Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Anilist jest lepszy od MAL

royal333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już dałeś teze, mogłeś wyargumentować dlaczego.

Więc, dlaczego ANILIST jest LEPSZE od MyAnimeList? ANILIST już samo w sobie jest bardziej rozbudowane i przyjazne dla nowych użytkowników. Dzięki rozmieszczeniu elementów na stronie, zabłądzenie na niej jest prawie niemożliwe. Dodatkowo system dodawania Anime różniący się od Mala jest całkiem kreatywnie zrobiony i na prawdę fantastyczny. Możemy zaznaczyć kiedy zaczęliśmy oglądać i kiedy skończyliśmy - wybrać swoje ulubione anime i w tabeli "ulubione" ustawić kolejność. Ocenianie Anime - to coś, co mnie wzięło i zostawiło na dłużej. Mamy wybór swojego własnego systemu oceniania: Gwiazdki (od 1 do 5), 0/10 - od 0 do 10 oraz 0/10 tylko tutaj można zamiast 1,2,3 to 1.5,2,2.5,3 i tak dalej...

System aktywności również znajduje się na AniList. Pokazuje ostatnio oglądane przez znajomych Anime, czytaną Mangę, aktywność na forum czy sama edycja listy.

Na profilu znajdują się opcje takie jak "o mnie", i cały standard czyli favorite itp... Dodatkowo z opcją "Czas oglądania anime" jest pokazane ile anime obejrzeliśmy z danego gatunku. 

A dla tych, którzy zamierzają przejść z MALa do AniList, jest możliwość przeniesienia biblioteki z MAL na AL.

Troche zdjęć:

http://prntscr.com/l576al

http://prntscr.com/l5778h

http://prntscr.com/l578kc

http://prntscr.com/l5795o

Jeśli chodzi o kolor tła - to również można zmienić. Są 3 wesje, ale to sobie sami już przetestujcie ^^

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

Wiesz co ziomeczku faktycznie moglem wyjasnic dlaczego uwazam ta strone za fajna ale po pierwsze to tylko glupia strona z lista chinskich bajek wiec sie tak w to nie wczuwam po drugie ten dzial a poddzial szczegolnie prawie ze umarl wiec ja bym sie rozpisal a i tak nikt by tego nie przeczytal wiec po prostu dalem linka i chwytliwy tytul by ludzie sobie sprawdzili. No ale dzieki za twojego posta, przynajmniej tym chetnym jakos to wyjasniles.

tak w ogole to powiedz mi, bo nie wiem gdzie jest ta opcja - jak ustawic by meanscore byl widoczny na profilu? Widzialem ze np. axerfish (youtuber) ma elegancko meanscore na profilu, ja nie mam tego widoczne... szukalem i nie wiem

@edit

do zalet anilista dodalbym tez to ze mozna polubić czy nawet też skomentowac czyjąś aktywność. Na przyklad ktoś kogo obserwuje sie na tej stronie zobaczyl jakis odcinek - mozna dac temu jakby statusowi serduszko i dodac cos od siebie.

Kolejną zaletą jest to ze na biezaco przychodza powiadomienia gdy wychodzi jakis nowy odcinek serii ktora ogladamy

5 godzin temu, xOstateczny napisał:

Jak już dałeś teze, mogłeś wyargumentować dlaczego.

Więc, dlaczego ANILIST jest LEPSZE od MyAnimeList? ANILIST już samo w sobie jest bardziej rozbudowane i przyjazne dla nowych użytkowników. Dzięki rozmieszczeniu elementów na stronie, zabłądzenie na niej jest prawie niemożliwe. Dodatkowo system dodawania Anime różniący się od Mala jest całkiem kreatywnie zrobiony i na prawdę fantastyczny. Możemy zaznaczyć kiedy zaczęliśmy oglądać i kiedy skończyliśmy - wybrać swoje ulubione anime i w tabeli "ulubione" ustawić kolejność. Ocenianie Anime - to coś, co mnie wzięło i zostawiło na dłużej. Mamy wybór swojego własnego systemu oceniania: Gwiazdki (od 1 do 5), 0/10 - od 0 do 10 oraz 0/10 tylko tutaj można zamiast 1,2,3 to 1.5,2,2.5,3 i tak dalej...

System aktywności również znajduje się na AniList. Pokazuje ostatnio oglądane przez znajomych Anime, czytaną Mangę, aktywność na forum czy sama edycja listy.

Na profilu znajdują się opcje takie jak "o mnie", i cały standard czyli favorite itp... Dodatkowo z opcją "Czas oglądania anime" jest pokazane ile anime obejrzeliśmy z danego gatunku. 

A dla tych, którzy zamierzają przejść z MALa do AniList, jest możliwość przeniesienia biblioteki z MAL na AL.

