Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Debian 9 i php7 - jak zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam VPS na pewnym hostingu. Mają oni tylko Debiana 9, a ja potrzebuję Debiana 7. Potrzebuję tego ze względu na bota i mysql, które jest na php5.

Czy można odinstalować 9 i zainstalować 7 oraz jak?

Opublikowano
11 godzin temu, ɴoɴαмe napisał:

Nie prościej ci zainstalować php 5 na debianie 9?

Próbowałem, nie działa; nadal jest php7 pomimo instalacji php5

Opublikowano
2 godziny temu, KamilKosiakPL napisał:

Próbowałem, nie działa; nadal jest php7 pomimo instalacji php5

Wiesz o tym ,że musisz jeszcze 7 odinstalować/wyłączyć

fPdC8vF.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, ɴoɴαмe napisał:

Wiesz o tym ,że musisz jeszcze 7 odinstalować/wyłączyć

E: Package 'php5' has no installation candidate
E: Package 'php5-mysql' has no installation candidate

Wyłączyłem 7, przełączyłem na 5 i przy próbie instalacji mysql taki komunikat.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie zadziałał ten sposob:

apt-get install apt-transport-https lsb-release ca-certificates
wget -O /etc/apt/trusted.gpg.d/php.gpg https://packages.sury.org/php/apt.gpg
echo "deb https://packages.sury.org/php/ $(lsb_release -sc) main" > /etc/apt/sources.list.d/php.list

Pózniej update i na liscie normalnie powinien wyswietlic sie php5.6

apt-get update
apt-get install php5.6

A jezeli juz wczesniej zainstalowałes np. php7.0 lub inna wersje, to do przełączania pomiedzy aktualnie uzywanym php słuzy

update-alternatives --config php

@Edit jak by ktoś wiedział jak rozwiazac problem z zapisem np. bannera przez bot w katalogu /var/www/html to prosił bym o kontakt :D

Polecam, Szopeł.

Opublikowano
16 godzin temu, Vitamina69 napisał:

U mnie zadziałał ten sposob:

apt-get install apt-transport-https lsb-release ca-certificates
wget -O /etc/apt/trusted.gpg.d/php.gpg https://packages.sury.org/php/apt.gpg
echo "deb https://packages.sury.org/php/ $(lsb_release -sc) main" > /etc/apt/sources.list.d/php.list

Pózniej update i na liscie normalnie powinien wyswietlic sie php5.6

apt-get update
apt-get install php5.6

A jezeli juz wczesniej zainstalowałes np. php7.0 lub inna wersje, to do przełączania pomiedzy aktualnie uzywanym php słuzy

update-alternatives --config php

@Edit jak by ktoś wiedział jak rozwiazac problem z zapisem np. bannera przez bot w katalogu /var/www/html to prosił bym o kontakt :D

Z bannerem pisz. Już PHP5 mam, ale MySQL się nie chce zainstalować. 

Opublikowano
Dnia 29.12.2017 o 15:50, KamilKosiakPL napisał:

Z bannerem pisz. Już PHP5 mam, ale MySQL się nie chce zainstalować. 

Banner sie sam magicznym sposobem naprawil jak za ktoryms razem przelaczalem php meidzy 7 a 5.6
W moim przypadku MySQL instalowałem

apt-get install php5.6-mysql

I normalnie śmiga

Polecam, Szopeł.

Opublikowano
Dnia 1.01.2018 o 19:19, Vitamina69 napisał:

Banner sie sam magicznym sposobem naprawil jak za ktoryms razem przelaczalem php meidzy 7 a 5.6
W moim przypadku MySQL instalowałem

apt-get install php5.6-mysql

I normalnie śmiga

Własnie problem jest taki, że ten php5.6 nadal nie śmiga. Teraz jedyne czego chcę to pomocy przy zmianie Debiana 9 na starszy system, nie tylko debian (byle nie CentOs).

