Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Lokalny VPS

Miilord1337

Pytanie

Opublikowano

Sprawa jest taka: chciałbym zrobić u siebie na komputerze taki serwer "VPS". Powiedzmy na Virtualbox'ie miałbym odpalonego Linuxa i chciałbym jakoś z poziomu Windowsa używać. Po co mi takie coś? Chcę się trochę pobawić, ale nie chce kupować VPS'a. 

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalista
Opublikowano

Da się tak bez problemu. Jedynie co potrzebujesz zainstalować swoją ulubioną dystrybucję Linux'a (polecam Debiana) wraz z serwerem SSH. 

Untitled.png

Tak jak na obrazku widać potrzebujesz w ustawieniach zmienić rodzaj karty sieciowej na mostkowaną. Pozwoli to maszynie połączyć się bezpośrednio do twojego routera. Co będzie skutkować, że serwer Linux będzie dostępny w twojej lokalnej sieci. Wtedy albo sam przydzielisz mu adres, albo zrobi to usługa DHCP, o ile masz ją skonfigurowaną na ruterze.

To tak naprawdę tyle. Jeśli będziesz mieć problemy, śmiało pisz.

Opublikowano

Postaw na VBoxie Linuxa i używaj? Właściwie do tego to się sprowadza. Możesz dodatkowo włączyć foldery współdzielone, tryb pełnoekranowy w VBoxie i po Windowsie nie ma śladu ;) .

Non omnis moriar.

Opublikowano
7 minut temu, maxaz napisał:

Postaw na VBoxie Linuxa i używaj? Właściwie do tego to się sprowadza. Możesz dodatkowo włączyć foldery współdzielone, tryb pełnoekranowy w VBoxie i po Windowsie nie ma śladu ;) .

No właśnie tak chciałem zrobić, ale to mi nie da tego efektu, który chcę otrzymać :c

Chcę z poziomu Windowsa, przez putty używać tego linux'a.

Opublikowano

Nie lepiej już kupić jakiegoś najtańszego KVM'a? W tych czasach vps'y są naprawdę tanie.

Wdaje mi się że nie ma możliwości byś mógł korzystać z tego linux'a przez putty a nawet jeżeli się da to nie jest to warte zachodu i lepiej zainwestować w taniego KVM'a.

Opublikowano
22 godziny temu, Polak3332 napisał:

Nie lepiej już kupić jakiegoś najtańszego KVM'a? W tych czasach vps'y są naprawdę tanie.

Wdaje mi się że nie ma możliwości byś mógł korzystać z tego linux'a przez putty a nawet jeżeli się da to nie jest to warte zachodu i lepiej zainwestować w taniego KVM'a.

Ziomek jak to sie nie da? Jakiego zachodu? Wirtualna maszyna z dostępem do routera, zainstalowany na nim serwer SSH i gotowe. Ależ mi zachód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...