Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kościół

Amove

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem ciekaw waszych zdań na temat kościoła.

Chodzicie ? Co o nim sądzicie ? czy w niego wierzycie? Czy Wierzysz w Boga?

Ja osobiście wierze w Boga, ale kościół już nie.

Śmiem twierdzić, iż to jest taka mafia.

Sam kościół nie jest bezpośrednią manifestacją wiary w Boga tylko przynależności do religii mimo wszystko sami ludzie spaczyli Kościół i przekształcili go w maszynkę do zarabiania pieniędzy i kontrolowania ludzi.

A wy jak na to patrzycie ?

Opublikowano

Byłem bardzo wierzącym przez 17 lat mojego życia. Jak to się stało, że przestałem wierzyć? Zacząłem samodzielnie myśleć. Zacząłem być ciekawy, czytać, szukać informacji, znajdować sprzeczności. W tym momencie jedyne w co wierzę z religijnych rzeczy to karma - czy to głupie czy nie - nie wiem. W każdym razie jest to lepsze, bo dla mnie, a nie dla panów z śmiesznymi czapeczkami. 

Opublikowano

Ja oczywiscie jestem gleboko wierzacym katolikiem i uczeszczam do kosciola a nawet chodze na seminarium zeby zostac w przyszlosci ksiedzem. Biorac pod uwage to co juz napisalem mozna sie domyslec, ze moja opinia na temat kosciola jest pozytywna jako iz dzieki niemu nasza wiara w Boga sie powieksza.

Opublikowano

Powiedział bym że dzięki kościołowi w Polsce  wiara się pomiesza jak i rzesza wierzących, to głównie dzięki zwiększeniu udziału kościoła w polityce.  

Nie ma sie co dziwić że w najbliższym czasie konkordat zostanie zniesiony i kościół w końcu zapłaci to co musi . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Kościół to przecież instytucja publiczna jak każda inna, tylko o nieporównywalnie większych dochodach. 

Co do wiary - za dużo sprzeczności i zapożyczeń z mitologii różnej maści się doszukałam, żeby podążać tą ścieżką. A szkoda, bo życie byłoby prostsze.

Qui est le prochain?

Opublikowano

@ZwykłyK na tym właśnie polega wiara. Wierzysz w coś czego nie potrafisz zrozumieć i nie jesteś pewny istnienia a mimo to podążasz za "wytycznymi" tego czegoś

Opublikowano

odkąd odkryłem potencjał narkotyków, to wiem, że można wymyślić dużo bardziej pojebane rzeczy

Opublikowano

Jak kościół utraci te przywileje społeczno-materialne, które ma obecnie to możliwe, że będzie bliżej ludzi. Przy aktualnej zasadzie win-win partii rządzącej z czołowymi głowami kościoła w Polsce raczej na to nie ma szans. 

Opublikowano
Dnia 12/2/2018 o 01:49, Amove napisał:

Jestem ciekaw waszych zdań na temat kościoła.

Chodzicie ? Co o nim sądzicie ? czy w niego wierzycie? Czy Wierzysz w Boga?

Ja osobiście wierze w Boga, ale kościół już nie.

Śmiem twierdzić, iż to jest taka mafia.

Sam kościół nie jest bezpośrednią manifestacją wiary w Boga tylko przynależności do religii mimo wszystko sami ludzie spaczyli Kościół i przekształcili go w maszynkę do zarabiania pieniędzy i kontrolowania ludzi.

A wy jak na to patrzycie ?

Zależy o jakiego religijnego Boga ci chodzi jeśli chodzi czy ktoś wierzy czy nie, Jahwe, Allah, Kryszna, Zeus ? Ja akurat nie wierzę w żadnego z nich choć nie nazywam siebie ateistą bo nie wykluczam na zaawansowanym poziomie istoty która jest poza nami bo po prostu nauka i rozum mi na to nie pozwala.

Opublikowano

Kościół to budynek w ktorym się modlą wierzący. 

Co do wiary to napewno mniej osób wierzy niż kiedyś. 

