Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki antywirus polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Kończy mi się aktualnie licencja na Kaspersy Internet Security, po roku użytkowania stwierdzam że tak pod niektórymi względami wkurzającego antywirusa nie widziałem. 

Wiec przeglądając internety nie znalazłem żadnych ciekawych informacji czy to na forach czy stronach komputerowych. Chociaż to drugie to jeszcze gorsze bo prawie na wszystkich kaspersky jest w czołówce o.O 

Wiem, że wy też mi jakiegoś porównania nie zrobicie, ale chciałbym od was usłyszeć, który jest najlepszy, albo którego byście wy polecili, bądź używanie. Podstawowymi funkcjami na których mi zależy to przede wszystkim nie za wielkie obciążanie systemu, bezpieczna bankowość. Dodam jeszcze że może być to płatny program, a raczej powinien, ponieważ te darmowe już chyba wszystkie przetestowałem.

Ja na te chwile wybrałem kilka i sam nie wiem do końca, który lepszy. Mowa tutaj o ESET Internet Security, AVG Internet Security i Bitdefender Internet Security 2017. O dziwo najlepiej pod względem testów wypada właśnie ten ostatni, zaś zaraz za nim jest ESET. Potrzebowałbym tylko pewnie opinie osób które mają go może, albo używali :)

Pozdrawiam! 

Opublikowano

Z płatnych Bitdefender najlepszy, zerowe obciążenie systemu,z łatwością znajduje wiruski.
Z darmowych mogę polecić 360 security, też znikome obciążenie systemu, posiada parę fajnych funkcji dodanych do programu.

say_my_name_by_armagaten-daowbqg.png

Devils inside my mind

Opublikowano
Dnia 14.05.2017 o 20:24, ɴoɴαмe napisał:

Jestem szczęśliwym posiadaczem eseta i jest wszystko cacy :)

A w wersji płatnej mam rozumieć? 

Opublikowano

Ja mam g datę, nie zamula, zainwestowałem w niego te parę złotych i nie żałuję. Jeśli ktoś chce mieć wszystko pod kontrola i przy okazji mieć pewność ze nic się nie wydarzy to smialo może go kupić. Przydatne funkcje, szybko się skanuje, wiem że komp jest bezpieczny, możesz przez 30 ni wypróbować za darmo

Opublikowano

Jeżeli zamierzasz kupić jakiegoś antywirusa to polecam G DATA. 
Z tymi wszystkimi antywirusami jest taki problem, że codziennie powstaje ogrom nowych wirusów, a baza sygnatur nie nadąża ich aktualizować ;)

185241494535326637230.png

Opublikowano
21 godzin temu, Dum3l20 napisał:

A w wersji płatnej mam rozumieć? 

Biorę triala co 30 dni ;p

fPdC8vF.jpg

Opublikowano

Skup się na skanerach, nie na antywirusach. Chyba, że jesteś typem człowieka który pobiera wszystko i zewsząd. Dr Web Cure It. 

Opublikowano
12 minut temu, Dnal0p napisał:

Skup się na skanerach, nie na antywirusach. Chyba, że jesteś typem człowieka który pobiera wszystko i zewsząd. Dr Web Cure It. 

A to jaka jest różnica ?

Opublikowano

To zależy czego oczekujesz. Jak już powiedziałem, jeśli jesteś typem człowieka który pobiera wszystko to zostań przy antywirusach, bo przyda Ci się heurystyka. A jeśli pobierasz pliki z zaufanych źródeł to weź skaner i skanuj nim raz na tydzień. 

Skaner mniej obciąża komputer, bo nie jest po prostu cały czas aktywny.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zdecydowanie AVG, nawet w wersji free. W przeciwieństwie do innych pakietów jest cichy. Siedzi w tle i panikuje tylko jak coś podejrzanego znajdzie. Inne pakiety wkurzały mnie swoją hałaśliwością - informacje o aktualizacji musiały wszem i wobec obwieszczać, wyskakujące okienka "wow wow, jesteś chroniony, wow wow czy to nie fajnie, miliard zagrożeń uniknięto, wow, wow" czy "ale mamy fajny splashscreen, popatrz sobie przez minutę".

ts.virtual-gaming.eu - nie polecam, 2/10 :-)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Pewnego czasu bardzo interesowałem się potencjalnie najlepszym antywirusem na rynku, nie ukrywam że jest wiele przestarzałych testów, lub nawet są sponsorowane. Wybór dobrego antywirusa jest bardzo ważny, prawda jest też taka, że nawet antywirus nic nie da, o ile się nie będzie korzystać z komputera z głową. 

