Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitory LG 24MP59G vs G-Master G2530HSU

piotrekdb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Chciałem zakupić monitor do swojego sprzętu ^^ ,   wyselekcjonowałem sobie dwa popularne monitory w swoim budżecie :

1. Iyama G-Master G2530HSU
  2. LG 24MP59G

W skrócie jeden ma matryce IPS (LG) , drugi TN - trochę większą . Prosto pytanie  - który lepszy ? :DMonitor ma być do wszystkiego , również do gier.

Opublikowano

LG 24MP59G będzie lepszym wyborem ze względu na dużo lepszą matryce IPS.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Generalnie to moim głównym zmartwieniem jest to ,że na papierze https://www.displayspecifications.com/en/comparison/bf9c25868  ten IPS nie wygląda na dużo lepszy, wielkość plamki jest nieznacznie mniejsza, tak samo gęstość upakowania pikseli , a średni czas responsywności  w zależności od testów jakie biorę pod uwagę jest 2 lub 3 razy lepszy dla TN, Chciałbym się spytać czy to w ogóle coś czym należy się martwić ?- ewentualny ghosting matrycy IPS. Plusem tej IPS'ki jest odwzorowanie koloru , ale co to tam dla mnie jak mam małe problemy z zielonym i pomarańczowym xD. Podsumowując czy powidoki,ghosting będą zauważalnie większe  na IPS ? Czy lepsza jakość  barw będzie zauważalnie lepsza ?

Podaje dodatkowe opracowania testów obydwu modeli z jakich korzystałem:

https://pclab.pl/art74068-9.html

https://pclab.pl/art75677-4.html

Opublikowano

Postawiłbym na LG - ghosting nie będzie odczuwalnym problemem, za to widoczna będzie różnica w jakości kolorów i oddanej czerni, nie zapominaj też, że będziesz miał znacznie lepsze kąty widzenia, a monitor ma być wielozadaniowy. Ew. możesz w zbliżonym budżecie sprawdzić sobie jeszcze IIyamę, ale z IPS - ProLite XU2492HSU-B1, również posiada 75 Hz.

Opublikowano
14 minut temu, 5elephant napisał:

Postawiłbym na LG - ghosting nie będzie odczuwalnym problemem, za to widoczna będzie różnica w jakości kolorów i oddanej czerni, nie zapominaj też, że będziesz miał znacznie lepsze kąty widzenia, a monitor ma być wielozadaniowy. Ew. możesz w zbliżonym budżecie sprawdzić sobie jeszcze IIyamę, ale z IPS - ProLite XU2492HSU-B1, również posiada 75 Hz.

Gdzie tu masz 75 Hz? Ta iiyama ma jedynie 60Hz i do tego gorszy czas reakcji na poziomie 4ms.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Seria MP od LG ma bardzo dobre monitory, w sumie jeśli nie jesteś napalonym graczem, dla którego wszystkie parametry muszą być idealne do gry i tylko to się liczy w monitorze, to nie szedłbym w matrycę TN w tym budżecie. Prawda jest taka, że te wszystkie statystyki "na papierze" to o kant, przepraszam, dupy potłuc. Kwota jaką masz jest kwotą jaką możesz przeznaczyć i tyle w temacie, jedyna kwestia tego, aby w danym budżecie najlepiej zagospodarować swoje pieniądze.

Jeśli na komputerze robisz, tzw. "wszystko", a nie jesteś jedynie graczem, to będziesz o wiele bardziej zadowolony z matrycy IPS i taki jest fakt.

Sam posiadam LG 23MP65HQ, niestety już go nie produkują nie wiedzieć czemu - seria MP od LG jest bardzo dobra i się pod nią podpisuję.

Dziewczynie załatwiłem te same parametry w innym opakowaniu od AOC i rzeczywiście powiem Ci, że jeśli jesteś otwarty na nową propozycję, niż wybieranie spośród tych 2, które podałeś, to moja odpowiedź ostateczna pada na to cudo:

https://www.x-kom.pl/p/172820-monitor-led-22-239-aoc-i2369vm-czarno-srebrny.html

A jeśli rozważasz tylko te 2 opcje, no to bierz LG ;) 

343731479829004887779.png

Opublikowano
13 godzin temu, MPCTaylor napisał:

Kwota jaką masz jest kwotą jaką możesz przeznaczyć i tyle w temacie, jedyna kwestia tego, aby w danym budżecie najlepiej zagospodarować swoje pieniądze.

Dokładnie już tydzień się zastanawiam się nad tymi 40 PLN'ami :D. Propos  tego AOC'a , no to niestety nie mam budżetu. Raczej zdecyduje się na LG. Dodatkowo przekopałem się przez internet i widzę, że dużo osób ceni ten model i jego stosunek ceny do jakości. Dzięki za radę @MPCTaylor  + ,decyzja zapadła.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 26.10.2018 o 19:01, Kaori. napisał:

Gdzie tu masz 75 Hz? Ta iiyama ma jedynie 60Hz i do tego gorszy czas reakcji na poziomie 4ms.

Za stroną producenta - ProLite XU2492HSU-B1: odświeżanie 75 Hz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...