Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

UNITY3d Jak zrobić coinSystem

MIKEKING

Pytanie

Opublikowano

Siemanko. Mam pytanie w jaki sposób mogę napisać skrypt który będzie wyświetlał komunikat jaką ilość złota otrzymaliśmy, a po 2 sekundach znikał. Po czym pokazana ilość złota ląduje w naszych zasobach.  

Oczywiście próbowałem napisać jako taki skrypt który na początku pokazuje jaką ilość złota dostaniemy, ale jest problem. Może najpierw zobaczcie kod. 

W pierwszym skrypcie który służy do ustalenia czy przeciwnik żyje czy nie jest to :

ScoreManager.coins += coinValue;

Drugi zaś skrypt pokazuje wartość (coinValue) czyli tą wartość wyświetlamy za każdym razem gdy zabijemy stworka. 

public static int coins;  
public Text coinText;  

void Start()
{
  coinText = GetComponent<UnityEngine.UI.Text>();
  coins = 0;
}

public void Update ()
{
  coinText.text = "+" + coins;
}

Tak! To działa, oczywiście w skrypcie pierwszym mam już funkcję która chowa pokazany Text, ale wciąż potrzebuję dodanie pokazanego złota do zasobów. Kolejne pytanie. Czy może lepiej będzie stworzyć skrypt o przykładowej nazwie zasobyManager.cs i to właśnie w nim sumować nasze ciężko zebrane złoto czy coś. Próbowałem różnych sposobów które okazały się totalną klęską. 

Próbowałem zerować coins po dodaniu złota do zasobów, ale to kompletnie nie działało  w funkcji Update.

No, cóż rozpisałem się, ale chciałem przedstawić mój problem w najbardziej zrozumiałej formie. :)

Rzucam punkty reputacji za pomoc !

Practice Makes PerfectJulie James

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Tak! To działa, oczywiście w skrypcie pierwszym mam już funkcję która chowa pokazany Text, ale wciąż potrzebuję dodanie pokazanego złota do zasobów. Kolejne pytanie. Czy może lepiej będzie stworzyć skrypt o przykładowej nazwie zasobyManager.cs i to właśnie w nim sumować nasze ciężko zebrane złoto czy coś. Próbowałem różnych sposobów które okazały się totalną klęską. 

Próbowałem zerować coins po dodaniu złota do zasobów, ale to kompletnie nie działało  w funkcji Update.

No, cóż rozpisałem się, ale chciałem przedstawić mój problem w najbardziej zrozumiałej formie. :)

Rzucam punkty reputacji za pomoc !

??? czy ten drugi skrypt nie jest przypadkiem dodawany za kazdym razem jak dostajesz coninsy ? jesli tak to czemu jest tam statyk z coins ?,

a jaki jest problem bo z tego co czytalem to nie moge wylapac

Opublikowano

robisz floata np public float DisplayTime = 2f; i potem dodajemy do delta time to i dalej samemu się domyślisz :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...