Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Omówienie podstaw tworzenia pluginów

PalaTime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :12_slight_smile:.

Ostatnio czytając posty pod pewnym tematem zauważyłem że ludzie potrafią się kłócić o takie błahostki jak na przykład czy jak robimy 

public static NazwaPluginu plugin;

to trzeba to ładować przy onLoad()

@Override
public void onLoad() {
	plugin = this;
}

czy onEnable()

@Override
public void onEnable() {
	plugin = this;
}

Wiec chciałbym aby ten temat był zbiorem takich właśnie błahostek lecz chce aby każdy napisał swoje sugestie/przemyślenia co/dlaczego lepiej jest robić tak, a nie inaczej.

W ten sposób może osoby zaczynające pisać jakiekolwiek pluginy nie będą popełniać podstawowych błędów.

Jeżeli możecie zamieszczajcie też linki do ważnych stron dla osób które zaczynają ja postaram się je tu wszystkie podać.

@AdamGrzegorz @kamcio96 @MCWnuq @TheMajster @mikigal @de76 @Xierip

CWeKkdQ.png

Opublikowano

Wszystko zależy co masz w onLoad() czy onEnable(). Jak masz coś co wykorzystuje instancji klasy głównej w onLoad, no to najlogiczniejsze jest ustawiać właśnie tam. Poza tym nie ma to żadnego znaczenia, po prostu kwestia czy zrobi się przy ładowaniu pluginów, czy ich włączaniu. 

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

offtopic ale napisze. Jest jakas osoba zajmujaca sie programowaniem ktora bylaby w stanie mnie nauczyc czegos, od podstaw na dobrych przykladach oraz dawac jakies przykladowe zadania? Bardzo bym chcial anuczyc sie pisac pl, ale poprostu nie umiem sie za to zabrac :p

Opublikowano
10 godzin temu, IkjovskYY napisał:

offtopic ale napisze. Jest jakas osoba zajmujaca sie programowaniem ktora bylaby w stanie mnie nauczyc czegos, od podstaw na dobrych przykladach oraz dawac jakies przykladowe zadania? Bardzo bym chcial anuczyc sie pisac pl, ale poprostu nie umiem sie za to zabrac :p

Za dobrą stawkę na godzinę jestem w stanie to zrobić, pisz pw.

Już wielu wybiłem od dna, @Looken może potwierdzić :D Mam najlepsze przykłady z rzeczami codziennego użytku do objaśniania niektórych pojęć javy.

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Cieszy mnie inicjatywa, ale temat zbiorczy jest zbędny na takiego typu rzeczy. Jeśli chcesz trochę popisać głębiej o tworzeniu pluginów to powinieneś stworzyć poradnik :)

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...