Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Nauka podstaw programowania

xHexi2k17

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Nie widziałem działu ogólnego o programowaniu.

Chciałbym się nauczyć programowania, a na razie podstaw. Co polecacie? Tak, żeby kiedyś np za parę lat móc pójść do pracy ( jak skończę liceum dla dorosłych )

Ogółem to zależy mi na tym, co jest najpopularniejsze aktualne, to znaczy w jakim języku się uczyć aby później znaleźć pracę na spokojnie, czytałem trochę że warto pisać w pythonie. Aczkolwiek się nie znam za bardzo, dlatego pytam.

Uczę się od miesiąca z lekkimi przerwami, jakieś sugestie?
Zdaję sobie sprawę z tego, że programowanie nie jest łatwe, aczkolwiek chciałbym spróbować, nie znam innej pracy co by mnie tak ciekawiła jak programowanie, a miałbym satysfakcję jakbym stworzył chociażby jakąś łatwą aplikację.

Możecie mi podesłać jakieś poradniki na YouTube itp, jestem w stanie zakupić jakieś lekcje w internecie jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Pozdrawiam.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalista
Opublikowano

Uważaj na te wszystkie strony z kursami typu codeacademy. Kiedyś kupiłem tam kurs i co się okazało, że jest lekko przestarzały.

Przede wszystkim zacznijmy od tego, co chcesz później robić, z jakiego typu zadaniami chcesz się mierzyć. Mogą to być strony WWW, aplikacje desktopowe czy serwerowe. Jest tego masa. Różne języki sprawdzają się w różnych programach.

Akurat Python jest o tyle fajny, że jest prosty do nauki i można go zastosować praktycznie wszędzie.

Co do kursów to szukaj po YouTube, na stacku. Zadaj sobie program do zrobienia, zrealizuj go i ulepszaj, dodawaj nowe rzeczy itd.

Opublikowano
1 godzinę temu, PGS napisał:

Uważaj na te wszystkie strony z kursami typu codeacademy. Kiedyś kupiłem tam kurs i co się okazało, że jest lekko przestarzały.

Przede wszystkim zacznijmy od tego, co chcesz później robić, z jakiego typu zadaniami chcesz się mierzyć. Mogą to być strony WWW, aplikacje desktopowe czy serwerowe. Jest tego masa. Różne języki sprawdzają się w różnych programach.

Akurat Python jest o tyle fajny, że jest prosty do nauki i można go zastosować praktycznie wszędzie.

Co do kursów to szukaj po YouTube, na stacku. Zadaj sobie program do zrobienia, zrealizuj go i ulepszaj, dodawaj nowe rzeczy itd.

A polecisz mi coś od siebie, od czego zacząć? Mogą to być kursy po angielsku, w sumie to ciekawi mnie tworzenie stron internetowych albo gier. Ale chciałbym spróbować co mnie zaciekawi.

Opublikowano
7 godzin temu, PGS napisał:

Ja mu poleciłem tylko darmową opcję, więc na spokojnie. 

Ponadto, webdevowa cześć CA jest w miarę aktualna (może poza Angularem i tym mocno podstawowym JS).

Non omnis moriar.

Opublikowano

Jako swój pierwszy język wybierasz coś popularniejszego typu python, java, C#, C++, żeby były to języki w których nie będzie problemu, abyś znalazł rozwiązanie swojego problemu. Ważne jest, aby twój pierwszy kurs był jak najbardziej ustawiony pod praktykę, żebyś nie stracił zapału na wstępie samą teorią. Jeżeli zdecydujesz się na język to na reddicie w learn{tu_wstaw_nazwe_jezyka} w sidebarze masz polecane kursy, każdy z nich to będzie dobry wybór. Systematycznie, dziennie max do 3-4h, żebyś nam się nie wypalił po paru dniach. Jak już się w to wkręcisz to będziesz wiedział co robić dalej. 

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Z takim podejściem to nigdy się nie nauczysz, trzeba MYŚLEĆ, a marnotrawstwem czasu jest pisanie takich bezsensownych postów na forach internetowych...

Opublikowano

Przede wszystkim, postawmy sprawę jasno - bez angielskiego ani rusz. Polskich kursów jest jak na lekarstwo, a i ich jakość w większości jest wątpliwa ( w porównaniu do zagranicznych). Poza tym, 90% dokumentacji jest pisana po angielsku.

