Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Platforma dla twórców gier i graczy.

DaltooN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Pragnę wam zaprezentować efekt mojej prawie rocznej pracy. Jest to aplikacja internetowa, która umożliwia developerom darmowe zamieszczanie swoich gier i promowanie ich nieodpłatnie w serwisie. Nie jest to jednak aplikacja, przeznaczona wyłącznie dla twórców gier, ponieważ gracze również znajdą tutaj coś dla siebie. Aplikacja wystartowała niedawno, w związku z czym nie ma w niej zbyt wiele ofert.

Cytat

Ale zaraz zaraz... jakie oferty? jaka aplikacja? Czy Ty chcesz nędzny robaku dorównać Steamowi?

TAK! Wiem! Nie ukrywam że serwis jest niesamowicie podobny do Steama, lecz nie tworzył bym go, gdybym nie miał określonego celu, ale od początku... Jakiś czas temu ukończyłem swoją grę i chciałem ją osadzić gdzieś w sieci, by każdy mógł ją zobaczyć, zagrać i ocenić. Niestety, jedynym takim miejscem był Steam. I teraz w głowach wielu z was rodzi się pytanie: "To co za problem dodać tą grę na Steama, ustawić cenę 30$ za sztuke i zostać bogatą świnią, a następnie uciec na Kamczatke z pieniędzmi fanów?". A no jest to dość wielki problem, ponieważ taki zwykły, prosty indyk jakim byłem ja, nie mógł sobie pozwolić na wywalenie chyba około 300 zł, na sam proces weryfikacyjny Steama, gdyż nie było mnie na to stać. Poza tym problem był w prawie podatkowym, ponieważ Steam jest Amerykański, to amerykańskie prawo podatkowe tam obowiązuje, trzeba składać tyle papierów, że cały plik tych karteczek starczyłby na ogrzanie całej polskiej wioski przez rok. W tym celu napisałem tą aplikacje, by polscy twórcy niezależni, nie musieli składać żadnych papierów, skanów dowodów, płacić kasy itd. Po prostu prześlij zgłoszenie z nazwą, opisem i kilkoma fotkami gry, poczekaj na weryfikacje i zacznij chwalić się swoim arcydziełem.

Poza tym wszystkim, to projekt rozwijałem dla nauki PHP. Ucząc się tego języka, rozwijałem swój projekt i tak oto doszedłem do tego momentu, gdy mogę się nim podzielić z wami. Zależy mi na feedback'u z waszej strony, lecz nie pokroju "To kalka Steama i pakuj się nara", tylko co można by poprawić. Poszukuję również osoby, która zna się trochę na tworzeniu stron i chciałaby wraz ze mną tworzyć ten serwis (kontakt w tej sprawie na PW).

Najciekawsze funkcje serwisu i jego zalety:

• W pełni darmowa możliwość rejestracji i przesłania zgłoszenia ze swoją grą, bez żadnych papierów, skanów, niczego.
  • Możliwość dodania produktów w wersji "Wczesnego dostępu", co umożliwia nawiązanie relacji między twórcą a graczami poprzez przesyłanie swoich spostrzeżeń na temat produktu lub zgłaszanie bugów, przez specjalnie przygotowany system zgłaszania w serwisie.
  • Dedykowany panel zarządzania swoim projektem.
  • Darmowe promowanie gry, poprzez zdobywanie coraz lepszych ocen i recenzji przez społeczność serwisu IndieStash.

Plany na przyszłość:

W planach jest uruchomienie systemu sprzedaży gier przez twórców, za pośrednictwem serwisu. System taki jest już napisany i przygotowany do uruchomienia, lecz zostanie on włączony dopiero w momencie, gdy w serwisie pojawi się więcej ofert i użytkowników. Chcę by ten serwis jak najbardziej sprzyjał polskiej scenie game dev'u. To serwis dla indyków od indyka :D

Linki:

https://indiestash.pl/ - Strona główna serwisu.

https://indiestash.pl/for-developers.php - Strona dla twórców gier niezależnych.