Troche zdjęć:

http://prntscr.com/l576al

http://prntscr.com/l5778h

http://prntscr.com/l578kc

http://prntscr.com/l5795o

Jeśli chodzi o kolor tła - to również można zmienić. Są 3 wesje, ale to sobie sami już przetestujcie ^^

Opublikowano
6 godzin temu, royal333 napisał:

tak w ogole to powiedz mi, bo nie wiem gdzie jest ta opcja - jak ustawic by meanscore byl widoczny na profilu? Widzialem ze np. axerfish (youtuber) ma elegancko meanscore na profilu, ja nie mam tego widoczne... szukalem i nie wiem

http://prntscr.com/l5g6y2

Szczerze, to nie mam pojęcia, sam mam to ustawione, ale to chyba bazowo już jest

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

mam w sumie niewiele serii obejrzanych w porównaniu do "weteranów", a nie chce mi się tego wszystkiego przerzucać, więc co dopiero osoby, które widziały kilkaset tytułów? Słabo to widzę, czyste lenistwo powstrzymuje mnie przed przerzuceniem się na tę stronę, tym bardziej, że połowy anime na swojej liście już nawet nie pamiętam xD

QtiV6xY.gif

Opublikowano
3 minuty temu, KlauS. napisał:

mam w sumie niewiele serii obejrzanych w porównaniu do "weteranów", a nie chce mi się tego wszystkiego przerzucać, więc co dopiero osoby, które widziały kilkaset tytułów? Słabo to widzę, czyste lenistwo powstrzymuje mnie przed przerzuceniem się na tę stronę, tym bardziej, że połowy anime na swojej liście już nawet nie pamiętam xD

11 godzin temu, xOstateczny napisał:

@KlauS z tego co kojarzę to nawet poradnik przy rejestracji jest jak przenieść bibliotekę .XML

Bez nazwy-2.png

Opublikowano
Przed chwilą, KlauS. napisał:

o, nie doczytałem, rozumiem, że to dopiero po zalogowaniu się gdzieś w opcjach będzie?

Na MALu musisz wejść na swoją liste anime i w menu masz "Export XML"

A na AniList przy rejestracji ostatnim etapem będzie napisane "Import from MAL" lub po rejestracji w ustawieniach:

http://prntscr.com/l5gah9

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

Ja jak głupi sam wszystko recznie przerzucalem, bo chcialem przy okazji przypomniec sobie co ogladalem i pozmieniać oceny. Używam tej skali X.X/10, jest fajna, bo mozna miec na liscie wieksze rozroznienie jaki tytul jest lepszy od jakiego. No tylko, ze ja tez mialem to ulatwienie, ze nie widzialem wcale tak wielu anime w porownaniu do ludzi, ktorzy faktycznie sie tym swiatkiem pasjonują. 

39 minut temu, xOstateczny napisał:

http://prntscr.com/l5g6y2

Szczerze, to nie mam pojęcia, sam mam to ustawione, ale to chyba bazowo już jest

No to musialem coś spierdolić albo mam jakis blad, bo ja tego nie mam

Opublikowano
1 godzinę temu, chaterchater napisał:

Dla mnie nieważny jest wygląd, tylko baza animców i tutaj wygrywa MAL :)

Czy ja wiem, według mnie posiadają tą samą bazę animców.

Dodatkowo rozpisywałem się na temat systemu w drugim poście, polecam przeczytać ^^

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

@xOstateczny

Na MALu także da się zaznaczyć kiedy zaczęliśmy i skończyliśmy oglądać, system oceniania tylko 1-10.

Ulubione też są, nie da się ustawić kolejności, tak samo jak i "o mnie"

System aktywności też jest, widać ostatatnio oglądane/czytane przez znajomych bajki/mangi.

Wygląd listy na MALu można zmienić jak się chce - dzięki edycji CSS.

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano
6 godzin temu, chaterchater napisał:

@xOstateczny

Na MALu także da się zaznaczyć kiedy zaczęliśmy i skończyliśmy oglądać, system oceniania tylko 1-10.

System aktywności też jest, widać ostatatnio oglądane/czytane przez znajomych bajki/mangi.

Jest duzo racji w tym co napisaleś, ale:

tak, na malu tez sa ulubione. Nie da sie ustawic kolejnosci o czym wspomniales, dodalbym jeszcze to, ze na aniliscie mozna dodac wiecej postaci czy tez anime do tej zakladki ulubione. Na malu trzeba za tą opcje płacić. No i na aniliscie ulubione anime i postacie są pokazane w wiekszych okienkach, bardziej sie to rzuca w oczy. Wiem, ze to pierdola, ale dla mnie to lepiej wyglada.

