Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet rozłącza - ustawienia routera

xcepax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Posiadam router AirLive WN-151ARM i korzystam z laptopa i telefonu przez wifi. Internet od orange, prawdopodobnie neostrada (do telefonu domowego podłączany). Problem to przerywaniem internetu na jakieś 15-30sekund, dzieje sie to regularnie co ok. 10 minut. Internet jakby zanika w tym momencie ale sieć wifi nadal jest widoczna, moc sygnału się nie zmienia a internetu brak, nie ładują się wtedy żadne strony a w grach łapie lagi (głównie na telefonie). 

Nie mam możliwości sprawdzenia jak internet działa po kablu. Po wejściu do panelu administratora (192.168.1... itd) w zakładce "Setup Wizard" mam zaznaczone "Manual selection", oprócz tego jest do wyboru "Auto-detect". Na głównej stronie mam takie dane:

Cytat
Airlive
Internet: IP Address: Usunąłem
Connection Method: PPPoA

Wireless: SSID1: airlive
Security: WPA2-PSK
  SSID2: guest
Security: Disabled

LAN: IP Address: Usunąłem
DHCP Server: On

Nie znam się na tyle na tym, żeby coś samemu kombinować, nie chce namieszać bo potrzebuję internetu.

Opublikowano

O proszę, to samo co u mnie. W zeszłym tygodniu wymieniłem router, na razie nie badałem sprawy na tyle, żeby stwierdzić, czy pomogło, ale mamuśka mówiła, że kilka razy zerwało. W moim przypadku było to kilku/kilkunastokrotne w ciągu dnia zerwanie połączenia trwające od kilkunastu sekund do kilku minut. Podobnie jak u Ciebie sieć lokalna śmiga. Koniec końców naprawiało się samo, dopóki nie przyjechał technik (n'ty raz), od tamtej pory trzeba było resetować ,,wtyczką". Orange Ci nie pomoże, obiecywali mi cuda na kiju od natychmiastowej poprawy do przebudowy infrastruktury okablowania. Do routera dostałeś ethernet, ale gwarantuję, że to nie wina wifi ;)

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

Na techników nie ma co liczyć, sam się o tym już kiedyś przekonałem. Rozumiem, ze nikt nie potrafi pomóc?

Opublikowano

Pomoże Ci salon, wymień router, strasz ich reklamacją. Mi niestety nie chcieli uznać ;)

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

Tego typu usterki to gubienie ramek, głownie wina linii albo użytkownika który nie zakłada filtrów. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mam założone dwa filtry.

To nie jest router od nich, kupiony prywatnie. 

Ps. Czy tylko mi mpcforum działa tragicznie wolno? Nie ważne jakie urządzenie, na domowym i mobilnym internecie... U znajomych też tragicznie wolno ładuje i to tylko to forum 

Opublikowano
8 minut temu, xcepax napisał:

Ps. Czy tylko mi mpcforum działa tragicznie wolno? Nie ważne jakie urządzenie, na domowym i mobilnym internecie... U znajomych też tragicznie wolno ładuje i to tylko to forum 

Nie tylko Tobie. To akurat nie jest związane z internetem jaki posiadasz :v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...