Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

EsenciakTM

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam problem z linuxem a dokładniej vesta, któryś raz z koleji próbując zrobić poczte na Roundcubeie działając na maszynie: VPS Linux Ubuntu 14.04.

Cały czas mam problem z odczytywaniem emaili przychodzących na serwer, stąd pytanie do użytkowników MPC wraz z prośbą nakierowania bądź pomocy przy tworzeniu emaila.

Pozdrawiam.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 6.07.2017 o 08:44, Wolen napisał:

Tak tu nie wchodzę, więc mi to lotek czy ktoś da warna za offtop czy nie XD. Ty się gościu lecz XD. Jak na razie jedyne na czym się znasz to na srogim pierdoleniu głupot. Widzę, że Ty więcej wiesz co jest nie tak na forum od osób, które mają możliwość sprawdzenia tego, bóg normalnie xD. Z tym ubuntu najgorszym systemem to dojebałeś jak dzik w sosne. Chciałbym tylko zauważyć, że ubuntu siedzi nogami w debianie. Jesli chodzi o pochodne od dystrybucji podstawowej to jest jedna wielka cholera, ale widzę pan expert wie lepiej. Więc proszę, pochwal się czym tak bardzo ubuntu jest gorszy od debiana (XD). 

Ja Ciebie olewam, zdajesz sobie z tego sprawę? :) 
Ubuntu ma wiele luk w zabezpieczeniach, a ja zajmuje się zabezpieczeniami jak i kernel mają do bani a obciążenie sięga zenitu. Debian jest najstabilniejszym systemem a Ubuntu zerżnęło kopie z Debiana stąd są podobne komendy- nie zaciekawiło Cie to? ;) a no tak nikt tego Ci nie wyjaśniał ;) 
Ostatnio pomogłem z pocztą w trybie bardzo szybkim, to teraz żeby Ci żal dupę ściskało, pomogę tutaj autorowi tematu byś w końcu dostrzegł, że ja jestem bogiem na tym forum- nie ma problemu do tej pory, którego nie rozwiązałem ;) 

Dnia 6.07.2017 o 12:49, EsenciakTM napisał:

@vance14, niestety na stronie roundcube nie ma żadnych problemów ani błędów, wszystko działa z tym, że np. z w*.pl lub g*ail.com nie dochodzą wiadomości na moja pocztę, a wysyłać wiadomości na te adresy już się da...

@ref ktoś pomoże? przy wysyłaniu na email serwera użytkownik poczty *p.pl dostaje wiadomość 

Wiadome, że nie będzie problemów :D 
Co do konfiguracji, ta konfiguracja to jest z serwera postfix, choć i tak brakuje:

mailbox_command = procmail -a "$EXTENSION"

No a Ty chcesz połączyć roundcube z postfixem czy może Exim? W wypadku VestaCP zalecane konfiguracje są na Eximie ;) 
Jednak, wiesz jak można by było zrobić najlepiej? 
Masz Veste a brakuje Ci emailów więc wystarczy:

cd
curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh
bash vst-install.sh --nginx no --apache no --phpfpm no --named yes --remi yes --vsftpd no --proftpd no --iptables no --fail2ban no --quota no --exim yes --dovecot yes --spamassassin yes --clamav yes --mysql yes --postgresql no --hostname tspolish.pl --email [email protected] --password USTALONE_HASŁO

I takim sposobem zainstalujesz wszystko co potrzebne dla VestaCP + mysql po to, by poczta miała filtrowanie adresów i spamów przez politykę w bazie itd itd :D 
Nie musisz od podstaw poczty sobie stawiać a w Twoim wypadku nie trzeba nic przeinstalowywać prócz zainstalowania poczty + antywirka itd jak widać w komendzie. Zapewne VestaCP wywali błąd, że może jest już taka konfiguracja to w tym wypadku należy dać --force czyli komenda wyglądać będzie tak:

bash vst-install.sh --force --nginx no --apache no --phpfpm no --named yes --remi yes --vsftpd no --proftpd no --iptables no --fail2ban no --quota no --exim yes --dovecot yes --spamassassin yes --clamav yes --mysql yes --postgresql no --hostname tspolish.pl --email [email protected] --password USTALONE_HASŁO

Tylko nie zapomnij wprowadzić tam hasła, zapytasz o jakie hasło pewnie chodzi to o takie, jakie podawałeś wcześniej przy instalacji vesty xD to hasło i tak jest hasłem jak dobrze pamiętam do panelu tak więc zawsze można zmienić, pamiętaj o tym! :D 

Polecam przed tym zabiegiem wykonać sobie jakiegoś backupa w razie wypadku bo nie zaszkodzi :) 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
10 godzin temu, kamil2321 napisał:

