Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

2 monitory QHD, a obciążenie komputera?

IamFoxit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, postanowiłem dość gruntownie odświeżyć swoje stanowisko i zamierzam kupić 2 monitory w rozdzielczości 2560x1440 (27 lub 32 cale) oraz PC z 1070 oraz i5-8400 na pokładzie tylko nasuwa mi się pytanie czy ma to sens? Drugi monitor będzie pomocniczy - to oznacza, że będę używał tylko jednego do gry jednak nie wiem jak dużo mocy stracę wykorzystując dwa monitory QHD. Oczywiście inwestując na tyle dużą kwotę chcę wyciągać nie mniej niż 60 (stabilnych) fpsów przy przyzwoitych ustawieniach w najnowszych grach. To możliwe w takiej konfiguracji?

Opublikowano

Drugi monitor to to samo co jego zawartość na pierwszym monitorze. Obciążenie w sumie niewielkie i tylko działające aplikacje zwłaszcza te używające intensywnie grafiki 3D wpływają na nie. 

Sam sobie zwiększasz obciążenie kilkukrotnie grając w 2560x1440  zamiast w FHD. 

Tak przy okazji jak to wyżej kolega pisze, niby na 2560x1440  jest szersza panorama ( np odpowiednik 26 cali to w sumie obraz taki jak na 30 calowym FHD poszerzony o prawie 20%)  w niektórych grach to lepiej sprawi się jeden taki monitor tylko do gier a drugi zwykły FHD albo 4K jako dodatkowy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...