły gry.

Jak widać, każda strefa jest unikalna. Nasz system generowania świata opiera się na specyficznym zestawie reguł, które są tworzone dla poszczególnych obszarów świata, przez co każdy obszar ma swoje specjalne biomy. Jeśli przyjrzysz się uważnie, dostrzeżesz, jak zmienia się podziemna topografia - z krętych jaskiń i lochów strefy 1 do podziemnych lasów strefy 4!

Generowanie się stef

5c2fc88277b7840018784733_2_generating_a_

Oto przykład działania świata w oparciu o strefy. Patrzysz na górny widok strefy 1, zawierającej kilka różnych biomów: lasy, jeziora, wzgórza, wąwozy i wiele innych. Nasz system generowania świata łączy je ze sobą bezproblemowo wraz z elementami topograficznymi, takimi jak stawy i skaliste odkrywki. Możesz również zaobserwować kilka punktów specjalnych.

5c2fc8d877b7840018784735_2_generating_a_

Każda strefa ma swój własny zestaw bloków i różnych materiałów, w tym zestawy mebli, ubiór NPC, stworzenia, życie roślinne, pogodę i geologię. Zwiedzanie jaskini w Borei będzie zupełnie inne niż zwiedzanie jaskini w Emerald Grove!

5c2fca7b77b7840018784739_2_generating_a_

Obszary powietrzne i głęboki ocean

5c2fc9ba77b7840018784737_3_oceans_1.jpg

Strefy mają również różne cechy przybrzeżne, w tym specyficzne biomy dla linii brzegowej. Powyżej widać górzyste wybrzeże w strefie 3, natomiast poniżej widać piaski w strefie 2.

5c2fcab877b784001878473b_3_oceans_2.jpg

Te unikalne elementy świata zostały zastosowane również pod wodą zaopatrzone w różne sekrety, które możesz znaleźć, jeśli masz dość odwagi, aby zapuścić się w morskie głębiny.

5c2fcb1677b784001878473d_3_oceans_3.jpg

To jednak nie wszystko! Wystarczająco daleko od lądu, napotkasz klif oceanu: nagły spadek na skraju każdej strefy, która prowadzi do głębokich obszarów oceanu. Głęboki ocean jest w rzeczywistości strefą samą w sobie: zawiera wiele niebezpieczeństw - i nagród, dla nieustraszonych podróżników do odkrycia. Będziesz musiał się starannie przygotować, aby przetrwać w głębinach!

5c2fcb5d77b784001878473f_3_oceans_4.jpg

Poza oceanami leżą nieskończone ziemie. Fabuła Hytale nie zabierzę Cię tak daleko, ale nasza nowatorska technologia zapewni, że zawsze znajdziesz coś dla siebie poza granicami świata, ale już we własnym zakresie.

Wygenerowane dungeony oraz jaskinie

5c2fd15177b784001878474d_4_caves_1.jpg

Proceduralny generator świata obejmuje również obszary podziemne, w tym jaskinie i lochy. Każde z nich będzie miało swój unikalny wygląd w każdej strefie, zastosowaliśmy jednak pare uniwersalnych reguł generowania takich obszarów.

5c2fd15777b784001878474f_4_caves_2.jpg

Jaskinie są pełne tajemnic i stworzeń, z którymi możesz się spotkać i będą ważnym źródłem zasobów. Są one przeważnie generowane proceduralnie, w oparciu o zestaw reguł, które różnią się w zależności od strefy. Lochy są trochę inne. Obejmują one wiele komór i korytarzy połączonych łączącymi je przejściami, często zakończonymi "pokojem końcowym", w którym znajdziesz dodatkowe wyzwania i specjalne nagrody zaprojektowane przez nasz zespół.

5c2fcdc277b7840018784741_4_caves_3.jpg

Proceduralnie generowane schematy!

