Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zakładanie własnego bloga

Castio™

Pytanie

Opublikowano

Witam. Kumpel poprosił mnie o założenie dla niego bloga. 

Nie wiem jaki silnik wybrać, nie chce żeby to był szajs. 

Myślałem wcześniej o IPS + Blog ale kosztuje to 170$ więc troche dużo.

Ogólnie robię czasami strony internetowe i poszukuję własnego hostingu. 

To znaczy takiego na którym będe mógł postawić pare stron, np moją, kumpla i 100 innych. 

Polecicie jakiś silnik na bloga i hosting dedykowany?

1389306494-U1084641.png

By Me.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ups... wie  co mowi.

W sprawie hostingu pod strony wez vps od ovh, na nim odpal apache/nginxa i dzialaj ze stronami. Jezeli z kolei chodzi o silnik pod bloga, bedzie to na pewno wordpress, elastyczny, daje sporo mozliwosci rozbudowy przez autorskie skrypty, nie mowiac juz o masie gotowych template-ow.

= SygnaturA =

Made by... ME. 

Opublikowano
7 godzin temu, Ups... napisał:

Nie wiem dlaczego chcesz wykorzystywać IPS do postawienia marnego bloga? Marnujesz jego potencjał.

Masz w internecie masę darmowych cmsów, które możesz wykorzystać do postawienia bloga: Wordpress, LekkiCMS (Batflat), Joomla.

Co do hostingu to zależy. Prostego bloga postawisz na praktycznie każdym hostingu oferowanym na naszym rynku. Natomiast jeśli potrzebujesz czegoś na czym postawisz i utrzymasz kilka mniejszych stron + jakieś tam twoje projekty polecam Ci zastanowić się nad samodzielną administracją i zakupem jakiegoś VPSa.

IPSa uwielbiam, dlatego chciałem postawić na nim bloga. 

Czy na takiego małego bloga może nadal by się nulled i nie byłoby przypału ?

Co do hostingu to polecisz jakieś VPS ?

1389306494-U1084641.png

By Me.

Opublikowano
2 godziny temu, Castio™ napisał:

IPSa uwielbiam, dlatego chciałem postawić na nim bloga. 

Czy na takiego małego bloga może nadal by się nulled i nie byłoby przypału ?

Co do hostingu to polecisz jakieś VPS ?

Forum nie wspiera piractwa, także tutaj na temat nullów wypowiadać się nie będę

Co do VPS to zależnie od twoich wymagań i budżetu celowałbym w ovh lub lvlup (reseller ovh). Ewentualnie zastanów się nad kimsufi (również ovh) bo tam za kilkanaście euro dostaniesz już dedyka. Ale tak jak mówię wszystko zależy od twoich potrzeb, nie wiem ile i jakiego typu strony chcesz na tym hostować... No i co poza tym?

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Nie wiem dlaczego chcesz wykorzystywać IPS do postawienia marnego bloga? Marnujesz jego potencjał.

Masz w internecie masę darmowych cmsów, które możesz wykorzystać do postawienia bloga: Wordpress, LekkiCMS (Batflat), Joomla.

Co do hostingu to zależy. Prostego bloga postawisz na praktycznie każdym hostingu oferowanym na naszym rynku. Natomiast jeśli potrzebujesz czegoś na czym postawisz i utrzymasz kilka mniejszych stron + jakieś tam twoje projekty polecam Ci zastanowić się nad samodzielną administracją i zakupem jakiegoś VPSa.

74f31dbf1675f.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...