Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy walka z rakiem ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W mojej okolicy jest dość głośno o Kubusiu Gzeli, który walczy z nowotworem mózgu a także jeszcze do niedawna o jego tacie, który w ostatni piątek umarł - również z rakiem,ale żołądka.. Aktualnie Jakub od chemii oślepł i potrzeba +/- 100 k na leczenie w Monachium, które zapewne nie będzie ostatnim. Osobiście podziwiam matkę jak i ojca dziecka, za tę trudną walkę i jednocześnie zadaję sobie pytanie - czy warto podejmować próbę wyleczenia się z tego cholerstwa ? Rozumiem,że wykrycie tego we wczesnym stadium daję cień nadziei na to,że można  z tego wyjść i próbować, ale czy jest sens rzucać się do bitwy z nowotworem jeżeli jest ciężki do wyleczenia ? Chciałbym poznać Wasze zdania na temat walki z rakiem. 

Co byś zrobił/ła,gdybyś dowiedział/ła się, że jesteś ciężko chory/a na raka ?

Opublikowano

Wielu osobom nie dawano żadnych szans na przeżycie, a żyją.

To chyba nic dziwnego, że zbierają pieniądze, skoro może to pomóc.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Przecież onkolog na podstawie stadium nowotworu, może już oszacować, czy jest uleczalny, czy nie. Jeśli nie, to chemio/radioterapia, jedynie przedłuża życie chorego o kilka miesięcy/lat. Czy wydawanie ogromnych sum pieniędzy w celu życia w bólach przez te kilka chwil dużej jest warte, zależy już od pacjenta.

Opublikowano

Jest lek na raka ale nie może być wprowadzony ponieważ nie jest na rękę przemysłu farmaceutycznemu

Opublikowano

Im dłużej będzie się walczyć, tym lepiej dla ogólnej wiedzy na ten temat. Leki powstają w wyniku analizy chorych, jeśli nie ma chorych, to nie ma też leku. 

Jeśli komuś zależy na przeżyciu, to walka zawsze ma sens. 

Jest lek na raka ale nie może być wprowadzony ponieważ nie jest na rękę przemysłu farmaceutycznemu

O ile sam tak myślę, to rozprowadzanie takiej informacji jest bezsensu - nie masz żadnych dowodów.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Wiadomo trzeba walczyć.

No bo jak to tak, załóżmy idziesz sobie do lekarza na badanie nagle okazuje się, że nowotwór i powiesz " Nie ja nie chcę się leczyć " to bezsensu było żyć, żeby teraz się poddać. 

Tak mi się wydaję przynajmniej ja bym się podjął walki, ale też nie mam pojęcia jakby było bo to od psychiki też dużo zależy imo.

Opublikowano

Każdy ma prawo do zycia a to czy chce zyć lub nie zależy tylko od niego. Moim zdaniem bardzo dobrze że jego rodzina stara się mu pomóc z calych sil i mysle ze chlopak z tego wyjdzie. Rak to ciężka choroba ale z czasem leki sie znajda, przynajmniej zyjmy w takiej nadziei :)

Opublikowano

Co gdyby u mnie wykryto raka?

No napewno chemia, próba leczenia a w między czasie napierdalam wszystko Ci mi się tylko chce. Heisenberg xD

Opublikowano

Co gdyby u mnie wykryto raka?

No napewno chemia, próba leczenia a w między czasie napierdalam wszystko Ci mi się tylko chce. Heisenberg xD

Wydaje mi się, że ludzie po chemiach nie mają ani siły ani chęci na takie wybryki.

Opublikowano

Raz udaje się wyleczyć raka ale też duże są szanse że jednak ktoś przegra walkę i umrze a jeszcze gdzie indziej rak ten będzie co kilka lat się nawracał. Trzeba walczyć i chwytać się wszystkiego by chociaż spróbować podjąć tą walkę.

Opublikowano

Przyjdzie czas ze znajdą lek na to ścierwo, chociaż już długo im to zajmuje, nie licząc różnych metod które są w jakimś stopniu skuteczne. Myślę, że warto walczyć, może dostaniesz szanse na przeżycie, czemu nie? o.O

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Jest zbyt dużo rodzajów raka aby wynaleźć jeden lek. Każdy ma inny organizm i inne predyspozycje. 

Deus vult

Opublikowano

Ponoć gdzieś w Ameryce Południowej w dżungli było lekarstwo ale wiadomo iluminaci ojebali ten las do golej ziemi w pół godziny

Opublikowano

Ponoć gdzieś w Ameryce Południowej w dżungli było lekarstwo ale wiadomo iluminaci ojebali ten las do golej ziemi w pół godziny

Powinni karać takich ludzi jak Ty za rozpowiadanie takich plotek xD

Od lat nie wynaleziono na to leku ale przyjdzie dzień, kiedy w końcu będzie można to leczyć, a cena pewnie będzie kosmiczna bo jakoś muszą sobie rządowcy dorabiać ;) A walczyć warto, sam byś mógł się przekonać gdybyś tylko znalazł się w takiej sytuacji. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Od lat nie wynaleziono na to leku ale przyjdzie dzień, kiedy w końcu będzie można to leczyć, a cena pewnie będzie kosmiczna bo jakoś muszą sobie rządowcy dorabiać

Cena będzie wysoka, bo muszą się zwrócić koszty badań nad lekiem.

