Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AGENCJE MARKETINGOWE GO NIENAWIDZĄ!!! - zlikwidował marketing szeptany na mpcforum

9Jarek9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zapewne zauważyliście, ostatnio na mpcforum, szczególnie w dziale Pogaduszki nasilił się marketing szeptany, reklamujący firmy niepowiązane w żaden sposób z działalnością forum. Zaciekawiło mnie, co to za profesjonalna firma to robi. Poszukałem i znalazłem.

Nie było to trudne, bo rzuciło mi się w oczy znane wielu osobom logo:

Bez_tytu_u.png

To nie koniec, najciekawsza część przed nami.

Zajrzałem na bloga, który prowadzi agencja i znalazłem tam artykuł o marketingu szeptanym, którego najciekawsze fragmenty zacytuję.

Cytat

Bardzo często pojawiająca się sytuacja – przedsiębiorca nie ma czasu samodzielnie zająć się tym zagadnieniem, nie chce również poświęcać na niego budżetu. Zleca więc wykonanie tej formy reklamy „freelancerom”. Skutki zazwyczaj są opłakane – zatrudniona osoba najczęściej nie zaznajomi się dobrze z naszymi usługami bądź produktem, pisze bzdury, na szybko i na ilość, a połowa jej postów jest kasowana już po kilku dniach przez administratora serwisu lub oskarżona o spam. Oczywiście na szkodę marki – zarówno finansową, jak i brandingową.

Cytat

Wybór właściwego miejsca na reklamę może nastręczyć trudności nawet fachowcom – nie mówiąc o osobach, które nie znają się na pozycjonowaniu i marketingu.

Skoro agencja pisze o takich rzeczach na blogu, to z pewnością coś o tym wie. 

Cytat

Spam, to nie to samo, co dobrze prowadzony marketing szeptany. Kampanie prowadzone przez ........ to pewność, że naszą reklamą zajmą się osoby z odpowiednim doświadczeniem. 

Czego najlepszym dowodem jest reklamowanie kancelarii prawnych na mpcforum.

Oczywiście zastanawiacie się pewnie skąd ta nazwa tematu - otóż napisałem do tej agencji maila, napisałem co robią źle, zaproponowałem zapisanie się na kursy doszkalające i poprosiłem by lepiej dobierali miejsce na reklamę. Może się uda i nie będziemy już czytać tutaj dziwnych tematów.

Ta historia ma również drugie dno - z tego co zobaczyłem, firma ta ma dobre opinie w internecie, mimo takich wpadek z marketingiem szeptanym (wpisy zostały usunięte, nowych klientów brak, a klient i tak zapłacił - pewnie nawet nie jest świadomy tego gdzie jest reklamowana jego firma). Wyobraźcie sobie ile można stracić na niewłaściwym doborze firm świadczących dla nas usługi. Dobre opinie w internecie, pozorny profesjonalizm ukazany we wpisach na blogu - to wszystko może nas oszukać. Właściwie to te dobre opinie mogą być fałszywe, nic nie wiadomo. Dlatego radzę wam drodzy użytkownicy mpcforum, zachowajcie czujność, nie ufajcie wszystkiemu, bo możecie zostać oszukani.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nie oszukujmy się, potencjalni nowi klienci, którzy usłyszeli/usłyszą o kancelarii z mpcforum = 0.

Poza tym, bardzo głęboką wyobraźnię mają osoby, które tworzą te tematy, pozazdrościć ^^

Opublikowano
7 minut temu, Marchwj napisał:

Nie oszukujmy się, potencjalni nowi klienci, którzy usłyszeli/usłyszą o kancelarii z mpcforum = 0.

Tu bardziej chodzi o to, że ktoś szukający w Google opinii o danej firmie, trafi w wynikach wyszukiwania na temat z mpcforum - zobaczy opinie i być może skorzysta z usług. Niestety gdy robi się to źle i w nieodpowiednim miejscu, to w temacie pojawią się komentarze, które zepsują taką reklamę.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Całe szczęście, że moderatorzy pogaduszek stoją na straży i pilnują działu przed reklamami! Dobra robota Mireczku, teraz przynajmniej wiemy z czym walczymy.

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie określenia, ale tutaj chodzi bardziej o taki marketing, że jeżeli coś się usłyszy, to później jest to teoretycznie lepiej postrzegane. Tzn. ktoś poleca firmę X, to za np. rok jak będziemy mieli do wyboru X oraz Y to wybierzemy X ze względu na to, że mamy z nią "dobre wspomnienia".

+ za poruszenie tematu ;)

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano
34 minuty temu, kopyteczkoo napisał:

Nie pamiętam dokładnie określenia, ale tutaj chodzi bardziej o taki marketing, że jeżeli coś się usłyszy, to później jest to teoretycznie lepiej postrzegane. 

Tak działa każda reklama. Samo lepsze postrzeganie danej firmy w przyszłości raczej nie jest głównym celem reklamy, ale jest jednym z jej skutków. 

Jestem ciekaw czy mi odpiszą z tej agencji. I mam nadzieję, że trafiłem i że właśnie oni spamują na forum, ale na 99% tak. Najpierw próbowałem ich znaleźć pisząc do reklamowanych firm. Niestety tylko jedna mi odpisała, ale nie chciała podać na nich namiaru. Potem ogarnąłem, że większość z tych firm jest z Wrocławia. Ostatnio na forum reklamowała się jedna strona zajmująca się pozycjonowaniem, ale w ofercie miała też marketing szeptany, nie było na stronie nazwy firmy więc wklepałem adres siedziby firmy w Google i wyskoczyła mi pod tym adresem inna firma z tej samej branży, która jest widoczna na screenie. Udało się szczęśliwie zrobić to szybko. Podobnych firm z Wrocławia jest sporo + nie każda z nich ma wpisanych na stronie swoich klientów, więc mogło być ciężko. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Dostałem odpowiedź od agencji, z której można przeczytać prośbę, by nie identyfikować tych reklam z nimi, bo coś podobnego mógł zrobić każdy (jakaś randomowa osoba, konkurencja), chcociaż wątpię by słynna wrocławska kancelaria korzystała z usług kilku firm, tym bardziej, że tutaj są w zakładce "Zaufali nam". Do tego mpcforum zostało wpisane na czarną listę miejsc do reklamowania, więc przynajmniej ze strony tej agencji możemy mieć spokój.

1398258449-U383457.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...