Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Połączenie dwóch dysków w macierz RAID 0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Chcę połączyć 2 dyski w macierz RAID 0 (System Ubuntu). Połączyłem dwa oddzielne dyski i jest ok ale nie oto mi chodziło. Chcę połączyć 2 dyski - dysk systemowy oraz drugi dysk. Przy próbie połączenia wyskakuje mi że ten dysk jest zajęty. Czy można to jakoś ominąć by ten RAID powstał? 

Narzędzie za pomocą którego robiłem mdadm

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

• Aive zmienił(a) tytuł na Połączenie dwóch dysków w macierz RAID 0
Opublikowano

Bzdura, dyski dopiero są partycjonowane i formatowane w celu stworzenia układu partycji i właściwego rozmiaru partycji ( zawsze jest to 2x pojemność mniejszego dysku ) .  

Rozwiązanie proste, macierzy nie tworzy się pod systemem, zwłaszcza jak dysk na którym jest system ma być w macierzy.  Niby jak ma zrobić RAID kiedy skasuje system! 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No to jak ma system to nie zrobi. Niech zainstaluje na tamtych dwóch :D Na istniejącym już nie zrobi, bo się jeszcze chyba nie da, no chyba ze jest opcja przepartycjonowania.

Tylko systemu na macierzy raczej bym nie polecał, bo sie może spsuć?

sygaa.png

Opublikowano

Dziękuję za wyjaśnienie :) :D 

@Ktosiu Czy jest możliwość by połączyć 2 dyski np. jeden 500 GB i jeden 1 TB tak aby ich wielkość się zsumowała tj.1.5 TB? 

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

Opublikowano

Po co łączyć skoro takie rozwiązanie wydaje się być bezsensowne przy dużych pojemnościach dysków. 

Można zrobić scalanie dysków. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...