Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

problem z wlaczeniem

naprawcieplox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta h81m plus Zasilacz Modecom feel 2 500w (raczej czarna lista)

Komputer się nie włącza przycisk power nie reaguje (czasem tylko dwie diody z przodu obudowy mrugnął) , sprawdzałem i wszystko jest raczej dobrze podłączone . Płyta główna ma zasilanie świeci się na niej diody, usb z tyłu reagują za to te z przodu nie tak jakby z przodu był jakiś problem z zasilaniem. Wcześniej już miałem ten problem ale zwykle wyłączenie i włączenie listwy zasilajacej załatwiało sprawę. Czy to uszkodzona płyta główna lub zasilacz? Widziałem że niektórym osobom pomagały takie rzeczy jak wyciągnięcie na jakiś czas podzespołów itp czy warto coś z tego próbowac? Nie mam niestety zasilacza lub innej płyty głównej żeby sprawdzić Ps. Czy próba włączenia komputera przez płytę główną zewrzac te dwa piny ma sens? Nic się nie stanie?

Dziękuję za pomoc z góry

Opublikowano

Rozpierdalasz człowieku, po raz kolejny piszesz identyczny post.  Poza bluzganiem w poście przynajmniej zastosował byś się do tego co masz doradzane. 

Nikt nie stwierdzi co uszkodzone bez sprawdzenia na dobrych częściach. Każdy w dziale napisze identycznie. 
 Załatw, pożycz zasilacz albo płytę, ewentualnie podepnij odpowiedni sprzęt pod zestaw by znalazł problem. Nie ma i nie będzie innej możliwości skoro żadna z części nie wykazuje widocznych objawów uszkodzenia.

Zresztą sam stwierdzasz że masz zasilacz z czarnej listy i nic nie robisz w tym kierunku by go wymienić w pierwszej kolejności. Jeśli jednak po wymianie sprzęt nie ruszy to powinna być uszkodzona płyta główna. 

Zamiast pisać już dawno byś wyciągną , sprawdził i złożył  od nowa wszystkie części sprzętu  żeby przynajmniej SPRÓBOWAĆ.

Próbowanie załączenia komputera przez zwarcie pinów na płycie to po prostu to samo co naciśnięcie POWER na obudowie. 

W ostateczności masz tylko uszkodzony procesor ale płyta nie sygnalizuje tego diagnostyką przez piszczenie przy załączaniu.  

Tak przy  okazji, uszkodzona płyta główna  wcale nie musi działać kompletnie by stwierdzić że jest uszkodzona, często  ma objawy i napięcia identyczne z dobrą płytą  tylko uszkodzone układy sterowania albo zasilania układów na płycie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...