Opublikowano
Dnia 8.01.2018 o 20:35, KamilKosiakPL napisał:

Własnie problem jest taki, że ten php5.6 nadal nie śmiga. Teraz jedyne czego chcę to pomocy przy zmianie Debiana 9 na starszy system, nie tylko debian (byle nie CentOs).

No to tego juz raczej bez kontanku z firma od ktorrej masz vps'a/ dedyka nie zrobisz, w panelu na stronie powinienesc miec do wyboru opcje reinstaluj i tam zmiane dystrybucji, z tego co mi sie kojarzy to nowy ubuntu 16.xx (nie jestem pewien) tez uzywa php9

Polecam, Szopeł.

Opublikowano
Dnia 14.01.2018 o 11:45, Vitamina69 napisał:

No to tego juz raczej bez kontanku z firma od ktorrej masz vps'a/ dedyka nie zrobisz, w panelu na stronie powinienesc miec do wyboru opcje reinstaluj i tam zmiane dystrybucji, z tego co mi sie kojarzy to nowy ubuntu 16.xx (nie jestem pewien) tez uzywa php9

Na ubuntu 16.* uzywam do roznych serwisów zamiennie PHP 5.* i PHP 7.

Dnia 7.12.2017 o 19:43, KamilKosiakPL napisał:

Posiadam VPS na pewnym hostingu. Mają oni tylko Debiana 9, a ja potrzebuję Debiana 7. Potrzebuję tego ze względu na bota i mysql, które jest na php5.

Czy można odinstalować 9 i zainstalować 7 oraz jak?

Wszystko się da, ale hostingi najczęściej przygotowują szablony z systemami i możesz z nich instalować, na własną rekę jeśli tylko udostępnią możliwość instalacji z ISO. Jeśli nie ma możliwości starszego debiana -> pisz do hostingu, oni Ci tam zaradzą :)

Specjalista
Opublikowano

Mam rozumieć, że boty na działają na PHP7?

Sprawdzałeś w ogóle czy to działa? Z tego co wiem, PHP ma kompatybilność wsteczną, także wszystko powinno grać normalnie. Jeśli jest jakiś błąd to bardzo możliwe, że w konfiguracji.

Opublikowano
4 godziny temu, PGS napisał:

Mam rozumieć, że boty na działają na PHP7?

Sprawdzałeś w ogóle czy to działa? Z tego co wiem, PHP ma kompatybilność wsteczną, także wszystko powinno grać normalnie. Jeśli jest jakiś błąd to bardzo możliwe, że w konfiguracji.

zależy to od funkcji - dużo funkcji zostało "deprecated" w wersji 7.0, 7.1 i 7.2 - więc nie rzucał bym słów na wiatr bo ktoś może mieć potem niezły problem.

co do systemu - albo kontakt z firmą albo zmiana hostingu, swoją drogą mógłbyś się nim pochwalić co by prościej było :)

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Specjalista
Opublikowano

Zgadza się ale usunięte zostały przestarzałe funkcje, które i tak nie powinny zostać użyte wcześniej. Także jeśli bot jest napisany przez kogoś kto się zna, to będzie działać. Spróbuj jak u ciebie to wygląda.

Opublikowano
12 godzin temu, PGS napisał:

Zgadza się ale usunięte zostały przestarzałe funkcje, które i tak nie powinny zostać użyte wcześniej. Także jeśli bot jest napisany przez kogoś kto się zna, to będzie działać. Spróbuj jak u ciebie to wygląda.

source bans np. korzystały z funkcji które w php7.1 jeszcze działały a w 7.2 już nie i wywalała się masa błędów - dlatego o tym wspomniałem :P

pozatym - OP - jaki to bot (p.s. mysql to tak trochę nie ma nic do gadania z wersją php bo to tylko pakiet który istnieje do każdej wersji php aby mogły sie komunikować.)

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

Co do bota jest to płatny xBot.

Mój hosting jest niestety do kitu, bo nie pomagają w starszych wersjach niż debian 9, jak i nie instalują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...