Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 4500.

lukaszowy98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Na sam początek powiem, że jeżeli chodzi o wiedzę na temat danych podzespołów to jest ona mocno ograniczona i dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc + na koniec parę pytań :). (Pisze temat z telefonu)
Jaki posiadasz budżet na kupno? - Do 4500zł.
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? - W przeciagu 2tygodni.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - Kurczę ciężko mi sprawdzić teraz rozdzielczość, czy jest to konieczne? (Nie mam jak).
Do czego ma służyć komputer? -Do grania, stream również.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - Nie
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? - Nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - Nie znam się na tym ale sprzed z możliwością podkręcanie byłby wskazany.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Chce aby sprzęt za takie pieniądze (uważam że nie male) dawał radę z obecnymi i przyszłymi grami. Grami które sa wymagające ale nie stwarzaly u niego problemu z fps. Dodam,że jestem przekonany raczej do gtx jeżeli chodzi o kartę.

Na koniec jeżeli można to parę pytań :)

1) czy dużo droższe jest kupno komputera np. na morele+złożenie a sklep normalny?

2) jak ceny kart czy się już ustabilizowaly? Chodzi o ceny które mocno się podniosły parę tyg temu.

3) czy zestaw za te pieniążki poradzi sobie ze strumieniowaniem wymagających gier?(pugb, GTA)

4) Czy zamawianie na morele bo wydaje mi się obecnie najbardziej znane jest bezpieczne? (Również pytam o sprzęt - wady, usterki)

5) czy obecny monitor kupowany 6/7lat temu (dobrze się sprawuje) wejściem będzie pasował do nowej skrzynki? Może wejścia się zmieniały? 

Z góry dziękuję za pomoc :).

Opublikowano

To steramowanie to tak bardziej poważnie czy od czasu do czasu? Bo nie wiem czy dawać Ryzen'a 7 czy normalną i7.

1 - Za już gotowy zestaw zapłacisz więcej niż jak samemu dobierzesz podzespoły i dasz morele do złożenia.

2 - Tak, jest już w miarę ok.

3 - Tak, ale musisz mi odpowiedzieć na pytani w pierwszym zdaniu.

4 - A co ma być niebezpiecznego? Zawsze może się coś zdarzyć, że dostaniesz coś uszkodzone "od nowości". Tutaj raczej nie ma co patrzeć na konkretne sklepy, bo jest to loteria.

5 - Pewnie rozdzielczość jest niska, więc będzie się zestaw za takie pieniądze nudzić. Sprawdź koniecznie tą rozdzielczość.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
14 minut temu, miszkurkam napisał:

To steramowanie to tak bardziej poważnie czy od czasu do czasu? Bo nie wiem czy dawać Ryzen'a 7 czy normalną i7.

1 - Za już gotowy zestaw zapłacisz więcej niż jak samemu dobierzesz podzespoły i dasz morele do złożenia.

2 - Tak, jest już w miarę ok.

3 - Tak, ale musisz mi odpowiedzieć na pytani w pierwszym zdaniu.

4 - A co ma być niebezpiecznego? Zawsze może się coś zdarzyć, że dostaniesz coś uszkodzone "od nowości". Tutaj raczej nie ma co patrzeć na konkretne sklepy, bo jest to loteria.

5 - Pewnie rozdzielczość jest niska, więc będzie się zestaw za takie pieniądze nudzić. Sprawdź koniecznie tą rozdzielczość.

Dziękuję mordeczko za zainteresowanie.

Jeżeli chodzi o stream to ciężko mi powiedzieć ale chciałbym strumieniowac w miarę możliwości często :).

Cena do maks 4500zł, jeżeli by się coś zaoszczedzilo nie tracąc na jakości to może i o monitorze pomyślę.(rozdzielczość bede w stanie sprawdzić w poniedziałek i podam co to za monitor)

Opublikowano

Wydaję mi się, że monitor który był kupowany w 2011roku może jednak trochę nudzić PC za 4500zł. Najlepiej jakbyś podał, dokładnie co to za monitor.

Co do sklepi Morele, to jak to napisał Miszkurkam, jest to loteria, czy akurat dostaniesz sprawną, czy wadliwą część i jest tak naprawdę zawsze w takich sklepach internetowych. Ja już kilka razy kupowałem na Morele, były to pojedyncze części, raz cały zestaw komputerowy (sam składałem) i nie było żadnych problemów.

Opublikowano
https://www.morele.net/inventory/info/VGDRZc/

Zestaw mocno pod streaming. Ryzen 5 z 6 rdzeniami i 12 wątkami, mocna płyta główna, chłodzenie pod przyszłe OC, zasilacz z certyfikatem 80 Plus Gold, dwukomorowa obudowa, 16GB RAM'u i 1TB HDD. Jedyną wadą jest brak SSD, ale prócz tego - miodzio.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
23 minuty temu, miszkurkam napisał:

https://www.morele.net/inventory/info/VGDRZc/

Zestaw mocno pod streaming. Ryzen 5 z 6 rdzeniami i 12 wątkami, mocna płyta główna, chłodzenie pod przyszłe OC, zasilacz z certyfikatem 80 Plus Gold, dwukomorowa obudowa, 16GB RAM'u i 1TB HDD. Jedyną wadą jest brak SSD, ale prócz tego - miodzio.

Monitor obecny LG W1943SS.

Ssd nie wcisniemy?

Opublikowano
9 minut temu, lukaszowy98 napisał:

Monitor obecny LG W1943SS.

Ssd nie wcisniemy?

No to do wymiany, bo komputer będzie się nudzić przy takiej rozdzielczości. Do tego LG będzie potrzebował też konwertera z HDMI do VGA.

Budżet za mały.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
Dnia 29.07.2017 o 16:38, aresorek napisał:

Monitor oczywiście używany? Za 300zł nawet będzie trudno o monitor fullhd.

Lepiej nowy, żeby w tych 4,5 zmieścił się też monitor

Opublikowano

To już może lepiej kup ten konwerter i w ciągu paru miesięcy dozbieraj na monitor. Bo za 300 złotych to nie kupisz jakiegokolwiek nowego monitora FullHD nie mówiąc już o jakimkolwiek przyzwoitym ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Velociraptorus napisał:

To już może lepiej kup ten konwerter i w ciągu paru miesięcy dozbieraj na monitor. Bo za 300 złotych to nie kupisz jakiegokolwiek nowego monitora FullHD nie mówiąc już o jakimkolwiek przyzwoitym ;)

a jakiś link do niego?.zobaczę jak to wygląda  

Opublikowano
5 godzin temu, lukaszowy98 napisał:

a jakiś link do niego?.zobaczę jak to wygląda  

Konwerter?

http://allegro.pl/adapter-konwerter-z-hdmi-do-vga-kabel-dsub-new-i6711960466.html

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...