Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Na początku zaznaczę, że jestem informatykiem, a praktycznie to uczę się tego zawodu w technikum i wpadłem na pomysł stworzenia forum o tematyce pewnej gry. Nie interesowałem się dotychczas stronami internetowymi, webmasteringiem i innymi związanymi sprawami z forum. Dlatego piszę ten temat, aby ogarnąć podstawowe podstawy. Nie zamierzam bawić się w żadne programowanie forum ponieważ w ogóle nie znam języków do tego potrzebnych.

Mam kilka pytań odnośnie różnych aspektów tworzenia i działania forum, oto one:

1. Swoje forum zamierzam oprzeć o dostawcę: www.home.pl i tutaj moje pytanie, muszę tam zakupić serwer, na który wrzucę forum/szablon forum, czy powinienem zakupić hosting strony www?

2. Na jakiej stronie mogę znaleźć dobre i darmowe szablony?

3. Potrzebny jest jakiś silnik do forum, czy wklejenie samego szablonu wystarczy?

4. Sam "szablon" to tylko oprawa graficzna, czy całe gotowe forum z systemem rejestracji, jakimiś tam stworzonymi rangami?

5. Samo w sobie forum, które sobie ściągnę na pewno posiada jakieś zabezpieczenia, ale czy one wystarczają, czy powinienem doinstalować jakieś "wtyczki", które dodają jakieś inne aspekty bezpieczeństwa?

6. Czy jeśli chciałbym zmienić kolor/motyw forum, pozmieniać parę zdjęć, czy też edytować parę rang wymagana jest u mnie jakaś znajomość PHP lub HTML, czy to wystarczy znaleźć odpowiednią linijkę w kodzie i zmienić parę wartości?

7. Są na pewno jakieś wtyczki, które dodają różne dodatki do forum. Na jakiej stronie znajdę owe "wtyczki"

Dziękuje wszystkimi za udzielenie mi pomocy. Jeśli o czymś zapomniałem lub jeśli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to dam znać poniżej.

Opublikowano
Dnia 6.08.2017 o 22:17, Jenqy napisał:

Cześć,

Na początku zaznaczę, że jestem informatykiem, a praktycznie to uczę się tego zawodu w technikum i wpadłem na pomysł stworzenia forum o tematyce pewnej gry. Nie interesowałem się dotychczas stronami internetowymi, webmasteringiem i innymi związanymi sprawami z forum. Dlatego piszę ten temat, aby ogarnąć podstawowe podstawy. Nie zamierzam bawić się w żadne programowanie forum ponieważ w ogóle nie znam języków do tego potrzebnych.

Mam kilka pytań odnośnie różnych aspektów tworzenia i działania forum, oto one:

1. Swoje forum zamierzam oprzeć o dostawcę: www.home.pl i tutaj moje pytanie, muszę tam zakupić serwer, na który wrzucę forum/szablon forum, czy powinienem zakupić hosting strony www?

2. Na jakiej stronie mogę znaleźć dobre i darmowe szablony?

3. Potrzebny jest jakiś silnik do forum, czy wklejenie samego szablonu wystarczy?

4. Sam "szablon" to tylko oprawa graficzna, czy całe gotowe forum z systemem rejestracji, jakimiś tam stworzonymi rangami?

5. Samo w sobie forum, które sobie ściągnę na pewno posiada jakieś zabezpieczenia, ale czy one wystarczają, czy powinienem doinstalować jakieś "wtyczki", które dodają jakieś inne aspekty bezpieczeństwa?

6. Czy jeśli chciałbym zmienić kolor/motyw forum, pozmieniać parę zdjęć, czy też edytować parę rang wymagana jest u mnie jakaś znajomość PHP lub HTML, czy to wystarczy znaleźć odpowiednią linijkę w kodzie i zmienić parę wartości?

7. Są na pewno jakieś wtyczki, które dodają różne dodatki do forum. Na jakiej stronie znajdę owe "wtyczki"

Dziękuje wszystkimi za udzielenie mi pomocy. Jeśli o czymś zapomniałem lub jeśli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to dam znać poniżej.

1. Jeśli chodzi o duże forum, potrzebny jest serwer dedykowany. Jeśli w grę wchodzi małe forum, musisz zakupić serwer www z Dostępem do ftp, nie pomyl z DOMENĄ!.