Co do systemu aktywnosci to na malu jest on dosc ograniczony, mozesz sie dostac do strony, w ktorej wyswietla co dana osoba obejrzala w okresie tygodni. Na aniliscie masz to samo, ale już bezposrednio na profilu i oprocz tego masz takie jakby okienko z kwadracikami, ktore graficznie obrazują kiedy i ile ktoś obejrzał. To jest fajne bo pokazuje aktywnośc nie tylko w skali powiedzmy miesiaca, ale bodajze pol roku jak nie wiecej. Mozna szybko rzucic okiem kto jak duzo oglada anime OGÓLNIE.

Tak, wyglad listy na malu mozna zmienic, to jest cenne, ale na aniliscie juz bazowo jest ładnie, nie trzeba upiekniac i fajne jest to, ze kazdy bedzie mial ten styl ten sam, to daje takiej wiekszej spojnosci. A u góry mozna sobie wgrać jakiś obrazek, zeby byla i spojnosc i jednoczesnie jakas roznorodnosc. Co kto lubi

Opublikowano
20 godzin temu, chaterchater napisał:

@xOstateczny

MaL jest ustawiony pod społeczność, forum, grupę ludzi i stricte pod anime, mangę etc. które wychodzi.

Anilist jest dosłownie - lista. O ile forum i dyskusje są, tak cała strona jest głównie pod listę Anime, Mangi + aktywność użytkownika, co przekłada się na lepsze funkcje znajomości. Aktywność jest zrobiona tak przyjemnie, że nawet dla twórców YouTube będzie to mega uproszczeniem.

Dodatkowo od AniList jest strona AniChart, ale z tego nie korzystałem i w ogóle nie rozumiem jeszcze jej działania. 

Bez nazwy-2.png

Opublikowano

Od kilku lat wtyczki na MALa już nie powstają bo ich API to jeden wielki żart. Administracja zachowuje się jak dzieciaki przez co odeszła połowa teamu. Na forum moderator jest od BYCIA i nic poza tym. Nikt nie pilnuje dyskusji (Przekopcie sobie kilka najnowszych tematów. Ludzie robią co chcą) oraz stosowania netykiety na forum.

Anilist jest o wiele wiele wiele lepszy pod każdym względem. A baza bajek jakoś zbytnio nie odstaje od reszty. Z MALa przenosiłem 1,5k skończonych serii i nie udało się znaleźć może... dwóch?

To samo z mangą: Anilist ma masę DJów w bazie.

Wg mnie Kitsu > Anilist > MAL

57192e39824c93eb888999c2fd81258e.gif

Opublikowano

Lista powinna być po to, aby pamiętać co się kiedyś obejrzało, ew. wyszukać do danej serii pewne informacje. Założyłem konto na AniList tylko wtedy, kiedy mal nie działał, bądź kiedy mpc zdechło do tego stopnia, że nikogo tu nie było i spytałem się community jakichś tam rzeczy. Ogólnie te AniList wygląda fajniej itd, lecz dla takiego "fana" jak ja, który ogląda raz na 2-3 miesiące jedną serie jest to niepotrzebne i po prostu przyzwyczajenie do Mala mnie trzyma. Do póki to stoi nie widzę sensu się przenosić.

I tak btw, ktoś może w jedno bezspoilerowe zdanie dać swoją opinie na temat Aria series (Natural, Origation, Animation), bo Natural już katuję od dwóch miesięcy i jest tak nudne, że stoje na 10 odcinku i nie mam siły dalej oglądać.

Opublikowano
Dnia 28.10.2018 o 02:05, RaVersoN napisał:

I tak btw, ktoś może w jedno bezspoilerowe zdanie dać swoją opinie na temat Aria series (Natural, Origation, Animation), bo Natural już katuję od dwóch miesięcy i jest tak nudne, że stoje na 10 odcinku i nie mam siły dalej oglądać.

to polecam porzucić xD

52126142219396245817.jpeg

Opublikowano
5 godzin temu, chaterchater napisał:

to polecam porzucić xD

To znaczy powiem tak, wkurwia mnie ta ciągła jedno odcinkowa fabuła, co odcinek zmagania z innym problemem, nie to mnie interesuje. Interesuje mnie:

Spoiler

Bodajże ostatni odcinek z Animation, gdzie po przejściu przez most "podróżowali w czasie" ze 20 lat w przód, gdzie wody nie było, może kojarzysz o co chodziło. W skrócie mówiąc, kiedy albo powstawała Aqua, albo jej kryzysowy czas.

i z tego co słyszałem to Origation jest tego właśnie warte, a ile w tym prawdy?

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 20.03.2019 o 15:52, Dios napisał:

Hmm... przewagą anilist jest to że działą z animemusicquiz dot com :p

Nawet nie wiem co to kurwa jest xD

Na pewno anilist ma wiele korzyści nad malem, ale plusem mala jest po prostu przyzwyczajenie i to, że więcej osób go po prostu ma. 

Mimo wszystko fajnie, że jest jakaś ciekawa alternatywa i mangozjebki nie są już skazani tylko na mala

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...