Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekrutacja do TI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Jestem aktualnie w 3 gimnazjum i złożyłem już wnioski do trzech szkół: 1. Technikum Informatyczne 1et roz. mat-inf 2. Liceum klasa lingwistyczna roz. ang-hist.hiszp 3. Technikum Informatyczne (nawet nie wiem co tam jest, trzeci wybór randomowy) i aktualnie mam trochę stres, że mnie nie przyjmą. Punktowane przedmioty to polski, matma, inf, ang.

Moje oceny i egzamin:

pol- 3

mat- 3

ang- 4

inf - 6

Łącznie egzaming + oceny wychodzi mi 110/115 punktów i nie wiem czy mam się cieszyć, czy też nie, ponieważ aktualnie w 5-ty dzień po starcie e-rekrutacji do klasy w której są 32 miejsca, jest juz 30 osób z pierwszej preferencji, a ogolnie 80 i boję się, że bedzie selekcja i się nie dostanę. :/ jakieś słowa otuchy czy coś? Może jakieś własne doświadczenia? Technikum jest na 11 miejscu w rankingu techników w woj. Piszę poważnie i liczę na poważne odpowiedzi, a nie typu: "idz sie zabij" czy coś.

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Jakaś część osób, które są na tej liście tam nie pójdzie, więc zwolnią się miejsca. Mówisz, że są 32 miejsca, a jak byłem w pierwszej klasie, to 1 września w klasie było 36 osób, a limit był niby 30. Szkoła dostaje kasę za uczniów, więc nie będą się tak ograniczać, 1/4 i tak odpadnie w pierwszym roku ;d

Imo nie masz co panikować, będzie dobrze :D

Opublikowano

Nie przejmuj się, punktację masz dobrą. I tak Cię wezmą, a jak nie, to po miesiącu się przepiszesz, bo ktoś się wykruszy. Chodzę do TI i tak samo się bałem, szkoda nerwów serio. Dostanie się do TI to nie jest żaden problem. Pierwszy wybór pewnie i tak będziesz miał, wyluzuj.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Też się mega stresowałem, a miałem mniej punktów niż Ty i na luzie sie dostałem, a do tego u mnie było więcej osób z pierwszej preferencji niż mówisz. Serio nie ma czym się stresować, bo to bezsensu ;)

tumblr_ok78drcWS41vehwx3o1_500.gif

Opublikowano
8 godzin temu, Breejg napisał:

Też się mega stresowałem, a miałem mniej punktów niż Ty i na luzie sie dostałem, a do tego u mnie było więcej osób z pierwszej preferencji niż mówisz. Serio nie ma czym się stresować, bo to bezsensu ;)

Powiesz mi może ile osób zrezygnowało (czy w ogóle) i czy były wolne miejsca na drugą rekrutację? Bo ogólnie jest też druga klasa informatyczna z rozszerzoną fizyką, lecz tam mało chętnych, 7/32 póki co i tak sobie myślę, ze albo będą przenosić do niej tych z tej pierwszej, albo zrobią dwie z roz. inf. :thinking:

graphic.png

Setup: GPU: EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0+ 4GB GDDR5 256 bitCPU: Intel® Core™ i5-3330 3.00 GHz, Cooler: Intel BOX, PSU: Corsair CS550M 550W, RAM: HyperX Savage 2x8GB (16GB) 1600MHz --> 1333Mhz DDR3 CL9, MOBO: MSI H61M-P20 (G3), SSD: Crucial BX100 256GB, System: Windows 10 64bit

Gear: Monitor: Asus VG248QE 144hz 24', Mouse: Zowie FK2, Keyboard: CM Storm Quickfire TK Cherry MX Red, Mousepad: Razer Goliathus Speed Large, Headset: Steelseries Siberia v2 Red, Mouse Bungee: Zowie Camade Yellow

Opublikowano

Chyba najgorzej pójść do syfiastego technikum na informatyke xDDDD

Co 3 idzie na tą informatke i co roboty żadnej nie macie pajace.

Opublikowano
59 minut temu, Howker_ napisał:

Chyba lepiej żeby szedł na informatykę niż na coś co nie będzie mu się podobać. 

A to czy się znajdzie pracę nie zależy od szkoły. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Howker_ napisał:

Jeżeli się interesujesz programowaniem tak jak ja i masz sporo projektów na karku to czemu nie?  :)

graphic.png

Opublikowano
5 minut temu, dextigod napisał:

Jeżeli się interesujesz programowaniem tak jak ja i masz sporo projektów na karku to czemu nie?  :)

Programowania na TI jest bardzo mało. W pierwszej klasie w ogóle nie ma, a później to same podstawy :D

Opublikowano
18 minut temu, Marchwj napisał:

Programowania na TI jest bardzo mało. W pierwszej klasie w ogóle nie ma, a później to same podstawy :D

Polecam sprawdzić podstawę na rok 2017/2018 w TI. W szkole do której idę akurat w nastepnym roku programowania będzie sporo. Wchodzą nowości. Na dniach otwartych nawet nam mówili 4 klasiści, że nasz rocznik ma szczęscie, bo załapuje się na nową podstawę. Tylko mam obawy przed tą rekrutacją, bo nie moge znaleźć wykazu średniej ilosci punktów przyjetych kandydatów w latach poprzednich. :/ U mnie praktyka > teoria. Mam chociaż nadzieję, ze 2/3 to randomixy <100pkt overall.

graphic.png

Opublikowano
32 minuty temu, Marchwj napisał:

Jak ktoś się tym interesuje to chyba lepiej mieć tego mało niż wcale. 

