Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wersja serwera Minecraft wybrać - 1.8 czy 1.12?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wielki dylemat, ponieważ jest wersja 1.8, która jest dość stara i jako ostatnia ma ten stary zaje*isty system walki, lecz czy to już nie przeszłość? I tu nasuwa się pytanie, ponieważ mogę zrobić serwer i czy 1.12 po zmianie systemu walki było by opłacalne pod serwer Hardcore, oczywiście nie taki jak SKKF, bo raczej nikt nie będzie 3 dni na UB czekał tylko godzina, albo trzy... Ale dobra czy forumowicze mogliby mi pomóc w wyborze? Z góry informuje, że jeśli ma ktoś zamiar pisać komentarze typu "Ale to nie ma sensu, nikt tam nie wbije" to niech pozostanie przy starej już wersji 1.8, ponieważ świat idzie dom przodu, a community Minecraft"owe zatrzymało się na 2 września 2014 roku, a podkreślam, że mamy aktualnie 17.06.2018! Ludzie czy to nie czas na zmianę? Dobra koniec tego wywodu, bo zamiast wyboru i solidnych argumentów, które mogą mnie przytrzymać z wersją 1.8, będę wszystkich przekonywał, że trzeba zmienić ją na 1.12... Dobra teraz serio koniec piszcie za i przeciw przejściu na wersję z 1.8 na 1.12, tylko takie solidne muszą być!

• Biter. zmienił(a) tytuł na Jak wersja lepsza - 1.8 czy 1.12?
Opublikowano

Tylko 1.12.2..... <jeden kropka> osiem to już przeszłość, a poza tym ten stary system pvp jest słaby - liczy się kto ma lepsze makro.
Nie podoba mi się już ta stara wersja, od 4 lat wałkujemy w kółko to samo - jemu koksa na 9 sercach i odpalamy makro 1ms i klepiemy, jak konczy sie set to oramy do bazy,
brak nowych bloków co przeszkadza w zbudowaniu czegoś nowego. Brak uaktualnionych silników.
A na 1.8 grają same "dzieci*" które nie umieją klepać się na nowych wersjach.
Zostaw nową wersję pvp na tym 1.12, stara już dawno się wszystkim przejadła.

*średnia wieku tej wersji to 12 lat - dzieci które wieżą w FORCEOPy, klepią się na huzuni i mają lagi.

**powyższa opinia jest moją subiektywną opinią i nie ma na celu nikogo urazić**

8aVvxa2.png

Opublikowano

jeśli uważasz że stary system walki jest fajny to możesz wgrać plugin oldcombatmechanics

https://www.spigotmc.org/resources/oldcombatmechanics-disable-1-9-hit-cooldown.19510/

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Sądzę że obie wersje mają swoje mocne i słabe strony.

Osobiście wybrałbym wersję 1.12, ale to jest tylko moja opinia.

Postaram przedstawić po 3 plusy dla każdej wersji:

1.8:

- Stary system walki (jednym się podoba, drugim nie).

- Więcej "Polskich" graczy korzystających z tej wersji.

- Brak tych wszystkich ulepszeń które nie każdemu muszą się podobać.

1.12:
- Nowy, bardziej urozmaicony system walki.

- Nowe przedmioty i bloki w grze.

- Więcej możliwości.

Ale i tak nie ważne co bym powiedział, to wybór należy do ciebie.

Więc wybierz mądrze :D

Opublikowano

Ja wolę 1.12, system walki w nim wymaga trochę bardziej skupienia niż w 1.8 gdzie tylko nawalało się myszką.

Decyzja jednak do Ciebie ostatecznie należy.

Opublikowano

Używanie 1.8 można porównać do korzystania z Windowsa XP w dzisiejszych czasach. Według mnie, najrozsądniejszym wyborem byłby silnik 1.12.2. Jeżeli nowy system walki rzeczywiście sprawia kłopot, mój niedzielny poprzednik zaproponował ciekawy plugin przywracający stary.