5c2fd15f77b7840018784751_5_prefabs_1.jpg

Dungeony to tylko jeden z przykładów, w jaki sposób generowane są treści włączone do generatora świata Hytale. Stworzyliśmy tysiące schematów - 3 785 (jak do tej pory)! Działają one w zakresie środowiska, takich jak drzewa i skały, aż po ruiny, budynki i specjalne wydarzenia. Są one losowo rozmieszczone na całym świecie, a czasami pojawiają się tylko raz, które mogą zawierać ręcznie zaprojektowane wyzwania, cele i nagrody przez nasz zespół.

5c2fd16277b7840018784753_5_prefabs_2.jpg

Każdy schemat jest wykonany ręcznie i jest odpowiednikiem planu dla określonego fragmentu generowanej treści. Oprócz ich wizualnego projektu, mogą mieć również swoje własne aktywatory i zdarzenia. Schematy to przepis dla generatora świata, jak ma tworzyć poszczególne fragmenty świata gry.

Portale do dungeonów

5c2fd1c077b7840018784755_6_portal_dungeo

Powyżej możesz zobaczyć koncepcję pewnego rodzaju schematu: wejście do portalu lochu. Gdy spełnisz kryteria niezbędne do jego odblokowania, wejdziesz w ręcznie zaprojektowany świat wyzwań. Będziesz musiał wykorzystać swoje specjalne umiejętności postaci, aby się stąd wydostać - nie można tutaj niszczyć bloków. W zależności od tego, gdzie wejścia do portalu znajdziesz,  mogą one przyjmować kilka różnych postaci:

5c2fd1c177b7840018784757_6_portal_dungeo

To, co znajdziesz po drugiej stronie, będzie się znacznie różnić. Oto rzut oka na wczesny portal do lochu nazwanego - Świątynią Gai - wraz z jedną z jego części składowych nazwanego "Ogrodem Elementów".

5c2fd1c077b7840018784756_6_portal_dungeo

5c2fd1c177b7840018784758_6_portal_dungeo

Losowe zdarzenia

5c2fcf0a77b7840018784747_7_happy_acciden

Masz teraz pojęcie o ogólnych zasadach rządzących się światem Hytale - od unikalnych stref po ręcznie zaprojektowane lochy. Wszystko to jest regulowane przez proceduralnie wygenerowane treści oparte o przyjęty zestaw reguł, jednak jedna z naszych ulubionych funkcji generatora świata można zaobserwować, gdy łączą się dwa kontrastujące się zestawy reguł generacji świata gry. Nazywamy te niezwykłe losowe zdarzenia: chwilami, w których zasady, które wytyczyliśmy dla danej strefy, łączą się w zaskakujący sposób.

5c2fcf1777b7840018784749_7_happy_acciden

Odkrywaj rzeki, które przecinają góry i lochy, podzielone na pół przez wąwóz. Bagienny teren może zapełznąć w połowie góry, albo możesz odkrywać jaskinię tylko po to, by zobaczyć zagubioną kopalnię w głębi. Te losowo wygenerowane miejsca w świecie gry zapewniają, że każda przestrzeń i przygody, naprawdę wyglądają zupełnie inaczej.

5c2fcf1c77b784001878474b_7_happy_acciden

Co więcej, wszystkie stworzone przez nas systemy generacji światowej będą w pełni konfigurowalne przez twórców treści. Możesz modyfikować reguły generowania się świata - lub pisać własne, za pomocą plików konfiguracyjnych. Możesz także budować i udostępniać własne prefabrykaty i lochy, w tym instancje i portale lochów. Możesz tworzyć i konfigurować własne bloki, środowisko, a nawet NPC. Łącząc wszystkie te opcje, twórcy treści mogą tworzyć własne biomy, strefy - i ostatecznie światy!

Tekst jest tłumaczeniem oficjalnego bloga znajdującego się na stronie Hytale.
Tłumaczenie zostało uzupełnione o dopiski redaktora w celu lepszego zrozumienia zawartej treści w rodzimym języku.