Na start polecam https://www.codecademy.com/learn - interaktywne, nawet fajnie tłumaczy, darmowe. Żeby liznąć programowania wystarczy - jak się wkręcisz, możesz zacząć płatne kursy, certyfikowane. Co do języków, osobiście jestem podejścia, żeby zaczynać od skryptowych (JavaScript, Python), a wraz z poszerzaniem naszej wiedzy teoretycznej, wejść w języki niższego poziomu. 

Pamiętaj jednak, że nauka programowania nie polega na nauce języka ( tego można się nauczyć w kilka godzin z dokumentacji; często nawet praca będzie tego od Ciebie wymagała), ale na zrozumieniu technik, metod, sposobu działania programów komputerowych -  rżnij algorytmikę (polecam np. https://www.codewars.com/ ), jeżeli napiszesz jakiś algorytm w Javie, to automatycznie powinieneś umieć, po krótkiej nauce składni, napisać go w C++ czy Pythonie.

Non omnis moriar.

Specjalista
Opublikowano

Kursy po angielsku to bardzo dobra sprawa. Uczą przy okazji języka bardziej technicznego, przydatnego podczas pracy zawodowej i pisaniu dokumentacji (warto się nauczyć zawczasu).

Jeśli chodzi o strony internetowe, to od razu nasuwa się język PHP. Tutaj jest fajnie opisane jak z nim zacząć -> https://medium.com/@abhi.eduonix/10-resources-to-learn-php-7-629020008e5a

Dodatkowo pamiętaj, że dostępne są jeszcze frameworki, takie jak Laravel, Symphony czy inne...

Jeśli chodzi o gry komputerowe, to warto rozejrzeć się za C++, a bardziej już za jego rozwinięciem C#.

Pamiętaj jednak, że warto nauczyć się jednego języka dobrze a dopiero zacząć uczyć się kolejnego. Nie wszystko na raz.

Opublikowano
3 godziny temu, PGS napisał:

Kursy po angielsku to bardzo dobra sprawa. Uczą przy okazji języka bardziej technicznego, przydatnego podczas pracy zawodowej i pisaniu dokumentacji (warto się nauczyć zawczasu).

Jeśli chodzi o strony internetowe, to od razu nasuwa się język PHP. Tutaj jest fajnie opisane jak z nim zacząć -> https://medium.com/@abhi.eduonix/10-resources-to-learn-php-7-629020008e5a

Dodatkowo pamiętaj, że dostępne są jeszcze frameworki, takie jak Laravel, Symphony czy inne...

Jeśli chodzi o gry komputerowe, to warto rozejrzeć się za C++, a bardziej już za jego rozwinięciem C#.

Pamiętaj jednak, że warto nauczyć się jednego języka dobrze a dopiero zacząć uczyć się kolejnego. Nie wszystko na raz.

A mogę prosić o jakiś poradnik z YouTuba po angielsku może pierw od tworzenia stron internetowych?

Opublikowano

Zacznij od kursu C++ Mirosława Zelenta na YouTube, jednocześnie robiąc przykłady i podglądając manuala do języka (wpisz sobie Manual C++ w google). Potem znajdź sobie biblioteki do pisania tego co chcesz, jeśli aplikacje to WinAPI powinno Ci wystarczyć. Jak chcesz się zająć webdeveloperką to nie zaczynaj od php czy js'a tylko zajmij się najpierw html + css. Język PHP czerpie dużo z C++ więc jak sie nauczysz chociażby podstaw C++ będzie łatwiej Ci uczyć się innych języków, z wyjątkiem może javy, bo to jest już taka większa obiektówka jak ja na to mówię. Później postaram Ci się wrzucić linki, których nikt jeszcze nie wrzucił widzę.

Specjalista
Opublikowano
6 godzin temu, LockyDay napisał:

Zacznij od kursu C++ Mirosława Zelenta na YouTube, jednocześnie robiąc przykłady i podglądając manuala do języka (wpisz sobie Manual C++ w google). Potem znajdź sobie biblioteki do pisania tego co chcesz, jeśli aplikacje to WinAPI powinno Ci wystarczyć. Jak chcesz się zająć webdeveloperką to nie zaczynaj od php czy js'a tylko zajmij się najpierw html + css. Język PHP czerpie dużo z C++ więc jak sie nauczysz chociażby podstaw C++ będzie łatwiej Ci uczyć się innych języków, z wyjątkiem może javy, bo to jest już taka większa obiektówka jak ja na to mówię. Później postaram Ci się wrzucić linki, których nikt jeszcze nie wrzucił widzę.

Przestańcie wmawiać ludziom, że trzeba zaczynać programowanie od C++. Myślałem, że już dawno się to skończyło. I do tego jeszcze kurs MZ, który sam go potrzebuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...