Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duże zużycie pamięci fizycznej a małe procesora

Patryk182001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie co zrobić, gdy podczas gry zużycie pamięci fizycznej wynosi często ponad 70% przy czym zużycie procesora nie przekracza 10%. Sprawdzałem jakie programy i aplikacje mam aktywne, ale przy posiadaniu 8GB pamięci RAM wątpię aby te aplikacje aż tak bardzo były w stanie obciążyć pamięć fizyczną. Wyłączyłem również opcje uruchamiania się programów niepotrzebnych podczas startu komputera. Podczas pisania tego posta zużycie pamięci fizycznej wynosi 40% a procesora po uruchomieniu menadżera zadań z 20% spada do 0%.

Opublikowano

Szczególnie przeglądarka, która potrafi zjeść 1-1.5 GB RAM. Do tego system jak ma możliwość to zabiera sumarycznie między 2.5, a 3GB RAM dla siebie (rozbite na swoje procesy itd.). U mnie przeglądarka, spotify i system wykorzystują ~50% RAMu. Rozszerzyłbyś do 16 GB to pewnie jeszcze odrobinę więcej by dla siebie wziął. Zmniejszyłbyś do 4 GB brałby 1-1.5 GB. Nie rozumiem czym się przejmujesz skoro obstawiam, że oprócz cyfr w menedżerze zadań nie odczuwasz tego w jakikolwiek sposób.

Opublikowano

System ilu bitowy  ? Domyślam się że jestes swieżo po formacie i masz 32bit zainstaowane . 32bit rezerwuje bardzo dużą ilość ram . Format i instaluj 64bity. 

BUM

Opublikowano
12 godzin temu, mkkmarcin napisał:

System ilu bitowy  ? Domyślam się że jestes swieżo po formacie i masz 32bit zainstaowane . 32bit rezerwuje bardzo dużą ilość ram . Format i instaluj 64bity. 

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zajebiście, że pytasz ilu bitowy system, ale żeby wpaść na to żeby spytać o procesor to już nie xd. Zacznijmy od tego, że jakby miał 32bit to by nie widział 8GB ramu, bo 32-bit obsłuży max 4 z haczykiem lub 3.5 (?), nie pamiętam dokładnej wartości, bo mi to do szczęścia ostatnio potrzebne nie było. 

Zobacz zużycie zasobów w sytuacji, w której występuje problem, a nie szukaj go tam, gdzie go nie ma. Spotify u mnie lubi czasem odwalić i podbić zużycie CPU i RAM, najczęściej chyba robi to kiedy zaczyna się aktualizować, ale pewności nie mam, po restarcie się ogarnia.

Opublikowano
Dnia 11.04.2018 o 07:50, Wolen napisał:

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zajebiście, że pytasz ilu bitowy system, ale żeby wpaść na to żeby spytać o procesor to już nie xd. Zacznijmy od tego, że jakby miał 32bit to by nie widział 8GB ramu, bo 32-bit obsłuży max 4 z haczykiem lub 3.5 (?), nie pamiętam dokładnej wartości, bo mi to do szczęścia ostatnio potrzebne nie było. 

Zobacz zużycie zasobów w sytuacji, w której występuje problem, a nie szukaj go tam, gdzie go nie ma. Spotify u mnie lubi czasem odwalić i podbić zużycie CPU i RAM, najczęściej chyba robi to kiedy zaczyna się aktualizować, ale pewności nie mam, po restarcie się ogarnia.

Wytłumacz mi kolego do czego mi znać jaki procesor ?Nie ma tu akurat to żadnej różnicy jaki procesor.... Nie rozumiem tego w żaden sposób . Jak chcesz nabijać posty to idź na inne tematy . Nigdy nie spotkałem się z tym aby na 32bit nie widział ram . Mialem 32bit zainstalowane i pokazywał system tyle samo ile miałem w kościach . No chyba że używałeś jakiego darmowego programu który nie wykrywał Ci wszystkiego xD

Dnia 11.04.2018 o 16:24, Patryk182001 napisał:

Mam 64 bit a procesor i7 870

Teraz wiemy ilu bitowy masz system . Pobierz MemTest i wstaw logi. Jeśli wywali błąd lub błędy dalej nie testuj . Nie ma sensu gdyż będzie wiadomo że to wina którejs z kości ram. Jeśli masz 2 banki to jeden wyciągnij i rób kolejny test . Będzie wiadomo wtedy która kość uwalona.

BUM

Opublikowano

Ty tak poważnie czy jaja sobie robisz xd?

Procesor ma dużo do znaczenia, bo 32-bit procesor obsłuży tylko x86, a 64 zarówno x86 i x64. 

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-hardware/maximum-ram-for-windows-7-32-bit/4286bbfa-6851-e011-8dfc-68b599b31bf5?auth=1

Jak możesz wyczytać (o ile potrafisz angielski) 32-bitowy system potrafi zaadresować maksymalnie 4gb RAM. 

Generalnie kolejny koleś znikąd w tym dziale, który bawi się w szamana "bo on miał, on widział, on wie lepiej". Co więcej, edycja systemu też wpływa na maksymalną ilość RAM, którą może obsłużyć, ale tak świetnej klasy informatyk na pewno o tym wie, co nie?

Cytat

No chyba że używałeś jakiego darmowego programu który nie wykrywał Ci wszystkiego xD

Zajebista nazwa na "menedżer zadań". Chyba, że Ty jesteś takiej klasy informatykiem, że potrzebujesz dodatkowego programu do sprawdzenia ile RAM wykrywa system.

Generalnie nie wiem po co diagnozować RAM. Twierdzisz, że widzi 8, ale co 3/4 jednego ramu działa, a 1/4 nie? Skoro problem pojawia się po włączeniu spotify i gry jednocześnie to bankowo jest problem z RAM xddddddddd. Mów mi więcej. Skończ pajacować i idź się doucz, serio xd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...