Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia po których jest dobra praca?

ShastaMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na jakie wg was studia opłaca się isc ? Nie patrząc na "moje/wasze" zainteresowania.

Byłem na wydziale informatyki, ale nie dalem sobie rady ;/ Się zastanawiam czy jeszcze raz nie spróbowac tylko na jakims innym kierunku. Cos po czym jest dobra praca i nie ma tam aż tak matematyki.

Polinistyka raczej mnie nie interesuje.

ie068n.jpg
Opublikowano

Pierdziel studia, jak chcesz to mogę Ci pomóc zainwestować kilka stówek. Właśnie pakuję paczkę w Chinach, mogę Ci coś ściągnąć ciekawego po kosztach na czym łatwo zarobić typu okulary na lato czy nawet Iphone. Stopa zysku to około 40%.

A co do studiów to ja skończyłem inżynierkę z logistyki. Fajny kierunek, połapałem dużo kontaków, wiem co się z czym je, ale jest tam dużo matmy, projektowania, fizyki czy nawet budowy maszyn. 

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano
3 godziny temu, Jamajkas napisał:

Pierdziel studia, jak chcesz to mogę Ci pomóc zainwestować kilka stówek. Właśnie pakuję paczkę w Chinach, mogę Ci coś ściągnąć ciekawego po kosztach na czym łatwo zarobić typu okulary na lato czy nawet Iphone. Stopa zysku to około 40%.

A co do studiów to ja skończyłem inżynierkę z logistyki. Fajny kierunek, połapałem dużo kontaków, wiem co się z czym je, ale jest tam dużo matmy, projektowania, fizyki czy nawet budowy maszyn. 

Ile inwestycji w iphone? wyślij pw jeśli nie chcesz tutaj odpowiadać.

Opublikowano
5 godzin temu, blacha212 napisał:

Masz coś z głową? 

Tak mam depresje. Chłopak mnie zostawił 4 lata temu i odbiło to się na mojej psychice. Po co pytasz ? To nie ma nic wspólnego z tematem.

ie068n.jpg
Opublikowano
13 godzin temu, blacha212 napisał:

Masz coś z głową? 

podobno "nie wiem czy to prawda" jeśli ktoś chce być informatykiem to musi znać dobrze matematyke, może tego zabrakło u kolegi jeszcze wyżej. Także nie oceniaj, królu złoty.

Opublikowano

Moja recepta jest prosta: studia tylko do zawodów regulowanych prawnie.

Studia żeby zostać:
Programistą - olać
Prawnikiem - tak
Lekarzem - tak
Pisarzem - niekoniecznie

Dnia 4/25/2018 o 11:24, Astern napisał:

podobno "nie wiem czy to prawda" jeśli ktoś chce być informatykiem to musi znać dobrze matematyke, może tego zabrakło u kolegi jeszcze wyżej. Także nie oceniaj, królu złoty.

"Informatyk" to pojęcie zbyt ogólne żeby wyciągać takie wnioski. Żeby pisać np. aplikacje internetowe trygonometria czy liczenie całek się nie przyda. 

Ogólnie znajdź sobie co chciałbyś robić, a potem dobieraj do tego indywidualnie drogę życiową, nie na odwrót.

Opublikowano

Ostatnio Psychologia jest mocno na Topie, z racji zapotrzebowania ogromnego na rynku pracy. Mimo iż teraz jeszcze tego nie widać to w ciągu najbliższych 5-ciu lat będzie to mocno widoczne, gdyż już teraz ludzie nie radzą sobie sami ze swoimi emocjami. Jeżeli nie chcesz matematyki to Psychologia, gdzie miałbyś tylko statystykę i to przez semestr lub dwa, a następnie ew. w badaniach, nie byłaby złym wyborem. Niemniej jednak na psychologię idą ludzi, którzy sami nie są do końca normalni :p (wiem po sobie), poza Psychologią, jeżeli odpada kierunek stricte ścisły to jak napisał kolega up ^ coś bym próbował w Aktorstwie ew. dziennikarstwie.

Opublikowano
27 minut temu, Swatovsky napisał:

Ostatnio Psychologia jest mocno na Topie, z racji zapotrzebowania ogromnego na rynku pracy. Mimo iż teraz jeszcze tego nie widać to w ciągu najbliższych 5-ciu lat będzie to mocno widoczne, gdyż już teraz ludzie nie radzą sobie sami ze swoimi emocjami. Jeżeli nie chcesz matematyki to Psychologia, gdzie miałbyś tylko statystykę i to przez semestr lub dwa, a następnie ew. w badaniach, nie byłaby złym wyborem. Niemniej jednak na psychologię idą ludzi, którzy sami nie są do końca normalni :p (wiem po sobie), poza Psychologią, jeżeli odpada kierunek stricte ścisły to jak napisał kolega up ^ coś bym próbował w Aktorstwie ew. dziennikarstwie.

Zapotrzebowania na rynku? Ty tak na poważnie? Psychologia jest na topie, bo idzie tam sporo osób, bo uważają, że będzie to ciekawy kierunek. Mimo iż nie są to skomplikowane studia, progi są mocno zawyżone, bo mnóstwo ludzi się tam pcha. Oczywiście więcej niż jest potrzeba. Problemy z emocjami? Chyba nie myślisz, że pierwsze co zrobią te osoby to pójdą do osoby po psychologii?

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Owszem, zapotrzebowanie na rynku jest mimo iż jak mówiłem nadal tego nie widać. Zgodzę się, że idzie sporo osób przez co progi są zawyżone. Odnośnie tego czy są skomplikowane czy nie są, sama podstawka nie jest skomplikowana, ale to co robisz w swoim zakresie o ile chcesz coś robić już jest. Jeżeli idziesz na te studia i robisz tylko to co jest narzucone odgórnie, to faktycznie nie ma czego szukać u takiej osoby po ukończeniu. Liczy się wkład, który sam z siebie podejmiesz mając odpowiednie narzędzia. Owszem nie myślę tak, niemniej wytoczyłem opinię na podstawie otoczenia, w którym bytuje. Bądź co bądź mam styczność z wieloma osobami, które nie są w stanie sobie same poradzić; mają do dyspozycji wiele możliwości, ale nadal nic z tym nie robią, gdyż psycholog w większości nadal uważany jest za zło i dziwaczność bo przecież kto normalny chodzi do psychologa :3? 

Jestem zdania, że na 110 osób na roku Psychologii, nadających się do pracy w tym zawodzie, mających predyspozycje czy też wewnętrzne pobudki, nadaje się max. 10% czyli 11 osób w tym wypadku.

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...