Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z fps w CS

BONY10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu zaczęly pojawiac sie dziwne spadki fps w CSGO. Z samego rana gram normalnie przy 200+ fps, jednak po kilku godzinach zaczynają one spadać w trakcie rundy z 200 do 50 tak, że sie po prostu nie da strzelać co jest bardzo irytujące. Mój procek to amd fx-8350 i karta gtx 670. Jakiś tydzien temu zmienialem tez paste na karcie ponieważ myslalem ze to przez temperature na niej, ale nie przekracza ona 65 stopni w najciezszych momentach. Proszę o pomoc.

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z fps w CS
Opublikowano

Od rana gra nie jest restartowana w ogóle czy po prostu mimo restartu gry spadki są? Jeśli pierwsza opcja to nic w tym dziwnego a nawet całkiem normalne, nawet najwydajniejsze komputery dostają zadyszki przy grach odpalonych kilka godzin bez restartowania. Jeśli to druga opcja to wygląda to na thermal throttling procesora a z tego co pamiętam FXy wpadały w throttling przy  ok. 60 stopniach. Ja osobiście odpaliłbym Prime95 czy inny test obciążeniowy i zobaczył jak procesor sobie radzi, jeśli program wysypuje procka bardzo szybko to wiadomo, że procesor dostaje zadyszki albo staje się niestabilny.większy niewypał AMD, miał być konkurentem i5-3470 a był od niej słabszy o jakieś 20% i nadawał się tylko na stacje robocze...

Opublikowano

Sprawdź na benchmarku czy też widzisz owe straty fps

@Anhin Tak tylko cs;go jest nie wymagającą grą, gdzie procesor i karta w ogóle nie dostaje zadyszki, szczególnie przy takiej konfiguracji.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

@Tremo Gra nie musi być wymagająca, po prostu pamięć tymczasowa zostaje wykorzystana i system na bieżąco uwalnia pamięć pod nowe dane. CPU czy GPU nie zrzuca taktowań po dłuższym wykorzystaniu o ile nie dobijają do temperatur uznanych przez producenta za krytyczne.

@BONY10 Tick 128 jest bardziej wymagający niż 64 tick a na dodatek średnia ilość fps jest optymalna, szczególnie dla Vishery, więc albo CPU po dłuższym czasie wpada w thermal throttling albo twój zasilacz po dłuższym obciążeniu ma problemy z ustabilizowaniem napięć. 

Opublikowano

@Anhin Jakbym miał monitor 60hz to by nie bylo problemu ale gram na 144hz juz z pól roku i nigdy nie mialem problemów z fps dopiero od 2 tygodni. Temperatura na procku max 40 i watpie ze to jego wina, byc moze zasilacz do wymiany.

Opublikowano

Pytanie jaki zasilacz posiadasz i jakie napięcia daje w idle i stressie, oraz jak zachowuje się procesor pod rzeczywiście porządnym obciążeniu.

Opublikowano

Zasilacz jednak chodzi dobrze sprawdzilem na komputerach braci, a co do procka to nie wiem czy to normalne ale podczas gry jego zuzycie dochodzi do 100%

Opublikowano

Jaki to model zasilacza? Zużycie jest normalne, wiele procesorów osiąga 100%, jednak jeśli stan ten się utrzymuje długi czas to znaczy, że procesor jest słaby albo obsługuje w tym samym czasie inne aplikacje, które mają większy priorytet dostępu do zasobów niż gra (Windows 10 ma możliwość ustawienia większego priorytetu dostępu do zasobów dla gier). Grę uruchamiasz ponownie co jakiś czas czy odpalasz ją rano i jej nie wyłączasz, bo jeśli benchmark pokazuje średnio 200 fps to jest ok i pytanie w jakich momentach i miejscach masz spadek do tych 50fps. Problemu z grą bym nie upatrywał, bo gra by świrowała już na dzień dobry a nie po czasie. Pamiętam, że mój znajomy miał taki problem (utrzymujące się spadki fps co jakiś czas, też AMD) i problemem okazało się uszkodzone złącze EPS, przez co procesor dostawał padaczki.

Opublikowano

zasilacz to corsair vs450. Grę zawsze po skonczonym meczu wyłączam. Najwiekszy spadek zawsze jest w momencie jak konczy sie runda i zaczyna następna (chodzi mi o czas na kupowanie broni)

Opublikowano

Jak na ten procesor a szczególnie jak na tę kartę to zasilacz ma mocy na styk, dorzucając do tego granie po 6h dziennie to zasilacz żyłowany jest mocno, szczególnie jeśli procesor masz kręcony. Masz sprzęt nie z 2014 czy 2015, gdzie karty nie potrzebowały już mocnych zasilaczy. Sama NVIDIA zalecała do 670 500W zasilacz. Po prostu zasilacz w pewnych momentach nie daje rady już i musi gdzieś szukasz oszczędności, żeby się nie wysypać, ratuje go tylko to, że ma tą jedną linię 12V a nie dwie. Jak masz możliwość (np. któryś z braci posiada lepszy zasilacz choćby te 550W) to sprawdź czy nadal ten problem występuje.

Opublikowano

Najtaniej wychodzą zasilacze SilentiumPC, które już jako tako są wykonane. Wszystko zależy jaki budżet masz, czy jesteś zdecydowany i czy masz zamiar zmieniać w przyszłości sprzęt.

Opublikowano

Miałem kiedyś również podobny model procesora. (troche słabszy) i również bywały spadki, lecz problem naprawiłem zmieniając jedną rzecz.

Wejdź w wybór planów zasilania, tam wybierz twój plan klikając zmień ustawienia planu, następnie Zmień zaawansowane ustawienia, tam zarządzanie energią procesora i zmień minimalny oraz maksymalny stan procesora na 99% z 100%. Mi to pomogło wtedy i nie miałem już spadków.

baner4.gif

Opublikowano

Wiem, że 64 tickrate jest mniej wymagający od 128 ale zawsze mialem dobre fpsy tu i tu. Dzisiaj zagralem kilka rankedow i mialem 250-300 fps bez spadkow, moze po prostu jakas aktualizacja popsuła coś i na niektorych komputerach tick 128 zle chodzi bo ostatnio duzo osob sie skarży na spadki po wyjsciu tej panoramy.

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...