Np w szwecji (w jednym kosciele widzialem) żeby zachęcić mlodzierz do chodzenia na msze No i tera najlepsze XD

Wchodze do kościoła i zastanawialem sie czy do restauracji nie wszedlem. 

Patrze na samym początku stoliki z krzeslami dalej ławki xd i jeszcze kawe sobie zrobiłem tam XD

Tyle że to nie był chyba prawoslawny

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Kościół działa jak organizacja przestępcza, wyłudza pieniądze od państwa, czyli okrada każdego obywatela tego kraju i wpycha się w politykę. Powinno być tak jak w Niemczech, że jeżeli ktoś jest wierzący to płaci podatki na daną organizację religijną a jeżeli nie to nie płaci. Wtedy by wyszło ilu jest prawdziwych katolików w tym kraju i nie byłoby takich głupich statystyk, że 90% osób jest wierzących. Przestalibyśmy być pośmiewiskiem w Europie.

Co do wiary to jeżeli człowiek potrafi samodzielnie myśleć, zna się trochę na nauce to widzi, że nie ma żadnych podstaw do wiary w boga.

RAsfepN.png
Opublikowano

Wierzę w Boga, ale kościołowi mówię nie. Kościół, to tak naprawdę jedna wielka pralnia mózgu i pieniędzy.

Znam ludzi, a raczej znałem, takich, którzy daliby się za nich pokroić. Parodia, ale cóż...

9368_gold.png

Opublikowano
Dnia 2.12.2018 o 01:49, Amove napisał:

wtf?

Deus vult

Opublikowano
Dnia 2.12.2018 o 01:49, Amove napisał:

Kościół został stworzony jako maszyna do zarabiania i zdobywania władzy. Nie został w nią zmieniony, tylko był nią od samego początku. Religia to tylko kolejne narzędzie.

Chrześcijaństwo to nielogiczna zbieranina bajek i skradzionych elementów innych religii. Rozumiem skuteczność tych narzędzi, w  czasach gdy dostęp do wiedzy był ograniczony czy było dużo wojen. Obecnie trochę dziwi mnie, że są wstanie jeszcze tyle nimi wycisnąć.

860331433165800174608.png

Opublikowano
19 godzin temu, Amove napisał:

Co żeś nie zrozumiał ?

Raczej sensu tej polemiki bo przecież nikt nikogo nie trzyma siłą w KK, a tym bardziej nikt nikomu nie siedzi w portfelu. Ale cóż niektórzy dalej myślą że za składkę kler baluje, smutna prawda :)

16 godzin temu, Reiden napisał:

Kościół został stworzony jako maszyna do zarabiania i zdobywania władzy. Nie został w nią zmieniony, tylko był nią od samego początku. Religia to tylko kolejne narzędzie.

Jakieś uzasadnienie historyczne? Mam na myśli idee Jezusa bo on jest założycielem KK.

Chrześcijaństwo to nielogiczna zbieranina bajek i skradzionych elementów innych religii. 

Jakieś konkrety?

Rozumiem skuteczność tych narzędzi, w  czasach gdy dostęp do wiedzy był ograniczony czy było dużo wojen.

Ale to KK zakładał pierwsze Uniwersytety, więc o co chodzi?  Niestety ale dalej panują oświeceniowe przekonania o tym że w średniowiecze to wieki ciemne, wystarczy spojrzeć na architekturę, nie trzeba nic wiecej dodawać.

Deus vult

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wierzy się w Boga. Kościół jest jedynie budynkiem przeznaczonym do celów sakralnych tzw. miejsce kultu.  
O kościele jako wspólnocie uważam tyle, iż z prawdziwą wiarą nie ma on już nic wspólnego. Nauki które powinny być w całości opierane na Piśmie Świętym zostają zastępowane wymysłami i potrzebami kapłanów. W Boga wierzę, niemniej jednak nauk kościelnych już nie praktykuję. W potrzebie rozmowy czy otuchy kieruję się do zaprzyjaźnionych księży którzy wiarę traktują poważnie i stawiają ją nade życiem którym włada pieniądz i dobrobyt. 

standard (1).gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...