2. Przykładowo: https://www.proboards.com/

3. SILNIK = PLIKI, PLIKI = ZAWARTOŚĆ SZABLONU

4. Szablon nie jest po to aby ładnie się prezentował :)

5. Niee, w szablonach nie ma mowa o zabezpieczeniach, + nie ściągaj "wtyczek", zapłać komuś kto się zna.

6. Jeśli chodzi o zmienianie zdjęć - podmiana grafiki, zmiana nazw - html (zmiana wartosci), zmiana wielkosci banerow w divach - css (zmiana cyferek xD)

7.............hgfdfgjhkjlcvxgtrfsedssssssssss

grda

f

csdfc

sd

PODSUMOWUJĄC:

- Piszesz i edytujesz sam - dziwisz sie dlaczego cos nie dziala i sie pierdoli

KUPUJESZ STRONĘ NA ZAMÓWIENIE U PROGRAMISTY, CIESZYSZ SIĘ ;) 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

1. Zacznijmy od tego, że home.pl na dłuższą metę jest bardzo drogi, atrakcyjne ceny oferowane są tylko na pierwszy rok. Aby postawić forum potrzebujesz hostingu www lub serwera VPS (na pewno nie będzie to duże forum więc dedyk w ogóle nie wchodzi w grę). Jeżeli nie masz o niczym pojęcia to nie polecałbym VPS'a. Jezeli chodzi o firmy, z których wyjdzie to najkorzystniej to: lvlup.pro, ovh.pl.

2 i 3 i 4. Szablon (+ styl) to tylko układ i wygląd strony, całe forum musi opierać się o jakiś silnik darmowy: myBB lub płatny IPS (innych nie polecam), gdy już wybierzesz z jakiego silnika korzystasz, możesz rozpocząć poszukiwanie szablonów (np. szablony do myBB znajdziesz na oficjalnej stronie projektu).

5. Powiedzmy, że dla amatorskich rozwiązań wystarczą wbudowane zabezpieczenia. Jedyne co to: w ustawieniach forum włącz logowania tylko za pomocą maila + ustaw reCaptche zamiast zwykłej Captchy.

6. Znajomość podstaw (html + css) jest absolutnie wymagana, aby zacząć cokolwiek. PHP nie musisz znać w ogóle jeżeli nie zamierzasz sam przerabiać pluginów, silnika, dodawać funkcjonalności itd.

7. Jeżeli nie znasz się na PHP najlepiej korzystać tylko z wtyczek, które znajdują się na oficjalnych stronach projektów, ponieważ sam nie będziesz wstanie zweryfikować czy plugin nie posiada np. backdoorów lub innych luk w bezpieczeństwie.

Opublikowano

Zacznij sobie od hostingu na proserwer.pl - stosunkowo tani z resztą jak i domena. Możesz tam skorzystać z instalatora który automatycznie wgra na serwer potrzebne pliki forum (mybb,phpbyprzemo) Szablony do obu są łatwo dostępne w internecie tak samo jak i poradniki odnośnie konfiguracji które można znaleźć również na MPC 

Dopóki Twoje forum się nie rozwinie nie wykupuj serwerów dedykowanych zobacz najpierw z czym to się je na czymś tańszym a gdy nauczysz się już obsługi panelu administratora przejdziesz do bardziej zaawansowanych maszyn

Larry-Chen-Speedhunters-dubkorps-audi-31.jpg

Opublikowano

1. Home bym nie polecał ze względu na drogie usługi w przypadku odnawiania (co do ich jakości nie mam raczej zastrzeżeń). Od siebie polecę MyDevil

http://www.mydevil.net

- Generalnie myślę, że przy dobrej optymalizacji taki współdzielony hosting uciągnie jakieś średnio duże forum, a umówmy się - od razu wielu userów mieć nie będziesz. A jak będziesz - będzie Cię stać na dedyka + kogoś kto odpowiednio Ci go skonfiguruje. 

2. Wszystko zależy od tego, na jaki silnik forum się zdecydujesz.

3. Oczywiście, pierw musisz wgrać swój silnik a dopiero później pomyśleć o modyfikacjach, także tych graficznych, jakimi są szablony.

4. Tylko oprawa graficzna.

5. Aktualne silniki mają swoje zabezpieczenia. Z wtyczkami nie przeginaj, bo w końcu zaczną kolidować i tylko zamulisz stronę, a te niezaufane, kto wie czy nie zmniejszą owego bezpieczeństwa :).

6. Być może w Twoim skrypcie będziesz miał panel wizualny, który pozwoli na modyfikacje szablonu bez zaglądania w kod. Nie łudziłbym się jednak i nauczył dobrze korzystać z funkcjonalności "zbadaj element" i liznął podstawy css.

7. Znowu, wszystko zależy od silnika. Z darmowych polecam mybb/phpbb, z płatnych ipb/vbulletin

Opublikowano

Na początek Polecam ci tani hosting za 5zł miesiecznie lvlup.pro + domene darmowa .pl .eu na nazwa.pl wgrać silnik darmowy mybb

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...