Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

projekt MMORPG Unity

Szczerbatek

Pytanie

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu postanowiłem zacząc uczyć się tworzenia gier i języka C#. Dostałem mnóstwo odpowiedzi że poprzeczka za wysoko, że nie zrobię, że nie da rady itp itd.

Mam kilka pytań w związku z moim projektem.

1. Jeśli stawiac serwer dla gry MMORPG to na linuxie czy windows serwerze?

2. Czy od samego początku skrypty np. wykonywanie umiejętności, baza itemków w grze, trzeba pisać pod multiplayer czy można pisać tak jakby robiło się grę singleplayer a później buduje się otoczkę serwera?

3. Czy do przechowywania statystyk graczy, atrybutów itemów jest potrzebna baza danych?

4. Jeśli ktoś posługuję się Unity i zna C# byłbym wdzięczny gdyby odezwał się w tym temacie lub na priv.

Pozdrawiam :)

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Zależy od twoich osobistych preferencji, jednakże komendy linuxa są według mnie nieco bardziej przystępne, jeśli chodzi o DevOps i sprawy administracyjne. No i taki CentOS jest za darmo, a na WS wątpię, że Cię stać, jeśli dopiero zaczynasz tworzyć gry.

2. Generalnie jeśli zadbasz o odpowiednie emitowanie eventów, to dorobienie potem otoczki serwerowej powinno być banalnie proste.

3. Jest potrzebna, choćby i najprostszy pliczek SQLite czy Redisa.

4. ---

Non omnis moriar.

Opublikowano

Chciałbym wiedzieć, czemu zignorowałeś te wszystkie rady, które mówiły o tym, że nie warto porywać się na MMORPG jako pierwszą grę. 

Myślę, że robienie gry singlowej, którą będziesz przekształcał w MMO nie ma sensu. Wiele systemów będzie się diametralnie różnić pomiędzy takimi grami, do tego dochodzi Ci obsługa lagów i inne.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Maxaz dziękuję za odpowiedź, wlasnie otoczka sieciowa martwi mnie najbardziej bo kodzenia w mniejszym lub większym stopniu za kilka lat się nauczę żeby pisać jakieś średniozaawansowane skrypty dla Unity. Ale w sieciach jestem zielony i nie mam pojęcia jak zastosować to całe API i strukturę klient-serwer-baza danych itp...

System skili i wszystkie itemki w grze chcę zrobić przy pomocy ScriptableObjects, a dane o tym wszystkim chcę przechowywać w bazie danych. Myślicie że to w miarę dobre rozwiązanie? :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...