Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zarobek po podstawach?

Aldoredolo

Pytanie

Opublikowano

Cześć, czy myślicie że można zacząć już zarabiać jakieś małe pieniążki, taki dodatkowy dochód (Podstawy tworzenia stron internetowych opartych na flexach, obsługi PS. języki html,css,php,js).

Jak tak to gdzie można znaleźć jakieś oferty takich projektów? ;d Nie bijcie tylko, kto pyta nie błądzi! ^ _ ^

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, postaram się być w miarę miły i wyrozumiały... Albo jednak nie, będę szczery.

--------------

Wiesz ile jest osób takich jak ty? Wiesz ile takich pytań dostaje codziennie na różnych forach? Wiesz ile takich osób spotykam codziennie w pracy? Zdecydowanie za dużo.

Jestem freelancerem (ponieważ nadal chodzę do szkoły) i nieustannie przy szukaniu zleceń widzę 'programistów' którzy ogarniają podstawy, większość z nich (w tym być może i ty) nie ma nawet elementarnej wiedzy dotyczącej tworzenia stron, a serwisy przez nich 'stworzone' albo bazują na nielegalnych szablonach albo są napisane w taki sposób, że jedyne co z nimi można zrobić to wyrzucić.

Piszesz ze ogarniasz HTML, CSS, js i PHP - czyli generalnie standardowy tekst, który słyszy się od wszystkich 'programistów' jak zapytasz co umieją. Zastanów się więc czy naprawdę coś umiesz, czy tylko tak Ci się wydaje.

A teraz po kolei:

PHP - Jak u ciebie z programowaniem obiektowym? Z jakich frameworkow korzystasz? Czy znasz metodologię SOLID? Czy wiesz co to jest MVC? Niech zgadnę - o pierwszym może czytałeś w jakim poradniku, z drugiego nie korzystasz, o istnieniu trzeciego nawet nie wiedziałeś, a czwarte pierwszy raz widzisz na oczy.

W takim razie z HTML, CSS, js, PHP wykreslamy PHP.

JS - Czy naprawdę znasz JS czy tylko kopiujesz podstawowe skrypty na animacje tekstu ze stackoverflowa? Tu nie będę się nawet bardziej rozpisywał bo sądzę że jednak twoja znajomość JavaScriptu jest właśnie na takim poziomie.

W takim razie z HTML, CSS, JS wykreslamy js.

CSS - LESS, SASS, SCSS - pierwszy raz słyszysz? Obstawiam, że tak, nawet jeśli nie to z pewnością z nich nie korzystasz.

W takim razie z HTML, CSS wykreslamy CSS.

HTML - no tu liczę że ogarniasz i nie kopiujesz xhtmla z poradników Zelenta.

I teraz tak, liczę że się mylę jednak w 99% przypadków osób, które zadają pytanie takie jak Twoje właśnie tak jest.

A teraz postaram odpowiem na Twoje pytanie:

Błagam, nie bądź kolejną osobą w tej branży, która obejrzała kilka poradników w internecie i myśli że może zacząć zarabiać. Oczywiście, możesz zignorować mają radę, zacząć odpowiadać na ofert na portalach dla freelnacerow podając zaniżone stawki za które nikt poważny by tego nie tknął, a i tak skończy się jak zawsze - nawet jeśli dostaniesz zlecenie to później okaże się że jednak nie dajesz rady sam go zrealizować, więc będzie musiał zrezygnować, w konsekwencji stracisz przez to sporo czasu, pieniędzy i nerwów.

W takim razie co masz zrobić?

Uczyć się, gdy już będziesz na poziomie pozwalającym podjąć pracę zarobkową to nie będziesz musiał zadawać takiego pytania.

A na koniec moje ulubione:

CylxbiDXUAE097F.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krótkie sprostowanie:

Nie uważam, się za najlepszego programistę na świecie, wręcz przeciwnie, wiem że nadal mam sporo braków w wiedzy i małe doświadczenie, natomiast moja wypowiedź ma na celu uświadomienie, że podstawy != podstawy. Być może błędnie Cie oceniłem i posiadasz wiedzę wystarczającą do podjęcia pracy przy prostych zleceniach, aczkolwiek tak jak mówię w 90% przypadków jest jednak inaczej. Ale odpowiadając na pytanie gdzie: useme.eu, freelanceria.pl, wpzlecenia.pl, oferia,pl. @Aldoredolo

Opublikowano

Od siebie dodam tylko, że na podstawach nic nie zarobisz jako freelancer prędzej znajdziesz pracę na etacie, gdzie sie duzo nauczysz. Ale podstawy to nie jest jak wiele osób myśli przeczytanie podstaw i postawienie prostej strony html. Sam jestem programistą zawodowym od roku i nie mogę o sobie powiedzieć, że ogarniam bardzo dobrze podstawy wszystkich rzeczy z jakich korzystam :P

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...