Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

VPS - IPTables

gredier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zabezpieczyłem serwer i zrobiłem tak:

- sprawdzanie, czy łączy się przez odpowiednie proxy (przez moje bungee a nie inne)

- authme na każdym serwerze i trzymanie sesji

- zablokowanie wchodzenia z portów

Czy jest jeszcze sens robić filtrowanie przez iptables? Czy te zabezpieczenia wystarczą, czy jednak bawić się z iptables?

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano

Moim zdaniem bezsens :D Sam używam podobnych zabezpieczeń i nie mam w ogóle problemów jednak jak chcesz mieć serwer bardzo dobrze zabezpieczony to zrób :*

Opublikowano

Dokładnie, no i z tego co się orientuję, to jakbym zabezpieczył zewnętrzne połączenia za pomocą IPtables, to w jakimś tam stopniu w razie ataku DDOS - pomoże. Dobrze myślę?

Opublikowano
1 godzinę temu, gredier napisał:

Dokładnie, no i z tego co się orientuję, to jakbym zabezpieczył zewnętrzne połączenia za pomocą IPtables, to w jakimś tam stopniu w razie ataku DDOS - pomoże. Dobrze myślę?

Z tego co się orientuje to pomoże.

Opublikowano

Aaaa z tego co ja się orientuje,

To i tak ci proxy wejdzie :3,

Zablokuj sobie najlepiej kraje w IPTAbles jak i ogarnicz ruch i będzie pieknie :*

1.png

Opublikowano

Po co kraje, nie wystarczy blokowanie zewnętrznego połączenia? Wszystko i tak mam na 1 maszynie, to ona skomunikuje się z serwerami.

Opublikowano
34 minuty temu, gredier napisał:

Po co kraje, nie wystarczy blokowanie zewnętrznego połączenia? Wszystko i tak mam na 1 maszynie, to ona skomunikuje się z serwerami.

Po co kraje? A jak będą bawić się dzieciaki stresserami za 50$ to z chin proxy botnetty cię wypierdzielą w powietrze :3

1.png

Opublikowano

@Catha zablokowałem sobie porty w iptables (oczywiście -s ip bo wszystkie configi proxy itd mam ustawione na ipv4 maszyny a za dużo roboty by to zmieniać na 127.0.0.1) działa to świetnie, na główny port 25565 oczywiście z domeną ustawioną na ipv4 maszyny się połączy, a na inne nie. To samo z bungee, w żaden sposób jak próbowałem to wywala, że nie udało się połączyć z serwerem domyślnym (to chyba dobrze? :D)  Tylko głowię się jak zablokować kraje i jakie dokładnie zablokować kraje? Albo jaki wpis dodać, by tylko polskie połączenia przyjmowało?

Teraz to i proxy zabezpieczone i authme z sesją logowania wszędzie, blokowanie połączenia bez bungee i jeszcze iptables, to chyba nikt nie przełamie już tego zabezpieczenia?

Opublikowano
11 minut temu, Catha napisał:

@Gredier, 

Polecam ogólnie poczytać sobię o GEOIP i IPTables, która pomoże ci zablokować dany kraj :)

Właśnie czytam :D

Co sądzisz o poziomie zabezpieczeń? Jeżeli dodam jeszcze możliwość połączenia się tylko z polski to będą to wystarczające zabezpieczenia, by nie wbić się bez bungee i blokowanie wchodzenia niechcianych połączeń?

Opublikowano

Ogólnie,

@Gredier

Jak zablokujesz te rzeczy, to mało kto cię ruszy, jedynie to crashery na pakiety lub coś w tym stylu... a z poziomu Maszyny czy cuś to będziesz stabilny.

1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...