@dextigod -  Skoro nie możesz znaleźć to zapytaj się osób które już tam są o to ile miały punktów. Albo zadzwoń do tej szkoły, na pewno ci powiedzą. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

No lepiej mieć więcej, by jak najlepsze stopnie uzyskiwać, a uczyć się dalej w domciu. :)

graphic.png

Opublikowano
27 minut temu, dextigod napisał:

Polecam sprawdzić podstawę na rok 2017/2018 w TI. W szkole do której idę akurat w nastepnym roku programowania będzie sporo. Wchodzą nowości. Na dniach otwartych nawet nam mówili 4 klasiści, że nasz rocznik ma szczęscie, bo załapuje się na nową podstawę.

To wybacz, nie sprawdzałem, myślałem że jest jak było. Ja niestety miałem pecha, bo w pierwszej klasie nic, a w drugiej Turbo Pascal :((

Opublikowano
Dnia 21.05.2017 o 22:39, dextigod napisał:

Powiesz mi może ile osób zrezygnowało (czy w ogóle) i czy były wolne miejsca na drugą rekrutację? Bo ogólnie jest też druga klasa informatyczna z rozszerzoną fizyką, lecz tam mało chętnych, 7/32 póki co i tak sobie myślę, ze albo będą przenosić do niej tych z tej pierwszej, albo zrobią dwie z roz. inf. :thinking:

Hmmm nie pamietam już dokładnie jak to było, ale coś mi świta, że było 200(+/-) osób na 90 miejsc(90 miejsc, bo 3 klasy były), to na 100%. No i w sumie dostałem się na luzie i znajomi z mojej klasy mieli jeszcze mniej pkt niż ja i też na luzie sie dostali, więc serio nie masz czym sie przejmować.

Co do progoramowania, to u mnie od 1 klasy lecimy z c++, php, html itd w sumie mnie mało, to interesuje, ale jak na tą szkołe, to zdaje mi się, że jest nawet niezły poziom z programowania niż w innych szkołach. Co do nauczycieli i ich nauczania już tego nie powiem :) 

tumblr_ok78drcWS41vehwx3o1_500.gif

Opublikowano

Z zakresu programowania nie ma prawie nic, wiem to od znajomych którzy chodzą na ten profil do trzech różnych szkół. Jeśli mowa o c++ to podstawy które ogarniesz w mniej niż tydzień są tam wałkowane kilka miesięcy, tzn. jest to strata czasu. Jeśli myślisz o tym poważnie, to sama nauka w szkole nic ci nie da.

Jeśli chcesz jakieś słowa pocieszenia - nawet jeśli się nie dostaniesz do szkoły do której chcesz, to nie ma żadnego znaczenia w przyszłości, technikum nie jest wymagane.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Ale czy ty czytałeś mój komentarz? Co z tego, że masz kolegów w TI aktualnie, skoro dopiero 2017/2018 ma wejść poważniejsze programowanie.

graphic.png

Opublikowano

Jedyne zmiany o jakich mi wiadomo są związane z wprowadzeniem pięcioletnich klas w technikum, podstawa programowa dla nich jest jak na razie zbyt ogólna żeby mówić o jakichś realnych zmianach. Godzin pewnie będzie więcej, ale będzie też rok dłużej. Poza tym czas spędzony w szkole nie zawsze jest proporcjonalny do liczby nabytych umiejętności.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Nie ma co się stresować, nawet jeśli Ci się nie uda, to możesz spróbować się przenieść chwilę po rozpoczęciu roku szkolnego - zwykle to działa. (:

Opublikowano
Dnia 20.05.2017 o 22:31, 9Jarek9 napisał:

Zapytaj się osób, które są w tej szkole o progi punktowe z poprzednich lat. W tym roku raczej będą podobne. 

Nie chce nic mówić, ale jednak co roku są inne progi punktowe. Mogą być podobne, ale nie muszą.

Teraz, żeby się dostać na informatyka to spokojnie starczy +/- 120pkt, oczywiście nie biorę tutaj pod uwagę najlepszych szkół.

Opublikowano

Powinni Cie przyjąć, masz dobrą punktacje z egzaminu także :P.

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Okazało się, że mam jednak 124pkt, lecz i osób przybyło. :) 300 ogólnie, 105 z pierwszej preferencji / 32 miejsca. Ciekawe jak to będzie.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...