Skocz do zawartości
  • 0

Problem z kodem HTML+JS I html+js+css


szczerbatek1337
 Udostępnij

Pytanie

Witam mam takie dwa problemy
1. KOD:

<html>
<head>
<title>Baner Animowany</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">


<style type="text/css">
#baner {width:360px; height:300px;}
</style>
<script type="text/javascript">
window.onLoad=Zmiana;
var Nr=0;
function Zmiana()
{
var obrazy = new Array('z1.jpg', 'z2.jpg', 'z3.jpg', 'z4.jpg', 'z5.jpg', 'z1.jpg'); //dodawanie obrazow
Nr++;
if (Nr == obrazy.length)
	{
	Nr=0;
	}
	document.getElementById('baner').src = obrazy[Nr];
	setTimeout(Zmiana,1);
}
</script>
</head>


<body>
<div><img src="z1.jpg" id="baner" alt="Reklama"></div>
</body>
</html>

W podręczniku pisze, że kod odpowiada za animowany baner(slider) ale nie działa. Może ktoś go przejrzeć? 
2. KOD:

<html>
<head>
<title>Baner reklamowy</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html">


<script type="text/javascript">
czas = 100
znak_p = 1
function przewin() {
windows.setTimeout('przewin()',czas);


var nap = document.napis.text.value;
document.napis.text.value=nap.substring(znak_p)+nap.substring(0,znak_p);
}
przewin()
//-->
</script>
</head>


<body>
<form name="napis">
<input name="text" size=50 value=" SUPER TEKST PŁYWAJĄCY LOOOL  ">
</form>
</body>
</html>

Problem podobny tylko tutaj miał być baner jako tekst pływający. 
Używałem do sprawdzania google chrome/opery.
Wyjaśnij mi ktoś tu, co tu nie gra :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

  • 0

Nie rozwiążę Twojego problemu teraz ponieważ jest późno, aczkolwiek wrócę tutaj jutro i postaram się pomóc.
Na chwilę obecną takie uwagi:

  • Nie stylujemy po id tylko po klasach
  • Nie mieszamy języków jeśli piszesz kod w języku polskim to pozostaw takie nazewnictwo dla pozostałych zmiennych, tablic itd. Chociaż tutaj preferowałbym używanie języka angielskiego
  • Kod css czy js dołączamy w oddzielnych plikach dla przejrzystości
  • Jak dajesz tag <script> nie musisz podawać jego typu skoro to js
  • Wklejanie kodu polecam za pośrednictwem codepen.io, pastebin, jsFiddle etc.
  • Skrypty które mają być wykonywane na DOM dodawałbym raczej zaraz przed zamknięciem znacznika body niżli bezpośrednio w tagu <head> 
  • Zmienne i nazwy plików zapisuj bardziej opisowo, a nie abstrakcyjnie bo przy większych projektach wcześniej czy później się pogubisz

 

 

Nie wiem skąd te praktyki u Ciebie, ale znając życie w szkołach czegoś takiego uczą :D 

 

Możesz ew. odezwać się w tej sprawie na pw chociaż preferuję rozwiązywanie problemów na forum publicznym bo ktoś może potem z tego skorzystać :)

 



  Kooperacja na mocy paktu mocy płynącej z kompaktów :P

Edytowane przez Bóbr.

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0
12 godzin temu, Bóbr. napisał:

Nie rozwiążę Twojego problemu teraz ponieważ jest późno, aczkolwiek wrócę tutaj jutro i postaram się pomóc.
Na chwilę obecną takie uwagi:

  • Nie stylujemy po id tylko po klasach
  • Nie mieszamy języków jeśli piszesz kod w języku polskim to pozostaw takie nazewnictwo dla pozostałych zmiennych, tablic itd. Chociaż tutaj preferowałbym używanie języka angielskiego
  • Kod css czy js dołączamy w oddzielnych plikach dla przejrzystości
  • Jak dajesz tag <script> nie musisz podawać jego typu skoro to js
  • Wklejanie kodu polecam za pośrednictwem codepen.io, pastebin, jsFiddle etc.
  • Skrypty które mają być wykonywane na DOM dodawałbym raczej zaraz przed zamknięciem znacznika body niżli bezpośrednio w tagu <head> 
  • Zmienne i nazwy plików zapisuj bardziej opisowo, a nie abstrakcyjnie bo przy większych projektach wcześniej czy później się pogubisz

 

 

Nie wiem skąd te praktyki u Ciebie, ale znając życie w szkołach czegoś takiego uczą :D 

 

Możesz ew. odezwać się w tej sprawie na pw chociaż preferuję rozwiązywanie problemów na forum publicznym bo ktoś może potem z tego skorzystać :)

 

 

  Odkryj ukrytą treść

 

 


  Kooperacja na mocy paktu mocy płynącej z kompaktów :P
 

 

 

No akurat to nam w podręczniku od zawodowych, taki kod. Dziękować za porady 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

Dobra to tak, poprawiłem Ci kod nr 1, drugiego nie byłem w stanie bo po pierwszym już dostałem zawału, za chwilę jak mi przejdzie to Ci podeślę, w sumie to bazuje on na tym samym, więc powinieneś poradzić sobie sam (swoją drogą autor podręcznika powinien zmienić zawód).

[zmieniłem Ci nazwy zmiennych na angielskie odpowiedniki, mam nadzieję, że sobie poradzisz ze zrozumieniem dlaczego jest tak, a nie inaczej (btw. mozna by to było zrobić lepiej, ale bazowałem na tym co podesłałeś)]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 0

@carbonx Dodałem to do HTML'a ale nie działa. Mam biały ekran jak na mpcforum w tym codepenie :O Zmieniłem obrazek i jest to samo :/ Przedtem jak wysłałeś to normalnie to widziałem 

 

Aj przepraszam jakiś problem na pc bo na telefonie normalnie widzę wygląd na mpcforum

 

Edytowane przez szczerbatek1337
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający forum Problem z kodem HTML+JS I html+js+css   0 użytkowników
    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...