Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dźwignia w XenoBocie

jmoriarty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w xenobocie ustawione zeby przechodzil przez dzwignie, mam to w walkerze, dwa razy jej uzywa, ale gdy ktos na niej stoi to wtedy trzeba kliknac 4 razy, wiec dodalem kolejne 2, na wszelki wypadek, ale co gdy bedzie stalo jeszcze wiecej osob? Czy da sie jakos ustawic zeby klikal ta dzwignie do skutku, az sie tepne?

• Marchwj zmienił(a) tytuł na Dźwignia w XenoBocie
Opublikowano

można i raczej powinno się to robić na zasadzie sprawdzania x,y,z.Do tego potrzebna Ci będzie funkcja Self.Position().

Robisz to jak większość rzeczy w xeno za pomocą labela.

Pozdrawiam Wszystkich :)

Opublikowano

pobierasz współrzędne z xenobota(albo ze standa albo z visuals->dgnstcs) i w lua wpisujesz do labelu warunek "if not" do każdej współrzędnej.

Dajmy przykład taki, że jeżeli będzie stał na tej kratce to będzie szedł dalej np. na kratce (23212, 32923, 9)

Czyli dodajemy do lua warunek "if not" :

elseif (labelName == checkpos") then

if not (Self.Position().x == 23212 and Self.Position().y == 32923 and Self.Position().z == 9) then
Walker.Goto("nazwa labela przed wejściem")

end

Czyli powyższy warunek zadziała(czyli pójdzie dalej) wtedy, jak będzie stał na kratce o danych koordynatach x,y,z . W innym przypadku (jeżeli np. będzie inny  np. x lub y lub z) skrypt wróci do labela przed całą 'takjakby operacją'.Czyli label ten byś musiał wklepać przed miejscem, gdzie ma Ci używać levera (najlepiej przed jakimś standem, będzie to lepsze wyjście ze względu na jakiś 'chamski' push z kratki czy inne tego typu sprawy).

Być może napisałem to w dość 'chaotyczny' sposób, ale jest taka a nie inna godzina także pytaj jak będziesz miał jakieś pytania/wątpliwości. 

Powodzenia

Opublikowano

Czyli musze dodac label, po ktorym mam one liner skrypt, ktory klika dzwignie dwa razy i potem label sprawdzania wspolrzednych i jesli wspolrzedna nie jest taka jak po tepnieciu sie to wraca do labela z kliknieciem i potem jeszcze raz musi sprawdzic az do skutku, gdy sie zmieni pozycja na taka jak jest po tepnieciu sie? Chyba rozumiem, ale jest jeden problem - nie umiem pisac skryptów.Chyba ze jedyne co mam dodac do tego co napisales to te wsporzedne i to:

registerEventListener(WALKER_SELECTLABEL, "onWalkerSelectLabel")

function onWalkerSelectLabel(labelName)

?

Opublikowano

Jeżeli dodasz w poprawny sposób labele w Walkerze to będzie do skutku klikał aż nie będzie na danej kratce.

Możesz dopisać ten label albo do poprzednich skryptów(które napewno masz,'śledząc' Twoje tematy) albo wkeić to co wrzuciłeś przed labele.

Tylko pamiętaj że jeżeli tak zrobisz to zmień z 'elseif' na if.

Opublikowano

Dokonczylem skrypt i wyglada tak:

registerEventListener(WALKER_SELECTLABEL, "onWalkerSelectLabel")

function onWalkerSelectLabel(labelName)
		if (labelName == "checkpos") then
		if not (Self.Position().x == 33061 and Self.Position().y == 31527 and Self.Position().z == 10) then
		Walker.Goto("start")

end
end
end

Wszystko dziala tak jak powinno, dzieki wielkie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...