Opublikowano
5 minut temu, Lord Makin napisał:

5c2fc7ee77b7840018784731_1_world_slices_

To mi się podoba bardzo, z tymi generowanymi dungeonami. Jakiś fajny system RPG do tego i bym zagrał chętnie.

To prawda, a w szczególności ich wygląd. Devasted Lands to coś pięknego, widać "napracowanko" :D

Opublikowano

Ciekawe kiedy beta ruszy, bo póki co takie kuszenie i teasery dają cały czas.

1 godzinę temu, SorryMate napisał:

To prawda, a w szczególności ich wygląd. Devasted Lands to coś pięknego, widać "napracowanko" :D

Ja klasycznie lubię zimowe krainy, ciekawe jak to będzie rozegrane w tej grze.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

łał, już nie mogę się doczekać, te dungeony i podwodne krainy - coś pięknego ! :D

@fokus243 <-- jak chcesz o cos zapytać/pocisnąć/pokłócić się, śmiało :3

10/25/50/75/100/250/500/750/1000

Opublikowano

Ciekawi mnie po co ta gra? Skoro wszystko w mniejszym lub większym stopniu pokrywają serwery oraz mody do Minecraft. Ktoś wie czy będzie to f2p czy płatne? Nie mogę znaleźć o tym info na stronie :v Ale jestem ślepy to wole zapytać. Jeśli będzie darmowe to nie wróżę świetlanej przyszłości bo mikropłatnościami zarobią dużą kasę i gra umrze po roku/dwóch latach.

Opublikowano

Nie podali jeszcze formatu płatności z przyczyn oczywistych, ale czytam ich wszystkie blogi i z paru zdań można było wysnuć wnioski, że gra raczej będzie pay to play, z regularnymi updejtami czyli coś na zasadzie minecrafta.

"Moja pasja to... moje życie to, to tworzywo co wnika w tętnice, tym oddycham i stawiam krzyżyki wróżbitom co wczesne wróżyli mi znicze"

Opublikowano
22 minuty temu, Evoken napisał:

Nie podali jeszcze formatu płatności z przyczyn oczywistych, ale czytam ich wszystkie blogi i z paru zdań można było wysnuć wnioski, że gra raczej będzie pay to play, z regularnymi updejtami czyli coś na zasadzie minecrafta.

Jeśli to nie bedzie 249,99 PLN, ale bliżej 130zł i po beta testach będzie dobrze, to może odniosą sukces, chociaż póki co to wróżenie w fusów :P

EXPmIpC.gif

Opublikowano
3 godziny temu, Lord Makin napisał:

może odniosą sukces

Z naciskiem na może. Gdyby to były czasy świetności Minecrafta to jak najbardziej sukces murowany, jako jakaś większa konkurencja mc, ale hype przeniósł się na battle royale. Jeśli zaskoczą jakąś mega innowacją to są szanse na to, że gra wypali, jednak nadal nie powalające :)

Opublikowano
19 minut temu, el capo napisał:

Z naciskiem na może. Gdyby to były czasy świetności Minecrafta to jak najbardziej sukces murowany, jako jakaś większa konkurencja mc, ale hype przeniósł się na battle royale. Jeśli zaskoczą jakąś mega innowacją to są szanse na to, że gra wypali, jednak nadal nie powalające :)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Który to już "pogromca minecrafta"? Aktualnie nie dostaliśmy w sumie nic, oprócz masy concept artów, teorii "co i jak będzie działało" i jednego "trailera", który może być w dużej mierze (o ile nie jest cały, aż taki spostrzegawczy nie jestem) prerenderowany. Nie chcę tutaj siać defetyzmu, bo w sumie nie ma o czym mówić dopóki nie zobaczymy konkretów - poczekajmy do bety, potem się można podniecać.

O, to Notch już nie ma depresji? 

106071453484304291456.jpeg