Przykładowo leki na ból głowy są tanie, bo koszty ich opracowania nie były ogromne, a oprócz tego dużo osób z nich korzysta, przez co koszty badań zostają szybciej pokryte, więc cena może spaść.

Inaczej jest w przypadku leków na rzadkie choroby: koszty badań są wysokie + mało osób choruje, więc cena musi być wysoka żeby firma farmaceutyczna nie straciła. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Od lat nie wynaleziono na to leku ale przyjdzie dzień, kiedy w końcu będzie można to leczyć, a cena pewnie będzie kosmiczna bo jakoś muszą sobie rządowcy dorabiać

Cena będzie wysoka, bo muszą się zwrócić koszty badań nad lekiem.

Przykładowo leki na ból głowy są tanie, bo koszty ich opracowania nie były ogromne, a oprócz tego dużo osób z nich korzysta, przez co koszty badań zostają szybciej pokryte, więc cena może spaść.

Inaczej jest w przypadku leków na rzadkie choroby: koszty badań są wysokie + mało osób choruje, więc cena musi być wysoka żeby firma farmaceutyczna nie straciła. 

No dobra ale z drugiej strony, takiej czysto ludzkiej to przecież to jest żerowanie poniekąd na pieniądzach i zdrowiu człowieka bo po co zrobić lek w miarę stosownej cenie, gdzie ludzie będą mogli dzięki temu żyć, lepiej byłoby dać wysoką cenę i nie każdego będzie stać. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

No dobra ale z drugiej strony, takiej czysto ludzkiej to przecież to jest żerowanie poniekąd na pieniądzach i zdrowiu człowieka bo po co zrobić lek w miarę stosownej cenie, gdzie ludzie będą mogli dzięki temu żyć, lepiej byłoby dać wysoką cenę i nie każdego będzie stać. 

Gdyby powiedzmy lek na jakąś rzadką chorobę był tani, to firma farmaceutyczna by na nim nie zarobiła. Brak zarobku skutkuje tym, że firma nie ma pieniędzy na prowadzenie badań nad lekami na inne choroby.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Gdyby powiedzmy lek na jakąś rzadką chorobę był tani, to firma farmaceutyczna by na nim nie zarobiła. Brak zarobku skutkuje tym, że firma nie ma pieniędzy na prowadzenie badań nad lekami na inne choroby.

Nie mówię o tym aby to było za darmo tylko żeby ceny nie były astronomicznie wielkie jak kilkadziesiąt tysięcy czy nawet tyle co same leczenie raka bez tych leków bo nie oszukujmy się, z zarobkami szarego Polaka nie każdego stać byłoby na takie leki, a Państwo ni c***a się nie będzie dokładać.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Nie mówię o tym aby to było za darmo tylko żeby ceny nie były astronomicznie wielkie jak kilkadziesiąt tysięcy czy nawet tyle co same leczenie raka bez tych leków bo nie oszukujmy się, z zarobkami szarego Polaka nie każdego stać byłoby na takie leki, a Państwo ni c***a się nie będzie dokładać.

Koszt badań nad lekiem może wynieść nawet kilka miliardów $. Na niektóre choroby zapada jedna na kilkanaście milionów osób. Gdyby koszt leku wynosił nawet 10 tysięcy na miesiąc, to i tak miną długie lata, zanim koszt badań by się zwrócił. A tak, to koszt szybciej się zwraca i w tym czasie firma zajmuje się badaniami nad lekiem na inne nieuleczalne choroby.

Na takie leki nawet obywateli innych państw nie stać. Od czegoś są fundacje, to nawet lepsze niż pomoc od państwa. Państwo dając 1000 złotych na leki musi najpierw zabrać trochę więcej w podatkach. Fundacja zbiera 1000 i daje 1000.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

No to po prostu go nikt nie kupi. Przemysł farmaceutyczny upadnie i nikt nie będzie zadowolony. 

Deus vult

Opublikowano

Zależy jakbym miał tkzw. 5% szans to brać oszczędności i w melanż na 3 miesiące(--) do śmierci. No ale wiadomo teraz się tak mówi nie wiadomo co by się zrobiło gdyby już nas to dotkneło

Opublikowano

Szczerze gdybym się dowiedział że mam raka, chyba bym się nie przejął... Ale może tak tylko mówię przez to że nigdy nie doświadczyłem jaki to ból.

I moim zdaniem walka z rakiem ma sens są zawsze jakieś życie na przeżycie ale ja chyba wolałbym żeby mnie uśpili na zawsze.

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...