Nie licz na amatorów tylko na tych praktykujących, np. mnie :D
Ja używam Vesty nie od dziś, znam się na linuxie z wiedzy praktycznej, nawet tu na mpc nie potrafią dobrze skonfigurować bazy wiec...? ale wracając do tematu..
Dlaczego wybrałeś najgorszy system, jaki jest ubuntu? Mozesz zmienić na debiana czy na ubuntu chcesz?
Jeśli chodzi o VestaCP, jak chcesz możesz przeinstalować vestę i można od razu zainstalować roundcube itd z full pakietem Vesty i wtedy nie będziesz musiał się przejmować.
Odezwij się na gg a Ci pomogę, bo na tym forum sporadycznie siedzę ;) 

Tak tu nie wchodzę, więc mi to lotek czy ktoś da warna za offtop czy nie XD. Ty się gościu lecz XD. Jak na razie jedyne na czym się znasz to na srogim pierdoleniu głupot. Widzę, że Ty więcej wiesz co jest nie tak na forum od osób, które mają możliwość sprawdzenia tego, bóg normalnie xD. Z tym ubuntu najgorszym systemem to dojebałeś jak dzik w sosne. Chciałbym tylko zauważyć, że ubuntu siedzi nogami w debianie. Jesli chodzi o pochodne od dystrybucji podstawowej to jest jedna wielka cholera, ale widzę pan expert wie lepiej. Więc proszę, pochwal się czym tak bardzo ubuntu jest gorszy od debiana (XD). 

Opublikowano
16 minut temu, Wolen napisał:

i tobie powierza się zarządzanie działem, jak umyślnie łamiesz regulamin? coś z ciebie za moderator, jak i osoba która ci przyznała rangę? zostań lepiej liderem działu kosz i tam się udzielaj, bo Twoje posty najwyżej tyle są warte.

@EsenciakTMjakieś komunikaty z tego roundcube dostajesz?

Opublikowano

@vance14, niestety na stronie roundcube nie ma żadnych problemów ani błędów, wszystko działa z tym, że np. z w*.pl lub g*ail.com nie dochodzą wiadomości na moja pocztę, a wysyłać wiadomości na te adresy już się da...

@ref ktoś pomoże? przy wysyłaniu na email serwera użytkownik poczty *p.pl dostaje wiadomość 

Cytat

85.128.244.115 does not like recipient.
Remote host said: 550 5.1.1 <[email protected]>: Recipient address rejected: User unknown in virtual alias table
Giving up on 85.128.244.115.

--- Ponizej znajduje sie kopia listu / Below this line is a copy of the message.

Cytat

Oto wypis z konsoli po wpisaniu "postconf -n"

alias_database = hash:/etc/aliases
alias_maps = hash:/etc/aliases
append_dot_mydomain = no
biff = no
inet_interfaces = all
inet_protocols = all
mailbox_size_limit = 0
mydestination = $myhostname, tspolish.pl, localhost.pl, , localhost
myhostname = tspolish.pl
mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128
myorigin = /etc/mailname
readme_directory = no
recipient_delimiter = +
relayhost =
smtp_tls_session_cache_database = btree:${data_directory}/smtp_scache
smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Ubuntu)
smtpd_relay_restrictions = permit_mynetworks permit_sasl_authenticated defer_unauth_destination
smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
smtpd_tls_session_cache_database = btree:${data_directory}/smtpd_scache
smtpd_use_tls = yes

Opublikowano
7 godzin temu, EsenciakTM napisał:

Witam, mam problem z linuxem a dokładniej vesta, któryś raz z koleji próbując zrobić poczte na Roundcubeie działając na maszynie: VPS Linux Ubuntu 14.04.

Cały czas mam problem z odczytywaniem emaili przychodzących na serwer, stąd pytanie do użytkowników MPC wraz z prośbą nakierowania bądź pomocy przy tworzeniu emaila.

Pozdrawiam.

Nie licz na amatorów tylko na tych praktykujących, np. mnie :D
Ja używam Vesty nie od dziś, znam się na linuxie z wiedzy praktycznej, nawet tu na mpc nie potrafią dobrze skonfigurować bazy wiec...? ale wracając do tematu..
Dlaczego wybrałeś najgorszy system, jaki jest ubuntu? Mozesz zmienić na debiana czy na ubuntu chcesz?
Jeśli chodzi o VestaCP, jak chcesz możesz przeinstalować vestę i można od razu zainstalować roundcube itd z full pakietem Vesty i wtedy nie będziesz musiał się przejmować.
Odezwij się na gg a Ci pomogę, bo na tym forum sporadycznie siedzę ;) 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...