Opublikowano
Dnia 29.06.2018 o 08:01, Vindow napisał:

Używanie 1.8 można porównać do korzystania z Windowsa XP w dzisiejszych czasach. Według mnie, najrozsądniejszym wyborem byłby silnik 1.12.2. Jeżeli nowy system walki rzeczywiście sprawia kłopot, mój niedzielny poprzednik zaproponował ciekawy plugin przywracający stary.

Offtopic 

Ojj zdziwiłbyś się ile jeszcze ludzi korzysta z XPeka xD

Topic 

Juz nie raz był temat o serwerach hardcore 1.12 i jakoś to wszystko ucichło :(

Obecnie jest taki jeden serwer na 1.12 ale nie oszukujmy się - jest mocno średni :/

Jak już przechodzić na 1.12 to z nowym systemem walki! :)

Tak w ogóle to 1.12 ma dużo ciekawych przedmiotów np. różne rodzaje strzał, potek, bloków, przedmiotów. Nie wiem dlaczego ludzie grają nadal na 1.8.8

Może jak by np. blazingpack wprowadził wersje 1.12 to coś by się ruszło hmm..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 30.06.2018 o 11:47, Zimmex129 napisał:

Offtopic 

Ojj zdziwiłbyś się ile jeszcze ludzi korzysta z XPeka xD

Topic 

Juz nie raz był temat o serwerach hardcore 1.12 i jakoś to wszystko ucichło :(

Obecnie jest taki jeden serwer na 1.12 ale nie oszukujmy się - jest mocno średni :/

Jak już przechodzić na 1.12 to z nowym systemem walki! :)

Tak w ogóle to 1.12 ma dużo ciekawych przedmiotów np. różne rodzaje strzał, potek, bloków, przedmiotów. Nie wiem dlaczego ludzie grają nadal na 1.8.8

Może jak by np. blazingpack wprowadził wersje 1.12 to coś by się ruszło hmm..

Jeśli gdzieś ucichło to tylko tu! Ja pracuję nad tym już rok i myślę, że mi to wyjdzie, pod koniec wakacji? Może trochę później, ale na pewno dla osób, które są tym zainteresowane to będzie ciekawe :D

• Marosking zmienił(a) tytuł na Jak wersja serwera Minecraft wybrać - 1.8 czy 1.12?
Opublikowano

1.12 więcej możliwości. Na 1.8 nie ma sensu robić serwerów - tak jak ktoś napisał dzieci. Ale jeżeli chcesz zarobić to te dzieci wiesz co robią z telefonu babci/mamy :D

Pokémon Polish Community

Pokémonowy serwer Discord!

Opublikowano

Zdecydowanie powinno się przerzucić na wyższe wersję. Gracze, którzy nie potrafią programować mają jeden chyba najważniejszy powód - a mianowicie zaprzestania rozwijania pluginów na starsze wersje.
1.8 przechodzi w niepamięć mimo iż było fajną wersją. Niebawem zawita 1.13 i kolejne nowości. 

Twoim pytaniem powinno być ,,zostać na 1.12 czy interesować się 1.13".
Pozdrawiam.

Opublikowano

Według mnie powinieneś przejść na wersję 1.12.x. Więcej bloków, więcej nowości, urozmaiceń. Jeśli zależy Ci na systemie walki 1.8 to na to jest chyba plugin. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że wiele pluginów kończy się na wersji 1.7-1.8, więc tutaj może być problem. Czasami trzeba z czegoś zrezygnować. Ewentualnie możesz wgrać plugin na możliwość wchodzenia z różnych wersji i gracze z 1.8 nie mieliby niektórych dodatków. 

Opublikowano

Lepiej na 1.12 - nie warto jeszcze przechodzić na 1.13 ponieważ mogą występować błędy

GwKVT9z.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...