Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Unity multiplayer

redpoland

Pytanie

Opublikowano

Wita tworze gre mmorpg i potrzebuje jakiegos skryptu / hostingu itp na serwer 24/7 bo u mnie jest narazie ze serwer dziala tylko jezeli odpale clienta a chce zeby byl caly czas odpalony nawet bez zadnych graczy. Czy daloby sie takie cos zrobic? Prosze o pomoc

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@redpoland Możesz wybudować swoją grę z kodem który będzie obsługiwał np. Unity Networking (UNet) oczywiście dla klienta inne zachowanie, a dla serwera inne, w opcjach budowy projektu zaznaczasz dodatkowo (Headless), aby wybudować serwer bez "modułu od renderowania grafiki" ponieważ nie potrzebne jest ci to na serwerze konsolowym. Kupujesz jakiegoś VPS'a np. na OVH za 13zł na start jak będziesz miał stałych graczy i braknie zasobów to zakupisz sobie lepszy. Instalujesz wymagane biblioteki itd. Wgrywasz serwer i odpalasz.

Tutaj jest szczegółowiej opisane: http://noobtuts.com/unity/unet-server-hosting

Opublikowano

imho, jeśi robisz grę mmorpg, to potrzebujesz customowego rozwiązania ze względu na performance. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...