Opublikowano

Powiem tak:

Jeżeli chodzi o samą inicjatywę - to czemu nie? Każdy z nas zdaje sobie sprawę z poziomu steama i każdy wie jak bardzo zasyfionym jest miejscem. Natomiast kilka rad odnośnie twojego pomysłu. 

1. Przede wszystkim sam serwis wymaga sporego dopracowania, ale szczegóły wyślę Ci już na pw.

2. Bez reklamy serwis nie ma szans zaistnieć - i nie mówię tu o jakieś reklamie na FB czy wymianie banerów, tylko o sporej kampanii, która będzie na pewno wymagała sporych nakładów finansowych.

3. Jeżeli faktycznie myślisz o tym projekcie "na poważnie" to poza reklamą, musisz się tez liczyć z innymi kosztami - lepszego hostingu, normalnego certyfikatu SSL (nie mówię, że certbot jest zły natomiast jezeli grę wchodziły by jakiekolwiek pieniądze to wypadało by mieć gwarancje finansowe wystawców) oraz wieloma innymi kosztami.

4. Jeśli platforma będzie umożliwiała również sprzedaż gier, to niezbędna będzie rejestracja firmy (nawet jednoosobowa działalność to spory koszt i wiele formalności - mówię głównie o ZUSie i Vacie) z czym na pewno nie poradzisz sobie sam (mówię o VAT), tak samo nie pozbędziesz się wszystkich formalności związanych z weryfikacją producentów gier. 

5. Jak sam na pewno dobrze wiesz, nie poradzisz sobie z tym sam, niezbędne będą osoby do pomocy, a tych za dużo nie znajdziesz, jeżeli nie zaoferujesz żadnego wynagrodzenia finansowego - i nie mówię tu o "przyszłych zyskach" tylko o realnej gotówce. 

Więc ogólnie podsumowując - nie chce Cię zniechęcać, natomiast to wszystko nie jest takie proste jak mogło Ci się wydawać, a już na pewno nie bez kosztowe. Oczywiście życzę Ci powodzenia i kontaktuje się z tobą na PW w sprawie błędów na stronie. 

Opublikowano

@carbonx Dzięki za odpowiedź! Od początku miałem świadomość, że mogą być kłopoty ze sprawami podatkowymi i miałem świadomość że potrzebna będzie firma, do tego celu jestem wstępnie przygotowany. Co do nakładów finansowych na kampanie, nie chcę też budzić wrażenia, że za tym całym projektem stoi corpo, które będzie nadzorować to wszystko. Spróbuję dotrzeć do odbiorców jakoś inaczej. Nie wiem jak, może jakoś się uda, czas pokaże :) Co do samego serwisu, tak wygląd jest bardzo prototypowy, jednakże będę ciągle starać się go ulepszać.

Opublikowano

Jak na rok pracy, to projekt można powiedzieć jest w powijakach :D
Idea aplikacji bardzo fajna. Ale idea/pomysł to 5% sukcesu ;) Szukasz osoby do współpracy mówisz? Hmm... Może nie jestem ekspertem od stron internetowych, a tym bardziej w PHP, ale coś tam kiedyś się tworzyło ;) Tak się składa, że mam teraz sporo wolnego czasu. Znasz mnie troszkę, wiesz co potrafię, a czym się brzydzę :p Jeśli jesteś zainteresowany współpracą, to pisz śmiało. Nawet na FB ;) Steam jest fajny, ale nie we wszystkich aspektach ;(

Opublikowano

No fakt, strona wygląda bardzo "prototypowo", lecz mam już parę pomysłów jak ją doprowadzić do ładu.

Co do współpracy, zapewne dostałeś już wiadomość na fb ;)

Opublikowano

strona troszkę sztywna lecz od czegoś trzeba zacząć, no powodzenia w rozwijaniu serwisu

5597614610945701113729.jpeg

hit-games.eu Portal o grach mmo i nie tylko

Opublikowano

Pracujemy już nad znacznie lepszym designem strony, a w dodatku responsywnym :) Dziękujemy za informacje i słowa wsparcia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...