Po ostatniej aferze z Kaspersky Lab troszkę straciłem do nich zaufania, ale nie mówię ze mają złe rozwiązania dotyczące bezpieczeństwa, całkiem solidna firma.
Osobiście preferuje firmy które zostały tutaj już wymienione przez autora. Polecam Eseta (najbardziej rozbudowaną ofertę), Smart Security Premium oraz Internet Security. Jak dla mnie na kolejnym miejscu zaraz po Esecie  jest Bitdefender. Bitdefender to już zależy która wersja najbardziej na odpowiada, ja preferuje najbardziej rozbudowaną bo najlepiej chronić się z każdej strony. 

Eset - Przyjemny lekki, szybki antywirus, posiada wiele ciekawych rozwiązań, skanowanie wi-fi, menagera haseł, posiada bardzo dużą wykrywalność, czasem nawet wykrywa programy które nie są wirusami jak wirusy własnie dzięki jego bardzo dobrej i wysokiej wykrywalności. Największą zaletą jest lekkość, oraz fakt że nie potrzebuje większej uwagi użytkownika, odpali się go i leci, czasem wyświetli komunikat o zaktualizowanej bazie wirusów. Eseta można cenić za jego lekkość a zarazem sprawność, nie ma nic lepszego niż antywirus który nie będzie nas spowalniał a zapewni maximum ochrony.

Bitdefender - Określę tego antywirusa jako potężna machina, wiele się w nim różni od eseta, jest antywiursem który podczas użytkowania daje do odczucia że jest "ciężki" i wydaje się być przez to konkretnym zawodnikiem. Jego wykrywalność również zasługuje na ogromny +, mógłbym się nawet założyć ze eset i bitdefender maja wykrywalność na bardzo zbliżonych poziomach. Wracając do Bitdefender, całkiem dobre rozwiązanie powiedziałbym nawet ze ofensywne, jednak jego interfejs nie do końca wydaje się czytelny, posiada jak dla mnie wiele poukrywanych opcji w podopcjach, da się pogubić. Bit opiera się na fajnej technologi o wiele wcześniejszego skanowania linków, oraz opinii innych userów. Przypadłby do gustu osobą które są skore oddać troszkę ramu, na rzecz dobrze zabezpieczonego komputera. 

Trzecią propozycja ale to już taka zupełnie free polecałbym AVG, swego czasu dobra firma, również mogę ją polecić lecz nie wiem jak teraz wygląda u nich sprawność antywiursa.

Podsumowując bezpieczeństwo troszkę nas kosztuje, ale zapewnia spokojną głowę podczas przeglądania internetu czy wykonywania transakcji bankowych.
Oba antywirusy które wymieniłem są bardzo dobrym rozwiązaniem na podobnym poziomie, oba zapewnią nam szereg opcji bezpieczeństwa, oba zapewnią nam samo bezpieczeństwo i skuteczność w działaniu, Tutaj pokierowałbym się już "doznaniami" zainstalowałbym tego oraz na próbę drugiego i wybrał, który przypadnie bardziej do gustu. Osobiście korzystam z eseta już wiele lat, polecam go. Choć i bitdefendera używałem. Najdziwniejsze jest to ze Eset i Bitdefender podczas instalacji potrafią wejść w takich konflikt że komputer nie chce się nawet załadować, sprawdziłem to na sobie wiele razy. Wiec najlepiej całkowicie odinstalować jednego, zresetować komputer i zainstalować kolejnego. 

Pozdrawiam i trzymam kciuki na dobór najlepszego antywirusa, gdy już wybierzesz daj znać! 

• 1 rok później...
Opublikowano

Najlepszym antywirusem jest mózg. :)

Wystarczy korzystać z mózgu i wbudowanego Windows Defender ;)

Pomogłem Ci?

Ty też możesz mi pomóc!

Daj Dzięki i też mi pomóż!

Nie pomagam na PW (ew. odpłatnie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...